• OMX Baltic−0,45%271,67
  • OMX Riga−0,16%862,52
  • OMX Tallinn−0,44%1 726,94
  • OMX Vilnius0,28%1 066,75
  • S&P 5001,09%5 930,85
  • DOW 301,18%42 840,26
  • Nasdaq 1,03%19 572,6
  • FTSE 100−0,26%8 084,61
  • Nikkei 225−0,29%38 701,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%107,41
  • OMX Baltic−0,45%271,67
  • OMX Riga−0,16%862,52
  • OMX Tallinn−0,44%1 726,94
  • OMX Vilnius0,28%1 066,75
  • S&P 5001,09%5 930,85
  • DOW 301,18%42 840,26
  • Nasdaq 1,03%19 572,6
  • FTSE 100−0,26%8 084,61
  • Nikkei 225−0,29%38 701,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%107,41
  • 19.11.24, 14:18

Laborist taldrikule: Eestist võib saada tehisliha teerajaja

Äripäeva raadio rohetehnoloogia ja innovatsiooni saates "Cleantech" räägime Eestis tehtavast uuendtoidust. Millised on võimalused ja probleemid, kuidas on vaja seadusandlust muuta kogu Euroopas, et uuendtoidu tegijad pigem siia turule tuleksid ning ei vaataks Aasia ja Ameerika suunas, ning mis asi see uuendtoit ikkagi on.
Märt-Erik Martens (vasakul), Mart Valner, Oliver Rätsep, Mary-Liis Kütt.
  • Märt-Erik Martens (vasakul), Mart Valner, Oliver Rätsep, Mary-Liis Kütt. Foto: Andres Laanem
Külas on Oliver Rätsep Accelerate Estoniast, Märt-Erik Martens Gelatexist ja Mary-Liis Kütt Äio techist.
Toiduinnovatsiooni on vaja teha, et meie planeet oleks elamiskõlbulik ka saja ja tuhande aasta pärast, sõnab Märt-Erik Martens.
"Me teeme täpselt äravahetamiseni samasugust liha kultiveeritud lihana, aga me teeme seda bioreaktoris ja võime seda teha Lasnamäe keldris. Eeldus on, et rahvaarv kasvab ja linnastumine suureneb. Maakasutust saab efektiivistada, kui see ei ole lihatööstuse all ja meil on alternatiivid. Kui me vaatame tulevikku ja võib-olla me hakkame käima teistel planeetidel. Siis on vaja toidutööstust, mis ei sõltu planeedi biosfäärist. Me ei saa teha asju selliselt, nagu me oleme 10 000 aastat teinud," ütleb Martens.
Milline võiks olla toidutööstuse tulevik, saab kuulda juba saatest.
Saadet juhib Mart Valner.
Saadet toetavad Eesti Rohetehnoloogia Liit ja Sunly AS.
Laborist taldrikule: Eestist võib saada tehisliha teerajaja
00:00

Seotud lood

Arvamused
  • 05.11.24, 16:30
Siim Kabrits: valdkond, kus Eestil võiks olla konkurentsieelis
Kodumaise kaitsetööstuse kõrval tasub Eestil keskenduda ka julgeolekuriske maandatavatele biotehnoloogiatele, kirjutab ettevõtja, Shroomwell OÜ asutaja Siim Kabrits.
Uudised
  • 27.09.24, 17:35
Leedo raskustes lihatööstus jäi võlgade tasumisega hätta
Endine juht põrutas Hiinasse
Saaremaa Lihatööstuse olukord on endiselt kehv ning kõikidele võlausaldajatele pole saneerimismakseteks raha jagunud. Hiljuti lahkus ettevõtte juhatusest Kristjan Leedo, kes keskendub nüüd Hiina puitmajaärile.
TOP
  • 17.09.24, 16:58
Toidutööstuse TOPi võitjat lennutab müük Venemaale
Pingerivis 128 toidutööstust
Tänavuse toiduainetööstuse TOPi põhitegija on kakao, mis ühelt poolt on viimasel ajal enim kallinenud tooraine, aga teiselt poolt ka tänavuse TOPi võitja põhikaup, mida müüakse selles firmas enim Venemaale.
Majandustulemused
  • 27.07.24, 11:41
Lihatööstuse juht tulemustest: mõni ärimees ei tõuse selle peale voodistki püsti
Lihatööstus Atria Eesti kasvatas eelmisel aastal võimsalt käivet ja kasumit. Ettevõtte tegevjuht Meelis Laande avab intervjuus, mis on hea hoo taga.
  • ST
Sisuturundus
  • 17.12.24, 17:29
Foruse enam kui 10aastane koostöö Viru Keskusega – tehnohooldusest maineka rohesertifikaadini
Turvalisse ja jätkusuutlikku ühiskonda panustav Forus on igapäevaselt abiks paljudele kaubanduskeskustele. Teiste hulgas Viru Keskusele, mis on Eesti külastatuim ostu- ja meelelahutuskeskus. Forus hoolitseb juba enam kui kümme aastat kõikide tehnosüsteemide eest, teeb elektritöid ning hooldust. Lisaks on aidanud LEED-sertifitseerimisel ja üüripindade ümberehitustöödel.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele