Kõik teavad, et küüslauk on tervisele
kasulik, kuid kas keegi oskab täpselt ütelda, miks? Eelmisel kuul avaldatud
uurimus püüab küüslaugu saladusi lahti murda.
Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uurimus näitas, et küüslauk tõstab keha divesiniksulfiidi taset. Suurtes kogustes on divesiniksulfiid mürgine. Mingil määral on aga kehal seda ainet vaja, sest see toimib antioksüdandina ning vahendab rakulist signaali, mis laiendab veresooni ja suurendab verevoolu, kirjutas The New York Times.
Birminghamis asuva Alabama ülikooli teadlased eraldasid poodides müüdavatest küüslaukudest mahla ning lisasid seda väikestes kogustes inimese punastele verelibledele. Rakud hakkasid selle peale kohe divesiniksulfiidi eraldama.
Võime suurendada divesiniksulfiidi tootmist võib seletada, miks küüslaugurikas toit tundub kaitsvat erinevate vähitüüpide, muuhulgas ka rinna-, eesnäärme- ning käärsoolevähi vastu. Teised teadlased on näidanud, et divesiniksulfiid võib kaitsta ka südant. Kuigi pole selge, kas küüslauk alandab otseselt kolesteroolitaset, näitasid Albert Einsteini meditsiinikolledži uurijad, et hiirtele divesiniksulfiidi süstimine ennetas infarkti poolt südamelihasele tekitatavat kahju.
“Inimesed on sajandeid teadnud, et küüslauk on kasulik,” ütles Alabama ülikooli keskkonnateaduste ja bioloogiadotsent David W. Kraus. “Juba vanad kreeklased söötsid oma atleete enne olümpiamänge küüslauguga.”
Kui palju siis küüslauku sööma peaks? Itaalias, Koreas ja Hiinas, kus on näidatud küüslaugu kasulikkust inimeste tervisele, süüakse päevas kaheksa kuni kaksteist küüslauguküünt!
Sellise küüslaugukoguse tarbimine iga päev tundub olema üsna suur ettevõtmine. Kraus aga arvas, et viie või enama küüne igapäevane söömine ei pruugigi olla nii raske, kui lihtsalt kasutada küüslauku iga kord, kui süüa teha. Küüslauku ei tohiks aga küpsetada kohe peale lõikumist – et suurendada küüslaugu kasu tervisele, peaks laskma purustatud küüntel umbes veerand tundi toatemperatuuril seista. See käivitab ensüümreaktsioonid, mis suurendavad kasulike komponentide osakaalu küüslaugus.
Küüslauk võib põhjustada seedehäireid, kuid paljude jaoks on suuremaks probleemiks küüslaugu järgi lõhnav hingeõhk ning higi. Iga inimene reageerib küüslaugule veidi erinevalt, kuid näiteks India restoranides serveeritakse koos küüslauguroogadega ka köömneid, mis lõhna neutraliseerima peaksid. Aga kes küll köömneid süüa tahaks?
Seotud lood
Nädala kümme loetumat lugu Novaatoris:
Mesi on väikeste laste köha ravimisel
tõhusam ja ohutum kui levinumad köhasiirupid, näitab värske uurimus.
Küüslauk tapab rakke, mis põhjustavad
glioblastoomi – agressiivselt kulgevat ajuvähki, mis sageli põhjustab
surma.
Lindströmi müügitöö eripära seisneb iga tiimiliikme tugevuste ärakasutamises ja arendamises. Just müügiinimeste koolitamine ja vastutuse andmine nende eelistuste põhjal aitab püsivalt leida ja hoida motiveeritud töötajaid, selgub saatest “Minu karjäär”.