• OMX Baltic−0,31%272,98
  • OMX Riga0,13%873,69
  • OMX Tallinn0,42%1 742,28
  • OMX Vilnius−0,11%1 052,85
  • S&P 500−0,28%5 712,69
  • DOW 30−0,61%41 794,6
  • Nasdaq −0,33%18 179,98
  • FTSE 1000,09%8 184,24
  • Nikkei 2251,11%38 474,66
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,92
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%107,7
  • OMX Baltic−0,31%272,98
  • OMX Riga0,13%873,69
  • OMX Tallinn0,42%1 742,28
  • OMX Vilnius−0,11%1 052,85
  • S&P 500−0,28%5 712,69
  • DOW 30−0,61%41 794,6
  • Nasdaq −0,33%18 179,98
  • FTSE 1000,09%8 184,24
  • Nikkei 2251,11%38 474,66
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,92
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%107,7
  • 09.08.14, 13:12
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Äripäeva joogitest: Sitsiilia veinid tegid puhta töö

Pelgalt hind ei garanteeri veini kvaliteeti – palju oleneb veini valmistamise piirkonnast. Äripäeva suvine joogitest näitas, et kohalikele veinisõpradele meeldivad enim Sitsiilia viinamarjasordid ja sealsete meistrite töö.
Keskmise veinitarbijana on mul poes veinileti ees seistes pealiskaudsed valikukriteeriumid: tuttav kaubamärk, heal juhul sõprade soovitused ning ennekõike hind. See on mugav ja lihtne. Veinitestid on selle kõrval kasulik kogemus, ekspertide mõtteid kuulates saad aru, et veinil ja veinil on vahe. Äripäeva esimeses joogitestis degusteeriti 13 Itaalia valget veini.
Veinitesti võitis publiku ja ekspertide ühises punktitabelis Miopasso Grillo (2012), mille juured viivad Sitsiilia läänerannikule Marsalasse. Grillo on Marsala piirkonna kõige tuntum viinamarjasort, mida kasvatatakse 19. sajandi lõpust. Seda puuviljase maitsega veini võttis mõni publiku hulgas hiljem juurdegi, samas näiteks Dunker Estonia OÜ müügidirektori Kristjan Otsa jaoks oli veini n-ö parim enne läbi – maitse polnud tema jaoks enam nii värske kui näiteks 2013. aasta veinidel. Toitudest sobiks Miopasso Grillo hästi näiteks mereandide, kooreste püreesuppide ja pehmete juustude kõrvale. Sel juhul tuleb muidugi ka arvestada, et autoga niipea sõita ei saa. Nagu teisedki esikolmikusse jõudnud veinid, oli selle alkoholisisaldus 13 %. Hind oli sel aga üpris soodne. Kui testis osales ka veine, mille maksumuseks ligi 15 eurot, siis selle veini hind on 8,5 eurot.
Publiku lemmikTeise koha saavutas Sitsiilias Vittorias valmistatud Santa Tresa Capoccia ­Bianco IGT. Ühtlasi valiti see pärast testi publiku lemmikuks. Veinis on kasutatud kahte viinamarjasorti: 60 protsenti on Grillo ja 40 protsenti Zibibbo. Üldarvestuses kolmandaks jäi Poggiobello Ribolla Gialla, mis pärit Itaalia kirdeosast. Tegu oli ekspertidele enim meeldinud veiniga. “See pole lihtne ja sirgjooneline vein, ent ükski maitseomadus vastu ei karju. See lõhnab ka raha järele rohkem,” kiitis Sööt. Antud veini eest tuleb välja käia 13,2 eurot.
 
MIS ON MIS
Äripäeva joogitest hakkab kord kuus (järgmine ilmub 5. septembril) panema pingeritta erinevaid jooke, et aidata lugejal orienteeruda müügil olevas valikus. Esimeses testis osalesid Itaalia valged veinid. Test toimus 31. juulil Tallinnas Veinipööningul.
Metoodika- Testil osalevate veinide maksumus peab olema 15 või vähem eurot.    - Testil osaleb 3–4 elukutselist sommeljeed ja 20–30 mitteprofessionaali.test toimub pimedegustatsiooni vormis. Iga joogi puhul hinnatakse selle välimust, aroomi ja maitset. Igaüks esitab oma hinnangu kokkuvõtva hindena kümne palli süsteemis.- Hinnangute adekvaatsuse tagamiseks eraldatakse kõikidest vastavale joogile antud punktidest nende summeerimisel kõige kõrgem ja madalam hinne. Lõpphinnanguks jääb seejärel ülejäänud punktide aritmeetiline keskmine, mille põhjal moodustatakse pingerida.- Igal testil valitakse välja kulda, hõbedat ja pronksi vääriv vein. Samuti eriauhinnad.
ŽüriiImre Uussaar – veinirestorani Dominic pea­sommeljeeIgor Sööt – Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni juhatuse liigeKristjan Ots – Dunker Estonia OÜ müügidirektor (maaletooja veinid testil ei osalenud)Marko Mägi – õllerestorani Hopner peasommeljee
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teised testis osalenud veinid juhuslikus järjekorras: Tenuta Ca’ Bolani Pinot Grigio, Santa Tresa Fiano (organic), Ricossa Gavi DOCG, Bersano Gavi di Gavi DOCG, Villa Chiopris Pinot Grigio DOC Friuli, Mastri Vernacoli Pinot Grigio, I Fiori Vermentino di Sardegna DOC, Masi Masianco, Bric Censiurio Roero Arneis DOCG
TAUSTItaalia valged veinid Itaalia on väga pika veiniajalooga. Riigi erinevad väiksemad piirkonnad on üksteisest eraldatud geograafiliselt nii mägede, jõgede kui ka järvedega. Selline eraldatus ongi põhjus, miks Itaalia eri osadest pärit veinid on nii erinevad. Ka kõige moodsam veinitehnoloogia ei ole suutnud Itaalia veine enam-vähem ühenäoliseks ja ühetaoliseks muuta. Seetõttu on saapamaa veinid väga põnevad, kuid samal ajal ka keerulised mõista, kuna iga veiniregioon Itaalias võiks olla vabalt omaette veiniriik.
KUUPÄEV
28.08toimub Tallinnas Veinipööningul järgmine Äripäeva joogitest. Testi fookuses on viinamarjade kuninganna Riesling. Lisainfot ja pileteid ning käesoleva testi parimaid veine saab osta Privileegi keskkonnast: www.privileeg.ee

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 21.10.24, 14:24
Generatsioonide juhtimine Tele2s: eri põlvkondade tugevused viivad parema tulemuseni
Eri põlvkondade ühtseks ja tõhusaks tiimiks sidumine võib olla keerukas, kuid õigesti juhitud meeskondades toovad vanemate kogemused koos nooremate avatud mõtlemisega kokkuvõttes paremaid tulemusi, leitakse saates “Minu karjäär”.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele