Rohke puu- ja juurviljade tarbimine ning lihast loobumine aitaks säästa miljoneid inimelusid ning triljoneid eurosid, selgub värskest uuringust.
- Toit restoranis Inspiratsioon. Foto: Meeli Küttim
"Tasakaalust väljas menüü ehk vähene puu- ja juurvilja ning rohke punase ja töödeldud liha tarbimine on peamine tervisehädade põhjus,“ selgitas
uuringu üks autoreid Marco Springmann Fox Newsile. „Samal ajal vastutab toidu tootmine enam kui veerandi kliimat soojendava kasvuhoonegaaside tootmise eest ning on seetõttu oluline kliimamuutuse põhjustaja."
Miljonid välditavad surmad
Uuring ilmus tänavu veebruaris Ameerika Teadusakadeemia ametlikus väljaandes PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). Teadlased võrdlesid selles nelja menüüd, kus inimesed erinevates kogustes liha-piimatooteid tarbisid ning millist mõju see nende tervisele, aga ka kliimale avaldas.
Kõige vähem loomset sisaldanud menüü korral säästetaks 2050. aastaks 8,1 miljonit inimelu ehk 129 miljonit eluaastat. Piimatooteid sisaldav, aga lihavaba menüü säästaks 7,3 mln elu ehk 114 mln eluaastat. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni koostatavatest üleilmsetest toitumissoovitustest (soovitab vähemalt 400 grammi puu-köögivilju päevas) lähtudes sureks vähem 5,1 mln inimest ehk säästetaks 79 mln eluaastat.
Liigset punase liha söömist seostatakse mitmete haigustega ning uuringu kohaselt ainuüksi selle tarbimise vähendamine säästaks poole võrra prognoositavaid surmajuhte. Teise poole moodustaks väiksema kalorsusega toitude tarbimine.
Samuti võimaldab lihavaba dieet hoida aastas kokku 900 miljardit eurot tervisekulude ja haiguste tõttu kaotatud tööpäevi kokku lüües.
Tasub teada
Teised eeskujuks
Soome Tervise ja Heaolu Instituut avaldas selle aasta jaanuaris
uued toitumissoovitused, mis ütleb muu hulgas, et veganlus (loomsetest saadustest loobumine) sobib hoolikal planeerimisel igas eluetapis, ka rasedatele ja lastele.
Holland aga soovitab uutes toitumissoovitustes vähem lihatooteid tarbida, nädalas
kuni kaks portsjonit.
Barcelona teatas möödunud nädalal, et linn võtab omale taimetoidusõbraliku suurlinna tiitli ning julgustab elanikke lihavabu päevi tegema.
Maailma terviseorganisatsioon WHO teatas eelmisel aastal, et töödeldud liha, nagu näiteks vorstikesed, peekon, sink ja igasugune punane liha võivad vähki tekitada.
Piima seostatakse samuti
vähi tekitamisega.
Kuidas ohjeldada kuumenemist?
Uuringi autorite hinnangul oleks ülemaailmsete toitumissoovituste vastuvõtmise abil võimalik vähendada
toiduga seotud emissioone 29% võrra. Kuid isegi see poleks siiski piisav, et vähendada toiduga seotud kasvuhoonegaaside emissioone võrdväärselt üldiste kärbetega, mis oleksid vajalikud ülemaailmse temperatuuri kasvu hoidmiseks alla 2 °C.
Taimne menüü võimaldaks gaaside hulka vähendada 70% ja piimatooteid sisaldav taimne menüü 63% võrra. Loomakasvatus toodab praegu 14% kasvuhoonegaasidest, millest pool on seotud toidutööstusega.
Hetkel on käimas Eesti toitumis- ja liikumissoovituste koostamine, millele saab kuu lõpuni
arvamusi avaldada.
Seotud lood
Kuna ärikinnisvara arendatakse reeglina vaid üürimiseks, on endale A-klassi büroopinna ostmine harvaesinev võimalus, mida edukal ettevõttel tasub väga tõsiselt kaaluda, rõhutab Tallinna südalinnas paikneva
Büroo 31 müügijuht Taavi Reimets ning lisab kogemusele tuginedes, et omanikuna tekib kasu nii kohe kui ka kaugemas tulevikus.