• OMX Baltic0,53%304,79
  • OMX Riga0,04%868,63
  • OMX Tallinn0,46%2 008,2
  • OMX Vilnius0,55%1 212,09
  • S&P 5000,00%5 892,58
  • DOW 300,00%42 051,06
  • Nasdaq 0,72%19 146,81
  • FTSE 1000,3%8 610,47
  • Nikkei 225−0,98%37 755,51
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%90,2
  • OMX Baltic0,53%304,79
  • OMX Riga0,04%868,63
  • OMX Tallinn0,46%2 008,2
  • OMX Vilnius0,55%1 212,09
  • S&P 5000,00%5 892,58
  • DOW 300,00%42 051,06
  • Nasdaq 0,72%19 146,81
  • FTSE 1000,3%8 610,47
  • Nikkei 225−0,98%37 755,51
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%90,2
  • 25.10.99, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Sojavalk tungib vorstidesse

Sojavalku saadakse sojaubade töötlemisel. Igale vorstile lisatakse valmistamisel vett ning lisaaineid, mis parandavad konsistentsi ja alandavad muidugi ka vorsti omahinda. Sojavalk seob vorstile lisatavat vett teistest teadaolevatest lisaainetest paremini, aitab säilitada vorsti värvust ning on lisaks kõigele naturaalne ja tervislik.
ASi LVG Kaubandus tootejuht Piret Ormus ütleb, et sojavalgust toidulisandite kasutamine hakkab Eesti lihatööstustes üha populaarsemaks muutuma. Ormuse sõnul on välja töötatud nn sissepritsetehnoloogia, mis võimaldab lisada sojavalku ka singile ehk siis hakkimata lihale. «Liha kuumtöötlemise käigus väheneb alati väljatulekukaal. Kui aga singile «pritsida sisse» sojavalgu kontsentraati, saab liha töötlemiskao vähendada miinimumini ja ka valmis sink on mahlakam kui tavaliselt,» seletab Ormus. Samuti vähendab selline tehnoloogia singi omahinda, sest lisatava soja korral võib vee sisaldus vorstis ulatuda kuni 30 protsendini. Soja kui 100protsendiliselt naturaalse toidulisandi kasutamine ei ole teadaolevalt tervisehäireid esile kutsunud, täieliku ohutuse tagamiseks ei luba Eesti tervisekaitse geneetiliselt töödeldud sojavalku sisse tuua.
Maitse LT ASi juhataja Kalev Villem ütleb, et tema juhitav lihatööstus kasutab lisaaineid minimaalselt, samuti oli sojavalk kuni viimase ajani kallim kui kohalik liha. Sojavalku on Maitse LT lisanud siiani vaid keeduvorstidesse ja pihvidesse.
Villemi sõnul on hakanud liha hind viimasel ajal siiski tõusma ja nüüd tuleb retseptid uuesti läbi vaadata. «Viimasel ajal on sealiha hind kerkinud keskmiselt kroon nädalas ja kui nii edasi läheb, tuleb hakata seda sisse vedama. Vorsti hind poes hakkab muidugi tõusma, kuid sojaoa abil saaks omahinda veidigi alandada,» lisas Villem.
Narvas alustas sel kuul tööd tsehh, mis toodab sojast kunstpiimatooteid. Eesti turule tahab USA saatkonna toel tulla ka Ameerika firma, mis toodab sojapiima, sojajäätist ja sojakohvikoorepulbrit.
Tooteesitleja Kädi-Liis Kanguri sõnul näitasid toidumessil Eesti kaupmehed sojatoodete vastu üles suurt huvi. «Eriti hästi läks kaupmeestele peale sojapiima pulber,» lisab Kangur.
Autor: Lauri Liikane

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele