Igal aastal pumbatakse Eesti
põlevkivikaevandustest välja ligi 200 miljonit kuupmeetrit vett. Kui see vesi on
keemiatööstuse poolt rikkumata ning hõljumist puhastatud, võib öelda, et
tegemist on maailma ühe parima mineraalvee analoogiga.
Eesti supermarketites on võimalik 16 krooni eest osta pooleteiseliitrises pudelis Itaalia mineraalvett San Pellegrino, seega on vee hinnaks umbes 10 krooni liiter. San Pellegrino allika vett jõi teadaolevalt ka Leonardo da Vinci (1452-1519). Pudelisse hakati vett panema aastal 1899 ning vesi on eriti populaarne Itaalia emigrantide seas, kes seda kui sümbolit endaga kõikjale kaasa võtsid. Vee maaletooja on trükkinud etiketile 'tõenäoliselt maailma parim mineraalvesi' ning selle sulfaatidesisaldus on 500 milligrammi liitri kohta.
Estonia kaevanduse vee keemilise koostise võrdlemisel San Pellegrino mineraalveega on erinevused väga väikesed. Kas ka maitse on sarnane? Selle uurimiseks korraldati Ida-Virumaal väike katse, kus 30 inimest võrdles kaevandusvee ja mineraalvee maitseomadusi ning püüdis teha vahet, kumb on kumb. Vahet sisuliselt polnud, ning maitseomaduste poolest sai kaevandusvesi isegi pisut parema hinnangu.
Seega võib väita, et Eesti põlevkivikaevandustes toimuvad geokeemilised reaktsioonid, mis annavad väljapumbatavale veele ühe maailma tuntuima mineraalveega sarnase keemilise koostise ning maitseomadused.
Tšehhis näiteks müüakse Zlate Hory mineraalvett, mida pumbatakse välja vanast kullakaevandustest. Nestle kontsern müüb San Pellegrino mineraalvett umbes 20 miljardi krooni eest aastas, tuntuimad sulfaatiderikka mineraalvee margid on Contrex, Hépar, Vittel, Calistoga, Pe?aclaran, Rhenser, Rietenauer ja San Pellegrino.
Sulfaadid on paljude toitude loomulik koostisosa. Ühe kilo kohta on sulfaate: leivas 1500 milligrammi, kuivatatud puuviljades 2900-4700 milligrammi, veinis 360 milligrammi, lillkapsas 900 milligrammi, kartulites 300 milligrammi. Sulfaadid on vajalikud hormoonkontrolli mehhanismidele ning laguproduktide väljaviimiseks organismist. Iga päev kantakse inimorganismist 2-3.5 grammi sulfaate välja uriiniga, need takistavad kusihappe kristallisatsiooni.
Kes pole harjunud jooma suurtes kogustes sulfaatiderikast vett, neil võivad sulfaadid põhjustada dehüdratatsiooni ja kõhulahtisust, üle 400 mg/l sulfaatidesisaldusega vett ei soovitata kasutada väikelaste toitude valmistamisel. Samas polegi mineraalvesi - eriti sulfaatiderikas mineraalvesi - mõeldud suurtes kogustes joomiseks.
Loe ka teisi
Novaatori uudiseid.