Aasta tagasi nii Eestis kui ka Soomes
kehtima hakanud suitsetamiskeeld toitlustuskohtades on põhjanaabrite juures häid
tulemusi andnud.
Eriti positiivselt on see mõjunud restoranides töötavatele inimestele, kes on aasta jooksul võtnud varasemast tuhandeid haiguslehti vähem, vahendas hs.fi Soome töötervishoiu ameti andmeid.
Mullu juuni alguses kehtima hakanud seadus päästis 40 000 Soome töötajat tervist ohustavast töökeskkonnast. Suitsetamiskeeld seati sisse üle 10 000 restoranis ja baaris.
Kui esialgu kardeti, et pubide ja restoranide töötajad peavad hakkama n-ö tubakapolitseinikeks, siis nii ei ole see siiski juhtunud. Kliendid on seaduse kuulekalt omaks võtnud ja järgivad reegleid.
Seaduse tulemusel on pubides ja ööklubides alkoholi müük vähenenud, restoranides aga ei ole see müügile mõju avaldanud. Kuna aga alkoholile kulunud kogusumma on riigis aga kasvanud, siis ilmselt juuakse seda nüüd enam mujal kui restoranides.
Ühtlasi on seadus kaasa toonud vajaduse restoranide esiseid enam koristada, kuna kliendid käivad suitsetamas väljas. Tubastes tingimustes on koristamist aga jäänud vähemaks.
Viimase muutusena on seaduse tagajärjel välja toodud energiakulude vähenemist. Restoranides ja baarides ei ole enam vaja nii aktiivselt töötavaid kliimaseadmeid, mistõttu on kokku energiakulud vähenenud isegi 30-50%.