Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kaklus keskkonnatasude pärast

    Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.Foto: Eiko Kink

    Eesti põlevkiviõli tootmise kohal on kaks kirvest – naftahinna langus ja keskkonnatasude tõus.

    Riigikontrolli kolm soovitust

    Riigikontrolli hinnangul oleks riigil mõistlik keskkonnatasude kehtestamisega mitte kiirustada ning ta pakub välja kolm võimalikku sammu:

    Lükata uue energiamajanduse ja põlevkivi arengukava vastuvõtmine edasi ja töötada koostöös põlevkivisektori ettevõtjatega välja tänapäevased maksustamispõhimõtted, mis võtavad arvesse põlevkivisektoris toimuvaid muutusi ning loovad pikaajalises perspektiivis suurimat väärtust ühiskonnale.

    Argumenteeritud ja tõendusliku keskkonnatasu suuruse kehtestamiseks peab ministeerium tellima põlevkivisektoriga kokku lepitud meetoditel põhineva ning kõikide osapoolte aktsepteeritud uuringu. Selle uuringu eesmärk oleks välja selgitada ja hinnata terviklikult põlevkivisektori tervise-, keskkonna-, aga ka sotsiaal-majanduslikke, julgeolekulisi ja tööhõivelisi mõjusid ja eri otsuste tagajärgi rahalises väärtuses.

    Keskkonna­tasude mõjude hindamiseks peaks keskkonnaministeerium tellima sõltumatu mõjude hindamise aruande, mis põhineb ettevõtjate esitatud kontrollitud andmetel ja võtaks arvesse põlevkivisektoris toimuvat arengut.

    Riigikontrolli ettepanekuid toetavad ka turuosalised ise.

    Eesti põlevkiviõli tootmise kohal on kaks kirvest – naftahinna langus ja keskkonnatasude tõus. Kui naftahinna muutmiseks Eestil jõudu ei ole, siis keskkonnatasude tõusu suurus ja tempo sõltub otseselt Eesti poliitikutest, kelle mõjutamiseks on keemiatööstuse liit korraldanud suure­joonelise meediakampaania.
    Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus kinnitas, et põlevkivitööstuse keskkonnatasud kokku kasvavad aastani 2020 hinnanguliselt 3% aastas ja seejärel aastani 2025 hinnanguliselt 5% aastas. Tema sõnul kasvab keskkonnatasude osatähtsus põlevkiviõli hinnas kümne aastaga 3%-lt 5%-le, kui saastamine ei vähene.
    Möödunud nädalal keskkonnaministeeriumis toimunud briifingul ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus, et keskkonnatasude tõus ei ole tööstustele sugugi suur ning turuosalised olid läbirääkimistel nii suure tõusuga nõus.
    Ta võrdles tonni põlevkivi kaevandamise eest makstavat keskkonnatasu poes müüdavate kana­munade hinnaga – mõlema tasu on 1,53 ­eurot. ­Ministri hinnangul ei tohiks põlev­kivi töötlejatel niivõrd väikese summa tasumisega raskusi olla.
    Ministri väljaöeldu üllatas õlitootjaid. “Neljal korral on õlitootjad kogunenud keskkonna­ministri juurde ja ühiselt öelnud, et isegi 3protsendine tõus ei ole sektori ettevõtetele jõukohane. Seega ei kujuta ette, kes kokkuleppele jõudmise ­infot levitab,” avaldas VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa imestust.
    Ministri väljatoodud hind on ainult üks keskkonnatasude komponent, pealegi kaevandavad töötlejad põlevkivi miljonites tonnides.
    Eesti Energia keskkonna arendusjuht Tõnis ­Meriste nentis, et praegu pakutavad uued tasud muudavad põlevkivist elektri tootmise kahjumlikuks 2021. aastal. “2021. aastast hakkab riik põlevkivist teenitavat tulu kaotama, sest ettevõtted ei jõua selleks ajaks piisavalt uusi vedelkütuste tootmise võimsusi ehitada,” nentis ta.
    Eile teatas riigikontroll, et riik pole koostöös põlevkivitööstusega jõudnud ühisele arusaamisele, kas keskkonnatasude suurus on optimaalne keskkonna-, tervise ja sotsiaalmajanduslike kahjude hüvitamiseks. Ka keskkonnaministeeriumi tellitud Praxise uuring, millele tuginedes on ministeerium võimaliku tõusumäära välja pakkunud, nendib, et keskkonnatasude määramiseks tuleb korraldada kompleksuuring põlevkivi kaevandamise ja kasutamise sotsiaal-, majanduslike-, keskkonna- ja tervise mõjude kohta.
    Muu hulgas on Praxise juhatuse liige Annika Uudelepp uuringu arupärimisel kirjalikult tunnistanud, et kasutatud metoodika ei võimaldanud tegelikku olukorda prognoosida, kuna analüüs põhines fikseeritud näitajatel ega võtnud arvesse põlevkivist elektrienergia tootmise vähenemist ja põlevkiviõli tootmise suurenemist. Samuti arvestas uuring vaid otseselt ettevõtete tasutud keskkonnatasusid ega võtnud arvesse kaudseid tasusid, mis võivad sisalduda näiteks ostetud põlevkivi hinnas.
    Napib informatsiooni. Riigikontrolli arvates raskendab keskkonna­tasude kehtestamist ja ettevõtjatega konstruktiivsete arutelude pidamist see, et napib adekvaatset informatsiooni, kui põhjendatud on keskkonnatasude suurus ja milline on nende tegelik mõju põlevkivisektorile.
    Sama nentis keemiatööstuse liidu tegev­direktor Hallar Meybaum, kelle sõnul pole ministeeriumil praegu põhjendatud argumente keskkonnatasude tõstmiseks.
    Eesti Energia keskkonna arendusjuhi Tõnis ­Meriste sõnul võib keskkonnatasude tõusuga kaasneda kolm negatiivset mõju: väheneb ette­võtete investeerimisvõime, selle tulemusel väheneb põlevkivitööstusest riigile laekuv pikaajaline tulu ning vähenevad põlevkivitööstusega seotud töö­kohad eelkõige Ida-Virumaal, mis toob endaga kaasa palju töötuid.
    “Seni, kuni pole tehtud uuringuid, et selgitada välja tegelikud keskkonnamõjud ja sellest lähtuvalt nende kompenseerimise ulatus, oleks mõistlik tõsta keskkonnatasu vaid inflatsiooni alusel,” märkis Meriste.
    Meybaum juhtis tähelepanu ka sellele, et Euroopa Liidu direktiivide järgi liigub Eesti süsiniku­vaba majanduse poole ning 2020. aastaks peab energiatootmine süsinikuheidet 20% alla tõmbama. Seda on aga võimalik teha ainult tehnoloogiate vahetamisega, mis nõuab suuri investeeringuid, mida keskkonnatasude tõus turuosaliste sõnul kindlasti piirama hakkab.
    Keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus pole kriitikaga päri. Ta kinnitas, et keskkonna­tasude uus suurus on põhjalikult ette valmistatud ja igast küljest analüüsitud.
    Kampaania tasude vastu. Keskkonnaministeeriumi ja ettevõtjate vahelise konflikti üheks osaks on keemiatööstuse liidu alustatud kampaania, milles tuuakse välja, et riik tõukab Ida-Virumaa sotsiaalsesse katastroofi ning põlevkivi töötlejatel tuleb oma tegevus lõpetada.
    Keskkonnaminister süüdistab kampaania korraldajaid sulaselges valetamises. Eesti Maavarade Ühing on esitanud kaitsepolitseisse avalduse, milles juhib tähelepanu meediakampaania sõnumitele, mis ühingu hinnangul õhutavad vaenu ja võivad kujuneda ohuks Eesti julgeolekule.
    Keemiatööstuse liidu tegevdirektori Hallar Meybaumi sõnul ei ole kampaania eesmärk sõdida keskkonnaministeeriumi ega keskkonnatasude vastu, vaid pöörata tähelepanu Eesti nii-öelda pruunile kullale.
    Ta lisas, et põlevkivi töötlejatel käib praegu kriisip­laanide koostamine, mille üheks tähtsamaks punktiks on vaadata läbi, milliseid investeeringuid saab peatada.
    Sektor oleks valmis õitsele puhkema. VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa nentis, et igasugune keskkonnatasude tõus viib ettevõtjad raskesse olukorda. VKG on viimastel aastatel ohtralt investeerinud. Hiljaaegu avati teine põlev­kiviõlitehas Petroter II ning palju investeeringuid on tehtud keskkonnakaitsesse, paigaldades väävlipuhasteid ja veepuhasteid. “Kogu meediakampaania eesmärk on rõhutada, et sektor on murrangulises seisus,” selgitas Rohumaa.
    Ta nentis, et ettevõttel on plaanis investeerida veel 4–5 miljardit eurot, et ehitada tänapäevased õlitehased, rafineerimistehas ja jäätmeid toormena kasutav tsemenditööstus. Sellise plaani elluviimine annaks riigile mitu korda suurema maksu­tulu kui praegu plaanitavad keskkonnatasud ning vähendaks sektori keskkonna jalajälge. Samas nentis Rohumaa, et kui riik sektori üle maksustab, ei saa investorid investeeritud kapitalilt piisavat tootlust.
    Alexela, kes ostis põlevkivitandrile kalli pileti, ei ole veel saanud korralikult tegutsemagi hakata, kui juba riik tasudega päitsed pähe tõmbab. Heiti Hääl märkis majanduskonverentsil Äriplaan 2015, et lühiajalise riigieelarve täitmise huvides tapetakse keskkonnatasude ja aktsiisitõusudega tööstus ära. “Mina ei tea ühtegi teist tööstussektorit, kus eraettevõtjad oleksid nõus investeerima 4,9 miljardit ja suurendama sellega suures mahus eksporti,” ütles ta.
    Idee: siduda tasu nafta hinnaga
    Kuu alguses kirjutas Maailma Energeetikanõukogu Eesti rahvuskomitee peasekretär Mihkel Härm, et põlevkivi ressursitasu tuleks siduda nafta hinnaga – kõrge nafta hind suurendab põlevkiviõlist teenitud tulu. Ta nentis aga, et alla 80dollarilise barrelihinnaga toornafta puhul on uute põlevkiviõli­tehaste rajamine riskantne ning vedelkütust tasub toota vaid olemasolevates tehastes. Kui eelmise aasta samal ajal oli naftabarreli hind 109 dollarit, siis nüüd on see langenud juba kriitilise piiri lähedale ehk 82,6 dollarini.
    Põlevkivisektori osaliste hinnangul jääb aga põlevkiviõli tootmine kasumlikuks seni, kuni nafta hind on 70 USA dollari tasemest kõrgemal. Kui nafta jätkab odavnemist, mõjutab see esimesena uute investeeringute tegemist õlitööstusesse.
     
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.