Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Toidu hinnatõusu leevendaks väiksem käibemaks
ASi Haljas müügijuht Rene Hani.Foto: Raul Mee
Toidukaubad kallinevad maailmaturu hindade ja Aasia nõudluse kasvu toel pidevalt ning võimalik riigipoolne lahendus selle leevendamiseks oleks toiduainete käibemaksu alandamine,kirjutab ASi Haljas müügijuht Rene Hani.
Praegu on toiduainete käibemaks 20%, ajakirjadel näiteks seevastu 9%. Teatavasti reguleerib riik igal aastal olulisel määral näiteks ka alkohoolsetele jookidele kehtestatavat aktsiisimäära, millest sõltub toote lõpphind.
Hiljutise näite riigi võimalikust abist saab tuua ka Soomest, kus toiduaineteamet andis loa panna müügile venekeelsete siltidega tooted, mis olid mõeldud Venemaa tarbijatele, kuid mida vastusanktsioonide tõttu ei saanud sinna vedada. Odavad juustud, jogurtid, hapukoored ja teised piimatooted põhjustasid kauplustes suurt tunglemist.
Iga päev kohtame kauplustes ka toiduainete sooduspakkumisi, kuid siin on küsimus, kas ikka saame alati kõige parema pakkumise või milline peaks üldse olema toote hind tegelikkuses.
Kohaliku toidukauba osatähtsus turul on väike, need ei mõjuta oluliselt ka hindu. Kuigi põllumajandussaadused on alati odavamad olnud, tuleb tihti ette olukordi, kus sama toode teise kaubamärgi nime all on sõltuvalt kauplusest isegi kaks korda kallim. Eriti kurioosseks teeb olukorra, kui sama toode on erinevas kaupluses sooduskampaanias ning hinnaerinevus on märgatav.
Kaupmehed soovitavad klientidel osta korraga ka rohkem, aga leiba ega piima ei osta ju tavatarbija mitmeks nädalaks ette.