Pressikonverentsist võtsid osa ka põllumajandusministeeriumi välissuhete ja arenduse asekantsler Ruve ?ank ja tööstureid esindanud Tallinna Piimatööstuse juhatuse liige Kadi Lambot.
Tuiksoo sõnul on peamine tarbija teavitamine ning Eesti toodete konkurentsivõime suurendamine. Eriti tähtis on valmistoodangu tutvustamine välisturgudele
?Kui me siiani oleme välisturgudel olnud peamiselt tooraine tootjad, siis nüüd peaks rohkem rõhku panema valmistoodangule,? märkis Tuiksoo.
Konkurentsivõime ning tarbija teadlikkuse tõstmine on hädavajalikud ka asekantsler ?anki sõnul, kes tutvustas pressikonverentsil erinevaid programme toodete kvaliteedi, kaubanduse ja teeninduse ning tarbija teadlikkuse tõhustamiseks.
?Iga riigi asi on Euroopas oma toiduainetööstuse toodangule koht välja võidelda, kuid seejuures ei tohi halvustada teiste toodangut ega rõhuda enda toidu rahvuslikkusele, vaid toidu erilisusele, tervislikkusele, kvaliteetsusele ning muule sarnasele,? lisas ?ank.
Kohal viibinud töösturite esindaja Tallinna Piimatööstuse juhatuse liige Kadi Lambot, kelle ülesandeks oli arengukava kritiseerimine, leidis sellest siiski vaid positiivset.
?Mina ei leidnud ka väga kriitilise pilguga vaadates arengukavast ühtegi asja ega eesmärki, mida seal olema ei oleks pidanud,? kommenteeris ta. Lambot pidas arenguprogrammi tugevaks küljeks selle orienteeritust tööstuse, kaubanduse, teeninduse ja tarbija ühistööle. Samuti pidas ta väga tähtsaks töösturite osa, kes tegelikult ongi selle idee elluviijad.
Valitsus kiitis Eesti toidu arengukava ettepaneku heaks tänavu maikuus ning see peaks toimima hakkama 2006. aasta jaanuarist. Selleks on ministeeriumi eelarvest kavandatud 20 miljonit krooni.
Arengukava eesmärgiks on kaardistada kohaliku toidu tootmise, töötlemise, turustamise ja tarbimise olukord, suurendada kohalike toidukaupade konkurentsivõimet ja tarbija rahulolu kohaliku toidukaubaga.
Arengukava üheks osaks on ka idee luua kulinaariainstituut, mis oleks ?anki sõnul retseptide katsetamise keskus koos seminariruumidega.
Maakera kaubamärgiga valmistoite tootva Nordic Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis on varem Äripäevale väljendanud skepsist instituudi loomise suhtes.
?Kui tegemist on kama ja mulgipudru promomisega Saksamaal, siis jääb see meie jaoks vähetähtsaks,? ütles Leis. Tema hinnangul tõuseks kulinaariainstituudi loomisest ja Eesti toidu tutvustamisest ettevõtjatele kasu, juhul kui tegemist oleks laiemat sortimenti hõlmava projektiga.
Seotud lood
Rahvamassid, ekstreemsed ilmastikuolud, elektrikatkestus, probleemid tehnikaga, vara lõhkumine, veekogude lähedus ja keelatud esemed – need on vaid mõned näited, millega tuleb arvestada ühe ürituse turvalisuse tagamisel. Iga turvapartner peab kõikvõimalikud stsenaariumid läbi mõtlema, mis võib juhtuda ning mis võib minna valesti. Vahel võib pisieksimus ühe meeldiva koosviibimise hetkega rikkuda.