• OMX Baltic−0,45%271,67
  • OMX Riga−0,16%862,52
  • OMX Tallinn−0,44%1 726,94
  • OMX Vilnius0,28%1 066,75
  • S&P 5001,09%5 930,85
  • DOW 301,18%42 840,26
  • Nasdaq 1,03%19 572,6
  • FTSE 100−0,26%8 084,61
  • Nikkei 225−0,29%38 701,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%107,41
  • OMX Baltic−0,45%271,67
  • OMX Riga−0,16%862,52
  • OMX Tallinn−0,44%1 726,94
  • OMX Vilnius0,28%1 066,75
  • S&P 5001,09%5 930,85
  • DOW 301,18%42 840,26
  • Nasdaq 1,03%19 572,6
  • FTSE 100−0,26%8 084,61
  • Nikkei 225−0,29%38 701,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%107,41
  • 29.09.13, 08:27
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kui hea teenindus on elu küsimus

Värske Äripäeva kuukiri Juhtimine vaatleb Eesti parimate restoranide näitel, kuidas on jõutud kõrgtasemel teeninduseni. Kuidas olla meeldejääv, tunnustatud ja tuntud?
"Suurepärane teenindus on võtmeks edukatele ettevõtetele hotellinduse ja toitlustuse valdkonnas –  see on pakutava toote A ja O ning on oluliseks faktoriks selles, miks üks ettevõtja on edukas ja teine mitte," rääkis teeninduskvaliteedi olulisusest Pädaste Mõisa restorani Alexander ja restorani Neh üks eestvedaja Martin Breuer. Ta lisab, et teenindus ongi eelkõige inimesed – nii kliendid kui ka loomulikult teenindajad.
Kes töötajasse ei panusta, paistab silma. Leib Resto ja Aed üks juht Kristjan Peäske kinnitab samuti, et hea teenindus on oluline iga elukutse, mitte ainult restoraniteeninduse juures. Silmipimestavalt hea teenindus on edukuse aluseks, samas on üldine tase kõikuv. "Tase on seinast seina - eestlane pole tegelikult halb teenindaja, kuid peab olema hästi valitud. Sest iga isik ei sobi klienditeenindajaks – reaalselt algab kõik ikkagi inimese olemusest ja isiksusetüübist," kõneles Peäske. Põhjaka mõisa restorani üks omanikest Märt Metsallik tunnistab, et on selgelt näha ja aru saada, ehk liiga selgeltki kohati, kui mõni ettevõte pöörab teenindusele väga tugevat tähelepanu.
 "Samas on keskmine teenindaja pigem nõrk, kui silmapaistvalt hea. Eks Eestil ole pikk tee minna," tõdes Metsallik. Peäske arvab, et meie nõrk teenindussfäär on tingitud riiklikul tasandil tehtud eksimusest. "Riik ei teadvusta, et turism on number üks ehk kõige olulisem majanduse elavdamise ja sissetuleku allikas. Möödalaskmine seisnebki faktis, et meil puuduvad kõrgtasemel koolid, mis oleksid teenindussektori talentidele atraktiivsed," kõneles Peäske.
Juhid määravad, kuidas teenindatakse. Ettevõtte teeninduskultuur ja hoiak saab alguse ikkagi omanikeringist. Peäske kõneleb, et nende restoranis on juhtkond ka ise igapäevaselt ametis ja nii paistavad kitsaskohad kiiresti välja. "Töötaja peab tundma end vajalikuna ja austatult," ütles Peäske. Töö peab teenindajale rahuldust pakkuma, sest teesklus paistab kohe välja. Ka Breuer kinnitab, et hea teenindamine saab alguse juhtkonnast. "Teenindus on oma olemuselt siiras ning selle au sees hoidmine saab alguse juhtkonnast, alles sellele saab järgneda kvaliteet. Tasemel ning oma tööd kirega tegev juhtkond, kes hoolib tõeliselt klientidest, tootest ning personali motiveerimisest on äärmiselt olulise tähtsusega," sõnas Breuer.
Kuidas teenindustöötajaid motiveerida ja milliste omadustega töötajaid palkavad Eesti parimad restoranid Tchaikovsky ja Moon, loe pikemalt 30. septembri kuukirjast Juhtimine.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.12.24, 12:39
Riigi IT-majad ohustavad sektori ekspordivõimet
Riigi loodud IT-majad pakuvad erasektori IT-ettevõtetele järjest rohkem konkurentsi. Võisteldakse tööjõuturul, IT-firmadel on oht muutuda tööjõurendi pakkujateks, selgitavad saatekülalised Äripäeva raadios.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele