• OMX Baltic−0,21%262,46
  • OMX Riga1,09%887,15
  • OMX Tallinn−0,2%1 691,9
  • OMX Vilnius−0,06%1 003,01
  • S&P 500−0,22%5 701,24
  • DOW 300,03%42 037,39
  • Nasdaq −0,24%17 970,06
  • FTSE 100−1,19%8 229,99
  • Nikkei 2251,53%37 723,91
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%103,15
  • OMX Baltic−0,21%262,46
  • OMX Riga1,09%887,15
  • OMX Tallinn−0,2%1 691,9
  • OMX Vilnius−0,06%1 003,01
  • S&P 500−0,22%5 701,24
  • DOW 300,03%42 037,39
  • Nasdaq −0,24%17 970,06
  • FTSE 100−1,19%8 229,99
  • Nikkei 2251,53%37 723,91
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%103,15
  • ST
  • 26.10.23, 11:23

Hoonetehnikat ja kommunaaltehnikat asendab BOTOCLEANi robot

Tundub, et tänapäeva ühiskonda on keeruline üllatada uute teadussaavutustega tehisintellekti alal. Siiski on tehisintellektil põhinevate eriliste kommunaaltehnika mudelite arendamine koos viimaste uuendustega robootika ja digitaaltehnoloogia valdkonnas juba täna reaalsus. Pealegi elavad ja töötavad tehisintellektiga koristusroboti autorid Eestis. Üks projekti autoreid, IT-spetsialist Janek Vassin, räägib meie väljaandele, miks lumekoristusmasinad ja hoonetehnikad võivad varsti kaduda.
Foto robotist kokkupaneku ajal
  • Foto robotist kokkupaneku ajal

Kui nõutud on teie koristusrobot ja miks arvate, et just praegu ootab teie projekti edu?

Ausalt vastates oleks sellist projekti nagu BOTOCLEAN pidanud käivitama juba eile. Ja ma olen kõige rohkem üllatunud, et just meie riigis, kus on enim edukaid idufirmasid, pole seni olnud mõistlikku lahendust puhastusprobleemile. Ükskõik millises riigis ma ka käinud olen, kaasa arvatud need, mille tehnoloogiline areng on keskmisest kõrgem, on kommunaalteenuste tase ebapiisav. Midagi sellist nagu meie BOTOCLEAN pole. See on kurb. Kaasaegne inimene, kes püüab taastuvenergiat allutada, laseb tehisintellektil enda heaks töötada, sünteesib geene, kuid samal ajal seisab silmitsi vanade ja traditsiooniliste linnaliste väljakutsetega. See on justkui linnaline pärand minevikust.
IT-spetsialist Janek Vassin
  • IT-spetsialist Janek Vassin

Te räägite riikidest, mille tehniline areng on üle keskmise. Aga mida te saate öelda meie Eesti kohta?

Kui vaatame meie Eestit ja selle visiitkaarti – pealinna –, siis Tallinn talvel on vaatepilt, mis ei ole nõrganärvilistele, eriti kui vaadata magalate õuealasid ja kõrvaltänavaid. Inimesed, olenemata vanusest, raskustega ületavad lumehangesid ja sageli on sunnitud liikuma mööda linna ainukest puhastatud osa, nimelt sõidutee. See on eriti kummaline, arvestades, et Tallinna juhtkond positsioneerib linna pigem jalakäijatele ja keskkonnasõbralikule ühistranspordile kui sisepõlemismootoriga autodele. BOTOCLEAN võib siin aidata.

Nii et teie robot suudab oluliselt muuta linnatänavate puhastamise olukorda?

Jah. Oleme loonud BOTOCLEANi – roboti, mis suudab pakkuda igasuguse keerukusega puhastusteenuseid, igas koguses ja igasuguste ilmastikutingimuste korral. Ja BOTOCLEANiga saab lahendada mitte ainult linna kommunaalteenuste küsimusi. BOTOCLEAN sobib igat tüüpi territooriumide puhastamiseks mis tahes suurusega. BOTOCLEANi saab edukalt kasutada nii omavalitsustes, valdades, korteriühistutes kui ka suurte maapiirkondade ja majapidamiste eravaldustes. Ekspertide prognooside kohaselt on BOTOCLEAN eriti nõutud suurte tootmisaladega tanklakettide, lõbustusparkide ja tehaste omanike seas.

Mis eristab teie robotit BOTOCLEANi traditsioonilisest kommunaaltehnikast, mida linn kasutab ja mida korteriühistud rendivad?

Esiteks püüdsime arvesse võtta kütusehinna tõusu ja järgida ka keskkonnasõbralikke suundumusi. Meie arendus BOTOCLEAN vastab kõigile keskkonnanõuetele ja aitab järk-järgult loobuda raskete ja keskmiste kommunaalmasinate kasutamisest, mis heidavad atmosfääri tohutult saasteaineid, erinevalt keskkonnasõbralikust BOTOCLEANist. Lisaks lahendame sellist tüüpi teenuste hinnalanguse küsimust, kuna BOTOCLEAN ei vaja inimese sekkumist. Robot on täielikult autonoomne, ei väsi ega sõltu ettearvamatust inimfaktorist.

Mis on teie robot-koristaja BOTOCLEAN?

Lihtsas keeles on meie koristaja-robot BOTOCLEAN üks kommunaalrobotitest, mis liigub universaalsel roomikplatvormil. Kuid erinevalt vanadest prototüüpidest on sellel laiendatud funktsioonide komplekt alates lume puhastamisest ja tolmuimejast kuni rannapuhastuseni ja liiva sõelumiseni. BOTOCLEAN töötab elektrilise platvormi peal oleva akupaki süsteemil. BOTOCLEANi mõõdud võimaldavad ühele haagisele rahulikult paigutada kaks tükki. Kaal umbes 500 kilogrammi ja ta suudab arendada kiirust kuni 11 km/h.

Kuidas seda juhitakse ja kui kauaks see kestab?

Meie koristusrobot BOTOCLEAN võib töötada ühe laadimisega 4 kuni 8 tundi ning on võimeline koristama ööpäev ringi. See on varustatud moodsate sensoritega ruumis orienteerumiseks ning seda juhitakse tipptehnoloogia ja tarkvara abil.

Kuidas saab tellida koristusteenust BOTOCLEANiga?

Meie spetsialistid on juba töötanud välja mobiilirakenduse nutitelefonidele, mille kaudu saab kahe klõpsuga kohe koristusteenuse BOTOCLEANiga tellida või selle igal ajal broneerida. Rakenduses tuleb lihtsalt määrata koristuse tüüp, näiteks muru niitmine, lehtede, lume, graniidikillustiku koristamine. Kui tööjärjekord on saadud ja rakenduses fikseeritud BOTOCLEANi saabumisaeg sihtkohta, jääb üle ainult teenuse eest maksta. Ülejäänu on, nagu öeldakse, tehnika küsimus, täpsemalt BOTOCLEAN.

Millisest investeeringusummast me räägime, et lõpetada BOTOCLEANi projekt ja hakata seda teenust osutama?

Praegu oleme punktis, kus meil on vaja leida veel 300 000 eurot selle teenuse edukaks käivitamiseks. Oleme täiesti kindlad, et leiame need vahendid. Eelarvutuste kohaselt on koristusroboti BOTOCLEAN teenustele suur nõudlus mitte ainult Balti riikides, vaid kogu Euroopas. Usume, et need, kes juba rahastavad projekti või liituvad sellega varsti, mitte ainult ei saa oma raha tagasi, vaid teenivad ka korralikku kasumit, ja mõnel juhul on võimalus saada BOTOCLEANi partneriks.

Kus te plaanite oma BOTOCLEANi esimesel etapil turustada ja mis kõige tähtsam –kuidas?

Alustame Eestis. Need on väiksemad linnad ja asulad, kus püüame harjutada BOTOCLEANi oskusi linnakeskkonnas. Väliselt võib see tunduda kui mitu parkimisjaama BOTOCLEANi koristusrobotitele, kust nad lähevad täitma tellimusi linnahallituse likvideerimiseks ja tulevad tagasi.

Mida tähendab väljend "harjutada BOTOCLEANi oskusi"?

See tähendab, et meie BOTOCLEAN ei ole mänguasi, vaid viimase põlvkonna robot koos tehisintellektiga, mis peab ennast õpetama ja seejärel oskama võtta optimaalseid otsuseid. BOTOCLEANi oskuste harjutamiseks on vajalik piisavalt suur ala, et manööverdamisel kellegi vara ei kahjustaks, ja selliseid alasid saavad pakkuda omavalitsused või suurte tööstusettevõtete omanikud. Järgneb teine etapp, kus pakume BOTOCLEANi koristusroboti teenuseid korteriühistutele. Ilmselt on kasu siin otsene.

Millisest kasust korteriühistutele räägite, kui kasutate BOTOCLEANi?

Otsesest kasust teenuse hinnas territooriumi koristamisel. Korteriühistu BOTOCLEANi koristusroboti tellimisel saab linna pakutava kvaliteetsete standardteenuse. BOTOCLEANi koristusrobotil pole oma arvamust, halbu harjumusi, see ei vaja puhkust, haiguslehtede eest tasumist, see ei väsi, ei külmeta ega tööta kolmes kohas, nagu sageli selles valdkonnas inimestega juhtub.

Nii et jääb ainult leida ühiskonna mõistmine ja projekt ellu viia?

Oh, tõesti? Mõistmine on juba leitud. Eellepingud on juba sõlmitud mitmete omavalitsustega, nii et protsess on juba ammu käimas. Lihtsalt tahaks meenutada, et kõige rohkem võidab see, kes osaleb sellistes projektides algusest peale. See ei tähenda, et oleks liiga hilja panustada poole aasta või aasta pärast, kuid suurimat kasu saavad need, kes on esimesed.
Kui olete huvitatud või soovite osaleda, võtke meiega ühendust aadressil [email protected].

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.24, 14:27
Regiooni suurim jätkusuutlikkuse festival Impact Day toob kohale tõelised tipptegijad
10.-12. oktoobrini leiab Tallinnas asuvas Põhjala tehases juba kolmandat korda aset jätkusuutlikkuse festival Impact Day, mis toob erinevatest maailma paikadest kohale oma valdkonna tõelised tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele