Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vichmann nõuab Kruuda pankrotti

    Ettevõtja Marcel Vichmannile kuuluv OÜ Moonrider esitas Harju maakohtule avalduse oma äripartneri Oliver Kruuda pankroti väljakuulutamiseks. Põhjuseks Kruuda kohustuste mittetäitmine.

    Kruuda väidab aga, et tal makseraskusi ei ole, on erinevad arusaamad nõude tekkimisest või tekitamisest.
    "Oliver ei ole pikemat aega oma kohustusi täitnud, mis tähendab, et ta võib olla püsivalt maksejõuetu," lausus Vichmann. "Formaalsed tunnused selleks on, aga loodan, et kohus ajutise halduri abiga leiab varad üles ja jõuab teisele järeldusele."
    Kruuda võla täpset suurust Vichmann ei avaldanud, öeldes vaid, et summad on suured.
    Äripäev kirjutas 2009. aastal, et Kruuda üks suurematest võlausaldajatest Vichmann on laenanud talle üle 100 miljoni krooni. Toona ütles Vichmann, et ta loodab raha ikka tagasi saada ja lisatagatis on tal Kruuda ausõna. "Mulle tundub, et see omab enam väärtust kui kohtu võimalik otsus," ütles Vichmann toona. Nüüd ta tunnistab, et ausõna on devalveerunud. "Ausõna ei ole kokkuleppe täitmiseks piisav tagatis, ja tekib olukordi, mil kokkulepete täitmine ei ole kohustatud poole jaoks sugugi oluline," nimetas Vichmann õppetundi Kruudaga äri ajamisel.
    Kruuda on öelnud, et nad on Vichmanniga nagu sukk ja saabas, Vichmanni sõnul praegu nad enam ei suhtle.
    Vichmann on ka üks suurematest võlausaldajatest Kruuda valdusfirmas Luterma, mis läks pankrotti ja kellele kuulusid Tere, Kalevi ja Rec Varade aktsiad. Vichmanni osalus Lutermas ulatus pea pooleni emissioonist.
    "Luterma pankroti alguseks oli ettevõte muudetud sisuliselt varatuks. Keegi pankrotipesast oma raha kätte ei saa," lausus Vichmann.
    2010. aastal usaldas Vichmann veel Kruudat ja ei taotlenud Luterma pankrotti. Toona ütles ta, et ootab paremaid aegu.
    Luterma pankrotihalduri Veli Kraavi sõnul on praegu pankrotiasjaga olukord laias plaanis selline, et võlausaldajad peaksid lõpuks ära otsustama, kas nad soovivad käimasolevaid kohtuasju rahastada või ei soovi. "Kui ei, siis lõpeb see menetlus ilmselt raugemisega," sõnas Vichmann.
    Kui Vichmann on üks nendest, kes Kruudale tõenäoliselt enam laenu ei anna, on Kruudal leidnud järgmise võlausaldaja. Nimelt on Kruudale kuuluvale kinnistule Keila-Joal tänavu mais seatud hüpoteek summas 300 000 eurot ASi Balti Bussi Grupp kasuks, mille omanik on Meelis Simulant. Kinnistusraamatus on kirjas, et kinnistu omanik on kohustatud alluma kohesele sundtäitmisele hüpoteegiga tagatud nõude rahuldamiseks.
    Ülejäänud Kruuda kinnistutele, kaasa arvatud Nõmmel Helbe tänaval asuvatele, on seatud hüpoteegid Gerda Kruuda ja tema firma kasuks.
    "See ei ole selline jutt, millest peaks kõikidele rääkima," lausus Simulant. Küsimusele, mis tingimustel ta raha laenas ja mis teda Kruudaga seob, vastas Simulant, et need asjad on tema jaoks isiklikud. "Ma arvan, et tal ei lähe nii hästi, aga ta saab oma asjad kindlasti korda," lausus Simulant.
    Simulant ei tahtnud ka öelda seda, mille jaoks Kruuda raha laenas ja millal kavatseb tagasi maksta. "Ma ei taha teiega rääkida, te ei ole see inimene, kellele ma tahaks südant puistada sellistest asjadest," sõnas Simulant. 
    INTERVJUU
    Kruuda: kõik mis on küsitud, on ka tasutud
    Marcel Vichmann esitas Harju maakohtule avalduse Teie pankroti väljakuulutamiseks. Kas see tuli üllatusena?
    Pärast 12 aastat koostööd võib-öelda, et nii ja naa. Mind on selle aja jooksul väga paljud inimesed hoiatanud, kuid mina olen alati uskunud ja tahtnud näidata, et nad eksivad. Ei tulnud välja. Neil oli õigus. Eks ta kahju on, et koostööpartner on kaotanud oma moraalse kompassi, aga seda juhtub. Tundub, et kui riigikassast enam raha ei laeku, siis muud äri pole enam jäänud kui omadelt väljapressimine.
    Miks tekkisid raskused Vichmannile võla tasumisel?
    Makseraskusi ei ole, on erinevad arusaamad nõude tekkimisest või tekitamisest, selle olemasolust üleüldse ja asjaoludest, kes kellele võlgu on. Alati tuleb olla tähelepanelik, kui toa ühes nurgas tsirkus käima tõmmatakse, et mis tegelikult teises nurgas toimub. Olukord muutus, kui tõusetus tõsisem arutelu ProGrupp Holdingus (pankrotis oleva Bravocomi kaubamärgi ettevõtte, mille omanikud olid Kruuda, Vichmann, Peep Põldsamm, Jaanus Kikas - toim) toimuva ümber, tänaseks on see tema vastutusel olnud  äri pankrotis, aga mina olen sinna kaotanud väga suures summas raha. Samuti ei ole siiani vastust, kuidas käsitleda viimaseid tehinguid Rocca Al Mare Suurhalli varaga. Meie ettevõtte Pivotali (üks Rocca al Mare osanikest, mille omanikud on  Vichmann ja Kruuda - toim) juhatajana ei ole ta üldkoosolekut kokku kutsunud, samuti on esitamata majandusaasta aruanded. Suurhallis on looži omanikest aktsionäre teisigi, kes ei tea, mis edasi saab. Tahaks teada, kuidas vaadata otsa teistele looži omanikele ja ka linnale ja riigile.
    Olete andnud Vichmannile ausõna, et maksate võla ära. Mis sellest on saanud?
    Ausõna on alati pidanud ja peab ka edaspidi. Kõik mis on küsitud, on ka tasutud.
    Olete te kaotanud nüüd hea sõbra ja partneri?
    Lootsin intelligentsusele, vastastikusele koostööle, mitte ühepoolsele kasuahnusele. Olen pettunud ja kogemuse võrra rikkam, paljud  sõbrad, kes hoiatasid, saavad nüüd tõdeda - ma ju ütlesin Sulle! Vaidlus tuleb kindlasti pikk, aga eeldan, et seekord füüsiliseks ei lähe, oleme ju lugenud ka veristest kaklustest, tõsi seda küll mitte kohtusaalis (seni). Arvan, et Marceli ärikäekirjale on nii Eestimaal kui Aseris, Armeenias ja Ukrainas väga paljudel inimestel oma hinnang anda.
    Kellele ärimeestest olete veel võlgu?
    Meelise (Meelis Simulant, Balti Bussi Grupi omanik - toim) käest olen üheks kiireks tehinguks väikese summa küsinud.
    Mille jaoks Te Meelis Simulandilt laenu võtsite? Mis tingimustel? Millal ja mis vahenditest plaanite tagasi maksta?
    Tagasi maksan ikka nii, nagu kokku oleme leppinud. Mul on juba pikalt müügis erinevat vara, mida omal ajal on soetatud erinevate eesmärkidega - lastele, endale, aga tegelikult selgub nüüd, et soovid kõigil muutuvad ja seda kõike ei ole lihtsalt vaja.
    Kas ja mida plaanite lähitulevikus müüa?
    Uus situatsioon loob alati uusi võimalusi.
    Kuidas hindate oma maksuvõimekust?
    Meie kõigi maksevõimekus sõltub USA ja ELi poliitilistest suhetest Venemaaga, sanktsioonide jätkumine ja vastusanktsioonid. Majandussõda ühtegi ettevõtjat õnnelikuks ei tee. Samas oleme kriisis alati kõige loovamad ja leidlikumad.
    Rääkisime teiega eelmisel aastal, et mitmete teie ettevõtete osalused on nüüd pankade kontodel. Mis teie äridega toimub?
    Olen ennast täielikult pühendanud ASi Tere arendamisele. Finantspartnerid on samad ja ka kontod, kus Tere aktsiad asuvad, on samad, muudatusi siin ei ole.
    Mis on saanud Tere müügist? Kuidas ettevõttel läheb?
    Tere on täna vaieldamatult tugevaim bränd toiduainetööstuses ja selle taga on paljude inimeste töö. Mul on hea meel, et me ei ole kriisi raisku lasknud, vaid oleme oma ettevõtet arendanud. Selle baasi pealt edasi minna on väga hea ja teha saab palju rohkem, sest ideid ja uusi võimalusi selles sektoris näen palju. Peamiselt see ongi minu motivaator.
    Mida kavatsete üldse edasi teha? 
    Tööd ikka.
    Mis Teil täna hinge peal on?
    Täna hinge peal on suur rõõm oma laste ja pere üle, kuid murelikuks teeb teiste kultuuride poliitiliste ambitsioonide elluviimine meie rahva heaolu arvel.
    Mida Te kahetsete oma elus?
    Kahetsen, et ei sündinud 20 aastat hiljem, sest nüüd on jälle ees uued ja veelgi põnevamad arenguajad.
    Mille üle olete uhke?
    Mul on väga tublid lapsed ja nüüd juba üle 20 aasta piimanduses rassimine on vaieldamatult andnud tulemuse, mille üle võin uhkust tunda.
    Mida teeksite teistmoodi oma elus?
    Ma juba proovin seda teistmoodi tegemist. Pean õppima olema vähem usaldav, lahkekäeline ja vastutulelik.
    Millal tegite viimati mõne hea teo?
    Ma arvan, et iga päev teen ikka mõne hea teo, sest muidu me selles maailmas ju elada ei saakski.
    Kust ammutate jõudu rasketel päevadel?
    Mulle väljakutsed meeldivad. Raskused on selleks, et neid võita.
     
    TASUB TEADA
    Mida Kruuda ja Vichmann koos teinud
    2005. aastal omandasid enamusosaluse Rocca Al Mare Suurhallis läbi ettevõtte Pivotal OÜ.
    2009. aastal investeerisid Alta Foodsi võlakirjadesse.
    Vichmann on Luterma üks suurematest võlausaldajatest. Läbi selle oli tal Kalevi võlakirju - emissiooni maht 195,6 mln krooni.
    Moonrider omas 7,52 Luterma aktsiatest.
    2006. aastal lõid telekomiäri ProGroup Holding OÜ, kaubamärgi Bravocom kasutatav ettevõtte
    Allikad: Äriregister, Äripäev
    Vichmanni osalus Go Grupis muutunud
    Äriregistri järgi on Marcel Vichmann suurendanud oma osalust Go Groupis, kuid asjaosaliste selgitusel on ettevõtte ühe omaniku Anti Selge osalus antud Vichmannile tagatiseks.
    "Registris nähtavad juurdetulnud aktsiad on tagatisvara," märkis ta. "Anti Selge osalus on kohustuste täitmise tagamiseks minu äriühingu kontol. See ei ole minu oma, vaid teatud tingimuste saabumisel võib see osalus minna müüki."
    Anti Selge ei soovinud sellel teemal kommentaari anda, lisades vaid, et ei ole oma osalusest loobunud ning ei ole ka Vichmannilt laenu võtnud. "See on keerulisem lugu, see osalus on sisuliselt minu oma, aga ta hetkel tagab muid kohustusi," lausus Selge. Küsimusele, kas ta plaanib tulevikus seda osalust müüa, ütles, et ta ei oska praegu seda öelda.
    Autor: Alyona Stadnik, Kristi Malmberg
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.