Innovatsiooniga tegelemine annab väiketootjale konkurentide ees müügieelise, rääkis saates “Tööandjate tund” kohaliku käsitööšokolaadi tootja Chocolala asutaja ja juht Kristi Lehtis.
- Eesti šokolaaditootja Chokolala asutaja ja juht Kristi Lehtis rääkis saates, kuidas väiketootjana konkurentsis püsida. Foto: Liis Treimann
„Mõtleme iga päev sellele, kuidas teha Eesti šokolaadi huvitavaks. Tihti tahetakse Prantsuse või Belgia šokolaadi, aga mitte Eesti šokolaadi,” selgitas ta.
„Mis on see toode, mida meilt tahetakse? Seepärast olemegi turule tulnud uuenduslike toodetega, mida teistel pole ja mida saame patendiga kaitsta. See tagab kindluse, et konkurent seda järele teha teha ei saa,“ lisas Lehtis.
Kuidas eri sektorites innovatsiooniga tegeleda, kui kaugele jõuab oma tarkusega ja millal peab appi võtma ettevõtete arengu kiirendamiseks mõeldud innotrepi, sellest räägivad saates lisaks Kristi Lehtisele veel toitlustusettevõtte Baltic Restaurants Estonia juht Aaro Lode ja Eesti Tööandjate Keskliidu innovatsiooninõunik Kati Rostfeldt.
Saatejuht on Rivo Sarapik. Saadet toetab Eesti Tööandjate Keskliit.
Väiketootja võluvits: see annab eelise, mida konkurendil pole
Seotud lood
Sõnad on õiged, kuid neile peavad nüüd järgnema ka õiged ja majanduse arengut tagavad teod, hindavad ettevõtjad uue valitsuse sõnastatud lubadusi. Senisest paremat dialoogi ettevõtjatega värske majandusminister ka lubab.
Kuidas pöörata langus kasvuks?
Sarnaselt julgeolekule tasub riigil panustada majanduse tugevdamisele, leiavad ettevõtjad, sest raha riigi ülal pidamiseks ja kaitsemiseks investeerimiseks tuleb ettevõtlusest. Ideid selleks on, puudus on fookusest, ambitsioonist ja julgusest vajalik ellu viia.
Majanduslanguses kaotatud kliendid ja konkurentsivõime tuleb tööstusele tagasi arenguhüppega, leiavad tööstusjuhid. Tuleb olla senisest näljasem, ambitsioonikam ja näha vaeva lisandväärtuse kasvatamiseks.
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Viimaste aastate arengu najal on selge, et Põhja-Tallinnast on kujunemas pealinna uus 15 minuti linna põhimõtetel toimiv hot-spot. Selle keskpunktiks jääb kaasaegse hingamise saanud endine Volta tööstuskvartal, mis üllatab linnaelanike juba sel sügisel nii mõnegi kauaoodatud uudisega.