Toiduainetööstuse AS Uvic juhi Aleksander Musarovi sõnul on probleemidele vaatamata Eestis loodud pea ideaalsed tingimused äri arendamiseks.
"Kui Uvici meeskond 20 aastat tagasi asus kõige lihtsamate seadmetega pelmeene tootma, siis oli vähe neid, kes uskusid, et sellest võib välja kasvada regionaalses tähenduses suur ettevõte," märkis Musarov. "Ja praegu me tunnistame, et oma edu eest oleme paljuski tänu võlgu neile äritegevuse arendamise tingimustele, mis on loodud Eestis," lisas ta ettevõtte pressiteates.
Musarovi sõnul eristavad Eestit olulisel määral naaberriikidest läbipaistev ettevõtluskeskkond, järelevalveasutuste selge ja prognoositav käitumine, arusaadav maksustamispoliitika ning kohalike omavalitsuste asutuste avatus.
"Mul on suur kogemus asjaajamises erinevates riikides. Kuid ei Venemaal, Lätis ega Leedus pole Eestile iseloomulike konkurentsieeliseid. Just nimelt sellepärast suuname me oma peamised investeeringud endiselt tootmise arendamisse Jüris ja seome kõik oma lootused just nimelt selle tehasega," kinnitas Uvici juht.
Samas on Musarovi sõnul ka probleeme, näiteks pingelised suhted Venemaaga. Vahetult enne pronkssõduri teisaldamist Tallinnas investeeris Uvic ekspordiks suunatud tootmisesse kümneid miljoneid kroone, kuid seoses suhete järsu halvenemisega Venemaaga tuli ambitsioonikatest plaanidest loobuda, seisab firma pressiteates.
"Praegu kasvatame me jälle eksporti, mille osakaal kogumahust ulatub 50%ni. Ja tahaks väga loota, et meid ei oota ees ebameeldivad üllatusi," lisas Musarov.
Uvici tooteid müüakse Eesti jaekaubanduses ning eksporditakse Lätti, Leetu, Soome, Rootsi, Norra, Saksamaale, Kreekasse, Hispaaniasse ja Venemaale. Külmutatud liha poolfabrikaatide segmendis on Uvici turuosa Eestis 75% ja Lätis-Leedus 20-25%.
Ettevõttes töötab 120 inimest, tootmispinda on Jüris asuvas tehases üle 10 000 ruutmeetri, valmistatakse üle 200 erineva toote. Lisaks tootmisele tegeleb Uvic ka kaupade maaletoomisega, näiteks liha-ja kalakonservid, külmutatud tooted, majoneesid jms.
Tänavu 20aastaseks saanud Uvicile kuulub ka enamusosalus Läti jäätisetootjas Druvas Food.
ASi Uvic mullune müügitulu oli 10,2 miljonit eurot, kasumit teeniti 857 000 eurot. Aasta varem ulatus müük 10,3 miljoni euroni ning jäädi 1,5 miljoni euroga kahjumisse.
Ettevõtte jaotamata kasum ulatus eelmise aasta lõpu seisuga 8,4 miljoni euroni.
Uvici omanik on OÜ Laferon kaudu Ameerika Ühendriikides registreeritud Sixson Corp, mille taga on firma juht Aleksander Musarov.
Seotud lood
Miljoni euroni ulatuva maksuvõlaga toidutootja UVICi omanik Aleksandr Musarov nendib, et firmal on mitmeid muresid. Saneerimisnõustaja lubab aga pretsedenti.
Saneerimisel toidutootja UVIC aktsiad lähevad uue kuu alguses enampakkumisele. Firma omaniku Aleksandr Musarovi sõnul tuntakse UVICu vastu juba huvi.
Jüris asuv toiduainetööstus AS Uvic investeeris jäätisetootmise arendusse 4 miljonit eurot ja loodab sel hooajal läbimüügi olulisele kasvule.
Meie ärisaladus ja edu on selles, et paneme pelmeenidesse liha, ütles ASi Uvic omanik Alexander Musarov konverentsil Äriplaan 2013.
Muuseumikvaliteediga kunsti on võimalik osta vähem kui poole iPhone’i eest, leiab investor Riivo Anton. “Ma paneks piiri 500 euro peale– sealt on kindlasti võimalik leida häid teoseid, mille järeltulijad saavad pandimajja viia.”