2011. aastal toodeti Eestis 89 300 tonni joogipiima ehk 5% vähem kui aasta varem, kuid ligi kümnendiku rohkem kui 2007. aastal. Jogurti- ja juustutootmine on viimase viie aasta jooksul aga suurenenud, kirjutab statistikaameti juhtivstatistik Helina Uku ameti blogis.
Viimastel aastatel on järjest enam suurenenud hapendatud piima (sh jogurt) toodang — statistikaameti andmetel toodeti seda 2011. aastal 41 900 tonni ehk 16% enam kui 2007. aastal. Suurenenud on ka juustutoodang (sh kohupiim) — 2011. aastal toodeti seda 40 600 tonni ehk üle neljandiku rohkem kui aastal 2007.
Võid ja muid piimarasvatooteid toodeti 6500 tonni ning nende toodete maht on olnud viie aasta jooksul kõige stabiilsem. Koore toodang oli 27 500 tonni ehk 16% väiksem kui aasta varem.
Piimast tehtud toodete arvestusse ei ole topeltarvestuse vältimiseks haaratud vahetooteid, mida kasutatakse teistes Eesti piimatöötlemisettevõtetes muude piimatoodete valmistamiseks, vaid arvestatakse ainult piimatooteid tootmisväliseks tarnimiseks. Seetõttu lähevad arvesse tooted, mis on tehtud piimast või lõssist, aga mitte näiteks piimapulbrist, mis on juba ise piimatoode.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Ettevõtet ostes ja müües sõlmitakse siduv hinnakokkulepe alles üsna lõpus, kui on hinnatud firma väärtus ja tehtud hoolsusaudit ehk due diligence raport. Teinekord võib sellest selguda, et miljoniga kasumis ettevõte on hoopiski miljoniga kahjumis, räägiti saates.