Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Õige asi õiges kohas

    Tallinna vanalinna peatänaval asuv Al Bastione pakub nii Itaalia köögi menukeid kui ka roogasid, mis siinmail veel suhteliselt tundmatud on. Foto: Julia-Maria Linna

    Võta paras annus Tallinna ajalugu, näiteks tsaaririigi sõjanduslukku kuuluvat muldkindlustust ehk bastioni, lisa sellele ohtralt Itaaliat – pastat ja pitsat, oliiviõli ja tiramisut – ning serveeri koos veini ja muusikaga. Just selline võiks olla Viru tänaval asuva Al Bastione, söögi- ja veinipoe, kohviku, restorani ja suveaia retsept.

    Al Bastione 

    24Toit: 8 Teenindus: 8 Interjöör: 8 Aadress: Viru 23, TallinnTelefon: 666 0005Avatud: restoran 12-24Põhiroogade hinnavahemik: 8-23 eurot

    Ühte ja sama retsepti järgides on võimalik kokku keerata roog, mis jääb kurku kinni, aga ka valmis nikerdada vägagi maitsev tulemus. Al Bastione kuulub õnnestumiste hulka. Kuigi komponendid pole uudsed, on need kokku pandud sobivas vahekorras ja oskuslikult. Olgugi, et tulemus pole just lausa hõrgutav, siis mõnusa maitsega igal juhul.
    Ülalpool vanalinna keskmistTuristid satuvad Al Bastionesse nagunii – meie UNESCO pärandi hulka arvatud vanalinnaga tutvudes läheb kõht ju iga natukese aja tagant tühjaks ja jalga on ka vaja puhata. Aga Al Bastionesse võiks asja olla ka linnakodanikul, sest nii teenindus kui ka toit on tublisti üle vanalinna keskmise. 
    Kuna saal on suur ja vaheseinu pole, siis väga intiimseid jutuajamisi ei tasuks sinna planeerida. Mina sain näiteks tunni-pooleteise jooksul osa kaks lauda eemal istuva kahe noore turundustöötaja innukast (ja muidugi valjuhäälsest) pitsade marketingiplaani koostamisest. Pitsad polnud sealjuures mitte Al Bastione omad, aga koha olid nad küll pitsalembese valinud.
    Just pitsad tunduvad olevat restorani trumbiks, neid on oma kolmkümmend nimetust, kõik olulisemad alates Margheritast kuni Calzoneni. Kiviahi, elav tuli, külastaja silme all – seda nagunii. Muu menüü jaguneb enam-vähem kaheks. Pool on Itaalia laiatarbekaup ehk menukid, mida pakub iga itaaliahõnguline koht-kohake, teine pool aga Põhja-Itaalia köögist pärinevad road, mis siinmail suhteliselt tundmatud ja seetõttu ka nõudlikumale sööjale huvi pakkuvad.
    Eelroogade valikus on muidugi carpaccio, melanzane ja vitello tonnato, aga on ka burrata ja ahjus küpsetatud väikesed kammkarbid. Viimased, muide, erakordselt maitsvad, nagu isiklikult veendusin.
    Eesti moodi Itaalia
    Pearoogade valikut täiendab grill. Grillroogadest proovisin ära veise sisefilee vardad, mis olid küll mahlakad ja maitsvad, kuid mitte eriti grillilikud – puudu jäi grilli lisaväärtusest ehk suitsumekist ja krõbedusest. Liha juurde kuulus kaks kastet, üks neist tomatine külmkaste, teine soe rohelise pipra kaste, ja suur-suur kausitäis kartuleid. Itaalia liha Eesti moodi, võiks olla selle roa alapealkiri, et julgustada neid, kes liha ilma kartulita üldse ette ei kujuta.
    Ka dessertide puhul valitseb menukite ja harulduste vahel tasakaal. Tiramisu on muidugi olemas, samuti brüleekreem ja soe šokolaadi­kook (need on ju igal pool, köögist ja kohast sõltumata), aga on veel ka pistaatsiapähklitega semi­freddo ja Amaretto kook. Viimasega tegin lähemalt tutvust ja kuigi olin pärast lopsakat eel- ja pearooga otsustanud sellest ära süüa vaid natuke, ei suutnud ma otsusest kinni pidada, selleks maitses tarretis-kook liiga hästi.
    Vanalinnas, turistilõksude piirkonnas on ka hea teenindus omaette väärtus. Ainult algus läks konarlikult – laua otsimisega pidin iseseisvalt hakkama saama, kuid pärast sujus kõik kenasti, südamlikult ja soojalt.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.