• OMX Baltic0,85%278,12
  • OMX Riga0,26%872,79
  • OMX Tallinn0,37%1 761,24
  • OMX Vilnius0,98%1 086,1
  • S&P 5001,26%5 942,47
  • DOW 300,8%42 732,13
  • Nasdaq 1,77%19 621,68
  • FTSE 100−0,44%8 223,98
  • Nikkei 225−0,96%39 894,54
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,97
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%113,15
  • OMX Baltic0,85%278,12
  • OMX Riga0,26%872,79
  • OMX Tallinn0,37%1 761,24
  • OMX Vilnius0,98%1 086,1
  • S&P 5001,26%5 942,47
  • DOW 300,8%42 732,13
  • Nasdaq 1,77%19 621,68
  • FTSE 100−0,44%8 223,98
  • Nikkei 225−0,96%39 894,54
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,97
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%113,15
  • 26.08.09, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Toidukraami tootjatel on näiteid innovatsioonist kuhjaga pakkuda

Esimene näide - AS Tere ja AS Premia ühistööna valminud laktobatsillus fermentum ME-3 ehk rahvakeeli Helluse bakterit sisaldav jäätis.
Tootega tabati mitu innovatsioonikärbest korraga. Esiteks on tegemist kasuliku bakteri levikuga teistesse toiduainetesse ja eelkõige sellisesse, mida lapsed armastavad süüa. See aga tähendab, et meie organismis toimetades tagab bakter meile nii korras seedimise, immuunsuse tõusu, parandab südame-veresoonkonna tööd, näiteks sellega, et takistab veresoonte lupjumist.
ASi Premia turundusdirektori Katre Kõvaski sõnul abistas neid Helluse jäätise väljatöötamisel Tallinna Tehnikaülikooli juurde loodud Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK). Helluse jäätis hea näide ettevõtete ühistegevusest, millele lisaks leiab nüüd lettidelt ka samanimelist jäätisemaitselist jogurtit.
Teine näide - ASi Maag e-ainete vabad Laste toorvorstikesed.
Lihatööstuse juhi Peep Rahuoja sõnul on lihatoodete valmistamisel kasutatavad lisaained küll inimese tervisele ohutud, kuid siiski leidub tarbijaid, kes seavad oma toidule kõrgemaid nõudmisi ning püüavad e-koodi lisaaineid vältida.
Lastele mõeldud vorstikestes kasutatakse mitmesuguste maitsetaimede ja marjade ekstrakte, milles sisalduvad looduslikud funktsionaalsed komponendid asendavad tavapäraselt lisatavad e-koodi aineid.
Maitse ja säilivuse parandamiseks lisati vorstidesse astelpaju püreed ning lihatootele omane roosakaspunane värvus on saavutatud kuivatatud ja jahvatatud punastest viinamarjadest.
Tootearenduse mootoriks ükskõik millises toiduainetööstuse valdkonnas on tarbija soovid. Rahuoja sõnul näitavad tarbijakäitumiseuuringud pidevat tõusu tervislike ja uudsete toodete tarbimise suunas.
Just seetõttu sai Maagi tootearendajate töö tulemusena turule toodud grillverivorst, olematu rasvasisaldusega verivorst porgandiga, Energia snäkkvorst tauriini ja kofeiiniga jt tooted.
Kolmas näide - veebikeskkonnast lastekas.ee pärit Jänku Jussi, Jaan Rannapi Klaabu või Heiki Ernitsa ja Janno Põldma loodud Lotte toomine toodetele. Hea näide turundusinnovatsioonist, kuidas lastele armsaks saanud tegelaskujusid kasutatakse muuhulgas ka toiduainete müügiks ja reklaamiks. Olgu selleks siis viinerid, juust, vahvlibatoon, kommid, kohuke, jäätis või mõni teine tootegrupp.
Valikukriteeriumid on siiski ka: peaasi ei populaarse tegelaskuju kasutamine ei satu toodetele, mida lapsed ei peaks tarbima - olgu selleks siis ebatervislikud toiduained või alkohol.
"On selge, et iga toote eluiga väheneb, sest muutuvad inimeste vajadused ja soov vältida rutiini," võttis Peep Rahuoja kokku olukorra Eesti toiduainete turul. "Selle tõttu on ellujäämiseks möödapääsmatu süsteemne tootearendus."

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 27.12.24, 16:35
Vargused näitavad jätkuvalt kasvutrendi. Millised täiendavad meetmed aitavad tagada ärides turvalisust?
Vargused ei ole jätnud puutumata mitte ühtegi kaupluseketti. Kuigi suuremad poed panustavad turvalisusele üha rohkem, kannavad ärid iga aasta varguste tõttu siiski väga suuri kahjusid. Forus annab ühe Eesti suurima turvapartnerina ekspertnõu, kuidas kaitsta paremini oma vara ja kaupluse töötajad saaksid end tunda turvalisemalt.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele