• OMX Baltic0,33%270,76
  • OMX Riga−0,48%881,75
  • OMX Tallinn0,53%1 739,37
  • OMX Vilnius−0,04%1 043,95
  • S&P 500−1,32%5 870,62
  • DOW 30−0,7%43 444,99
  • Nasdaq −2,24%18 680,12
  • FTSE 100−0,09%8 063,61
  • Nikkei 2250,28%38 642,91
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,95
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%105,32
  • OMX Baltic0,33%270,76
  • OMX Riga−0,48%881,75
  • OMX Tallinn0,53%1 739,37
  • OMX Vilnius−0,04%1 043,95
  • S&P 500−1,32%5 870,62
  • DOW 30−0,7%43 444,99
  • Nasdaq −2,24%18 680,12
  • FTSE 100−0,09%8 063,61
  • Nikkei 2250,28%38 642,91
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,95
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%105,32
  • 04.09.16, 00:01
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranid võiksid jaanalinnu mängimise lõpetada

Söögikohtadel on aeg pea liiva alt välja võtta ja endale tunnistada, et värske toidu äraviskamine on probleem ja sellega on vaja tegeleda, leiab Äripäeva ajakirjanik Kadri Põlendik.
Restoranid võiksid jaanalinnu mängimise lõpetada
  • Foto: Raul Mee
Mõnevõrra üllatuslikult selgub, et Eestis on restorane, kes arvavad, et neil ei jäägi kohe üldse toitu järele. Nimelt kui soomlaste toidupäästmisteenus ResQ Club käis siinsete söögikohtade jutul, et pakkuda neile võimalust praed äraviskamise asemel soodsamalt maha müüa, teatas mitu asutust, et neile on see võõras mure. Hämmastav muidugi, sest keskkonnaministeeriumi andmeil tekib Eestis aastas ca 22 000 tonni toidujäätmeid. Seal on oma osa ka kauplustel ja leibkondadel, kuid toitlustusasutused pole mingi erand.
Ei oska ette näha?
Mõnes restoranis leitakse, et ainult halval kokal, kes ei oska planeerida, jääb alles. Mõne jaoks on küsimus maines – kuidas me ütleme, et viskame värsket toitu ära, oleme ju tipptasemel restoran? Mul on nendele asutustele sõnum: te olete asjast täiesti valesti aru saanud.
Seda, kui palju tuleb söögikohta lõuna ajal külalisi, on võimatu ennustada. Kuidas peaks siis suutma kokk ennustada, kui palju teha päevapakkumisi, et kõigile jaguks, aga samas kümnete viisi üle ei jääks?
Toidu äraviskamist maineprobleemiks nimetada on muidugi ülim totrus. Hoopis suurem mainekahju tekib sellest, kui söögikoht ei oska loodussõbralikult majandada ja arvab, et keegi ei tea seda. Toidukadu tekib kõigis kohtades, pole mõtet luua illusiooni, et meid see ei puuduta.
Seega, hea restoraniomanik, unusta oma iganenud arusaamad ja tegele probleemiga. Muide, toidupank tegutseb Eestis juba aastaid.

Seotud lood

Uudised
  • 28.08.17, 15:18
Soome idufirmad vaidlevad sarnaste äriideede pärast
Soomes tekkis kahe konkureeriva ettevõte vahel vaidlus, kui alles katsetamise faasis oleva ning veel avalikustamata Lunchie Marketi tootja süüdistas oma idee varastamises ResQ Clubi asutajat, kes oli Lunchie Marketi endine töötaja.
  • ST
Sisuturundus
  • 29.10.24, 15:04
Hooletu tuletöö võib kaasa tuua kopsaka rahatrahvi – hullemal juhul võib see hävitada vara
Igal aastal saab mitukümmend tuleõnnetust alguse hooletust tuletööst. Kõige sagedamini tuleb seda ette ehitusobjektidel ja töökodades – keevitustööde käigus ei märka inimene enda ümber materjali, mis võib kiirelt süttida. Tuletööde tegemisel on teadmatus suur ja nõudeid eiratakse, kuigi paljudele ettevõtetele on koolitus kohustuslik.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele