Toidusektorit mõjutab eelkõige nõudlus ja
mis puudutab sisenõudlust, siis see lähiajal kindlasti suurenema ei hakka,
vastas ASi Põltsamaa Felix juhatuse esimees Anti Orav küsimusele, kas nende
sektoris on põhi läbitud.
Orava sõnul on inimesed teinud oma tarbimisharjumistes olulisi korrektuure vastavalt oma võimalustele ja vajadustele. „Me näeme seda oma toodete pealt: meil on tootekategooriaid, mille müüginumbrid on paremad kui eelmisel aastal, ja on tooteid, kus on mõnekümne protsendi suurune langus,“ rääkis Orav.
Näiteks on langenud nõudlus valmistoitude järele ja samas on tõusnud kastmete osakaal. „Valmistoite ostetakse praegu vähem – seda ei luba kas inimeste sissetulekud või on inimestel rohkem aega ise toitu valmistada. Pealegi võimaldab suveaeg hankida palju värsket,“ põhjendas Orav. „Erinevate kastmete läbimüügi tõusu taga on samuti see, et inimesed teevad kodus ise rohkem süüa. Näiteks makaronidest, mille müük on kuuldavasti poodides liikunud jõudsalt ülespoole.“
Seotud lood
Kuna meie oleme orienteeritud siseturule,
siis võivad igasugused ettearvamatud käigud turismiäri otseselt mõjutada, ütles
Värska Sanatooriumi juhataja Vello Saar.
Kes kaupmeestest tuleva aasta teise
kvartali keskel ei ole makseraskustes, see on masu üle elanud ja jääb pikaks
ajaks ellu, ütles Tartu Tarbijate Kooperatiivi tegevdirektor Tarmo Punger.
Kes see seda teab, kas Eesti majandusel on
põhi käes, sest see sõltub kolmest asjast ja üks neist ei sõltu ju meist endast,
ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Tulemus oli küllaltki ootuspärane ja
paranemise märke pole veel kuskilt näha, kommenteeris Tööandjate
Keskliidu juht Enn Veskimägi teise kvartali -16,6% suurust majanduslangust.
Varahaldur ja majandusekspert Peeter Koppel leiab, et praegune majanduskeskkond on suhteliselt kesine, kuid me pole selles lõpuni ise süüdi.