• OMX Baltic−0,46%269,56
  • OMX Riga0,18%875,39
  • OMX Tallinn−0,57%1 722,97
  • OMX Vilnius−0,24%1 042,44
  • S&P 5000,53%5 948,71
  • DOW 301,06%43 870,35
  • Nasdaq 0,03%18 972,42
  • FTSE 1000,79%8 149,27
  • Nikkei 2250,79%38 325,28
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%106
  • OMX Baltic−0,46%269,56
  • OMX Riga0,18%875,39
  • OMX Tallinn−0,57%1 722,97
  • OMX Vilnius−0,24%1 042,44
  • S&P 5000,53%5 948,71
  • DOW 301,06%43 870,35
  • Nasdaq 0,03%18 972,42
  • FTSE 1000,79%8 149,27
  • Nikkei 2250,79%38 325,28
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%106
  • 04.10.14, 00:01
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Äripäeva joogitest: Tšiili 19 varjundit

Äripäeva Tšiili punaste veinide testi võitis Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon, mille maitses võis tunda isegi piparmünti ja šokolaadi.
Tšiili punaste veinide testil tuli võitjaks Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon - täidlane ja aroomikas veini, mis sobib nii grill-liha kui ka lambaliharoogadega.
  • Tšiili punaste veinide testil tuli võitjaks Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon - täidlane ja aroomikas veini, mis sobib nii grill-liha kui ka lambaliharoogadega.
Mis on mis
Äripäeva joogitestPaneb kord kuus pingeritta erinevaid jooke (järgmine ilmub 7. novembril). Kolmandas testis osalesid Tšiili punased veinid. Test toimus 25. septembril Tallinnas Veinipööningul ja sellest võtsid osa nii veinieksperdid kui ka lihtsad veinihuvilised.MetoodikaTestil osalevate veinide maksumus peab olema 20 või vähem eurot.Testil osaleb 3–4 elukutselist sommeljeed ja 20–30 mitteprofessionaali.Degustatsioon ehk veinitest toimub pimedegustatsiooni vormis. Iga joogi puhul hinnatakse selle välimust, aroomi ja maitset. Igaüks esitab oma hinnangu kokkuvõtva hindena kümne palli süsteemis.Hinnangute adekvaatsuse tagamiseks eraldatakse joogile antud punktidest summeerimisel kõrgeim ja madalaim hinne. Lõpphinnanguks jääb ülejäänud punktide aritmeetiline keskmine, mille põhjal moodustatakse pingerida.Igal testil valitakse välja kulda, hõbedat ja pronksi vääriv vein. Samuti eriauhinnad.ŽüriiAnnamari Nikkel, KIIL & KO AS müügijuht, sommeljeeSvetlana Vavulina, Liviko ASi müügijuht, sommeljeeGeorgi Leinemann, Veinikelder OÜ sommeljeeIgor Sööt, Baltic Pack Est AS sommeljee* firmade veinid testil ei osalenud.** kõik žüriisse kuulunud eksperdid on ka Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon liikmedTeised testis osalenud veinid juhuslikus järjekorras:Caliterra Tributo Cabernet Sauvignon; Laroche Carmenere; Caliterra Tributo Shiraz; Santa Carolina Specialties Dry Farming Carignan; Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon Etiqueta Negra; Porta Cabernet Sauvignon; Cousino-Macul Merlot; Domaines Barons de Rothschild (Lafite) Los Vascos Grande Reserve; Carmenere Gran Reserva, Koyle, Colchagua Valley; Espiritu De Chile Winemaker Collection Syrah; Cabernet Sauvignon Gran Reserva, Koyle Colchagua Valley; Santa Alicia Reserva Syrah; Maycas del Limari Reserva Especial Pinot Noir; Torres Las Mulas Carmenere; Errazuriz Estate Pinot Noir; Santa Alicia Reserva Pinot Noir
Kui mainisin ühele tuttavale, et Äripäeva kolmandal joogitestil on laual Tšiili punased veinid, imestas ta, miks on välja valitud vaid üks riik. Kas ei võiks võtta näiteks tervet Lõuna-Ameerikat?Tšiili võlu ongi aga selles, et geograafiliselt paikneb see nõnda, et seda piirkondadeks jaotades pole kliima võrreldav. Jook, mida poest ostaks“Üks riik, aga nii palju erinevaid maitseid,” hindas üks kolmandal joogitestil osalenu. Sel korral prooviti 19 erinevat veini. Paradoksaalselt läks kuldmedal just viimasena proovitud veinile Maycas del Limari Reserva Especial Cabernet Sauvignon, mida ka eksperdid kiitsid kui täidlast ja aroomikat veini, mis sobib nii grill-liha kui ka lambaliharoogadega. Veini maitses andis tunda mustade sõstarde, piparmündi ja tumeda šokolaadi aroom.Žüriiliikmete sõnul tõusis see teistest märgatavalt esile ja võrreldes varasematega oli jook, mida tõesti poest ostaks. Antud vein oli ka ea poolest testil pakututest üks väärikamatest – veiniteoga alustati juba viis aastat tagasi.Teine koht läks veinile Veranda Syrah, milles oli tunda musta kirssi ja münti. Pronksmedali, eripreemia ja publiku lemmiku tiitli pälvis Torres Cordillera Carignan. “Tugev ja puuviljaline maitse,” kiitis žüriiliige Igor Sööt. Viidati sellelegi, et on aru saada, et vein on pikalt seisnud tammevaadis. Hiljem selgus, et seda ongi laagerdatud Prantsuse tammevaadis, aga arvatust vähem, 11 kuud. Toitudest sobib see kokku pasteedi ja riisitoitudega, aga ka raguu kõrvale.Küsimuse peale, miks just see vein eriliselt meeldis, kostsid publiku hinnangud, et see maitses teisiti kui juhuslik vein, mida poest osta. “Seda pakuks kas või oma sünnipäeval, sest selle maitse jääb pikemalt kestma, ka tahaks seda juua külmal sügisõhtul,” ütles üks naisterahvas.Vanus loebTestis paistis silma seegi, et vanus on väärtus. Kui näiteks enamiku värske stiiliga valgete veinide puhul on aasta või paar vana vein maitserikkam kui näiteks 2010. aasta toodang, siis Tšiili veinid vajavad aega. Testi viie parima veini hulgas olid joogid sünniaastaga 2009 või 2010. Ka žüriiliikmed mainisid, et maitse järgi on aru saada, et need pole äsja valminud. Tšiili on geograafiliselt piiratud kõigist neljast ilma­kaarest – Atacama kõrb põhjaosas, Andide mäestik idapiiril, Patagoonia jääväljad lõunas ning Vaikse ookeani külm hingus läänerannikul. Kõik need koosmõjud aitavad tagada põllumajandusele maksimaalselt tervislikud tingimused ja kaitsta viinamarjaistandusi kahjurite ja haiguste eest. Piirkondadeks jaotatuna võib kindel olla, et erinevused nende vahel on suured. Kogu see erinevus kajastub hästi ka põnevate Tšiili veinide maitses.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 14.11.24, 16:24
Lindström: müügiinimeste tugevuste arendamine hoiab tiimi motiveeritu ja tulemuslikuna
Lindströmi müügitöö eripära seisneb iga tiimiliikme tugevuste ärakasutamises ja arendamises. Just müügiinimeste koolitamine ja vastutuse andmine nende eelistuste põhjal aitab püsivalt leida ja hoida motiveeritud töötajaid, selgub saatest “Minu karjäär”.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele