Äripäev eetris: võimupoliitikud viskasid bumerangi, millega varsti ise vastu pead saavad

    Sel nädalal kaevasid iseendale auku nii koalitsioon riigikogus kui ka Tallinna värske linnavõim, leidsid ajakirjanikud saates „Äripäev eetris“.

    Riigikogu otsustas sel nädalal koalitsiooni häältega, et luba enam opositsioonil võtta muudatusettepanekute hääletuste eel kümneminutilisi vaheaegu. Nii takistati opositsioonil istungit venitada ja võimaldati koalitsioonil vastu võtta riigikogu valimisega seotud seaduse mudatusettepanekud. Varem pole koalitsioon kunagi opositsiooni põhilist venitus-taktikat sedasi piiranud.

     „Vahelduseks tore näha, kuidas koalitsioon suutis riigikogus opositsiooni suu kinni panna,” ütles Äripäeva ajakirjanik Eliisa Matsalu, viidates, et EKRE ja Isamaa käitumine riigikogus on siiamaani olnud kergelt öeldes vastuvõetamatu. „Kuid loomulikult on sel sammul ka pikem mõju ja pahupool olemas,” lisas ta.

    Ajakirjanik Koit Brinkmann märkis, et kui ühel hetkel praegune koalitsioon ise opositsiooni satub, siis vaevalt neil hea meel on, kui sama taktikat nende peal kasutama hakatakse. Nii viskaski praegune koalitsioon justkui bumerangi, millega ise ühel hetkel vastu pead saama. „Lõhe koalitsiooni ja opositsiooni vahel suureneb veelgi,” ütles Brinkmann.

    Iseendale tulistas jalga ka värske Tallinna linnavõim, mis koosneb sotsidest, Eesti 200st, Reformierakonnast ja Isamaast. Keskerakond väidab, et linnapea hääletusel eelmisel pühapäeval tehti nn nurkademängu, kus iga fraktsiooni liige pani hääletussedelil risti kasti kokkulepitud nurka. Nii on võimalik kontrollida, mis fraktsiooni liikmed sõna pidasid ning keda tuleb vajadusel veel masseerida nn õigesti hääletama. Selline käitumine viis aga selleni, et värske linnapea Jevgeni Ossinovski sai umbusalduse kaela juba esimesel ametis oleku nädalal.

    Saates arutati veel ka Wolf Groupi juhtfiguuridest Jaanus Paevälist ja Jaan Puusaagist, kes on keeldunud kommenteerimast, miks nende ettevõtte tütarettevõtted Venemaal tegevust laiendavad. Samuti võeti luubi alla Kiviõli Keemiatööstuse tumeda tuleviku. Stuudios arutlevad Äripäeva ajakirjanikud Koit Brinkmann, Kristjan Pruul ja Eliisa Matsalu.

    Fotol: Riigikogu juhatuse liikmed Toomas Kivimägi, Lauri Hussar ja Jüri Ratas. Foto autor Liis Treimann.

    • Äripäev eetris
    • 19.04.2024
    KIIRUS:
    Äripäev eetris: võimupoliitikud viskasid bumerangi, millega varsti ise vastu pead saavad
  • Hetkel kuum