Olevimäe võiks ümber nimetada Gurmeemäeks – üksteise kõrval asuvad seal kolm Eesti tippude hulka kuuluvat restorani Chedi, Art Priori ja ORE, mis hiljuti endistes Bocca ruumides uksed avas.

- Eelmiselt restoranilt Bocca sai uus koht ORE päranduseks lisaks ruumidele kaks erilist laevalgustit.
- Foto: Raul Mee
Tegelikkus ületas aga ootusi ja seda eelkõige tänu peakokk Silver Saale.
Olin kindel, et tegemist on hea restoraniga, Bocca kunagine hiilgus oli lati kõrgele seadnud. Tegelikkus ületas aga ootusi ja seda eelkõige tänu peakokk Silver Saale. Gurmeemaailma orbiidile lendas Saa kolm aastat tagasi, kui tema tollane restoran Fabrik tegi peaaegu et imet: vaid mõnekuulise tegutsemise järel, enne kui tallinlased selle olemasolu õieti märgatagi jõudsid, oli Fabrik koha sisse võtnud nii Eesti restoranitippude hulgas kui ka Põhjamaade White Guide’is.
Hinnang
Toit-jook: 10
Teenindus: 10
Interjöör: 10
Kokku: 30/30
ORE tundub tegevat sedasama mis Fabrik, aga uuel tasemel ja hoopis teistmoodi. Enamasti on ju nii, et isegi neis restoranides, mida uudseks ja trendikaks peetakse, keerleb menüü ikka enam-vähem samade komponentide ja “üllatuste” ümber – nagu elus (ja kunstis) ikka, on ka kokanduses tublisid järeletegijaid rohkem kui uue loojaid. Silver Saa kuulub kahtlemata loojate hulka, kellel jätkub nii julgust oma tee otsimiseks kui ka oskusi visioonide teostamiseks. OREs särab tema kokanduslik anne endiselt, maitsenaudingutele lisaks jätkub varasemast tuttav mäng erinevate tekstuuridega, millele on lisandunud hulganisti visuaalseid efekte.
Üllatavalt head hinnad
Tipptasemel maitsenaudingute juures enamasti rahast ei räägita, kuid vaikivaks kokkuleppeks tundub olevat saanud seisukoht, et hea ja eriline ongi kallis. ORE aga ei üllatanud mitte ainult maitsetega, vaid ka hindadega: võib-olla on see uue restorani turundusnipp, kuid kogu sealne gastronoomiline tulevärk on kohati vaat et odavam kui mõne keskpärase äärelinna söögikoha ? la carte menüü.

- Restoran ORE asupaik Tallinna vanalinnas.
- Foto: Raul Mee
Eriline juhtus olema ka meid teenindanud kelner. Loomulikult tundis ta menüüd ja joogikaarti detailselt – korraliku väljaõppe puhul on see iseenesestmõistetav –, aga lisaks sellele esitas ta kulinaarset teavet sellise kaasaelamise ja näitlejameisterlikkusega, millega oleks edukalt läbinud ka teatrikooli sisseastumiskatsed.
OREst kirjutades peab meenutama ka selle eellast Boccat ja selle peakokka itaallast Nicola Tandat – annavad need ju vaat et esimest korda Eesti lühikeses restoraniajaloos põhjust rääkida (restorani)kultuuri järjepidevusest.

- Istumiskohad pika laua taga.
- Foto: Raul Mee
ORE
Peakokk: Silver Saa
Omanikud: Silver Saa, Kalev Tanner
Aadress: Olevimägi 9, Tallinn
Telefon: 611 7290
Avatud: E 17–23, T–N 12–23, R–L 12–00
Põhiroogade hinnavahemik: 15–24 eurot
Kui Bocca aastatuhande alguses uksed lahti tegi, oli see mäekõrguselt teistest restoranidest üle. Peakokk Nicola Tanda rahvusvaheline renomee oli nii kõrge, et aastal 2003 paigutas The Restaurant Magazine Bocca maailma 50 parima restorani loetelus 15. kohale. Hea restoran oli Bocca kuni lõpuni, kuid enam mitte eriline – teiste heade kohtade tase jõudis sellele lihtsalt järgi.
Vaatamata eelkäija kuulsusele pole ORE mitte Bocca teine, täiendatud ja uuendatud versioon, vaid on täiesti uus restoran, mis on eelkäijalt päranduseks saanud vaid ruumid ja kaks väga erilist laevalgustit. Mulle tundub, et päranduse hulgas on siiski veel midagi – see on eriline kohavaim, mille vahepeal tuhmunud hiilgus on jälle särama löönud.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!