Saabuval pühadehooajal on kindla peale minek lisada kingikotti tükike kvaliteetset šokolaadi. Millega selle maiuse puhul arvestada, selgitab Chado teepoe omanik Steve Kokker.
- Šokolaaditrühvlid Foto: PantherMedia/Scanpix
VALIKU TEGEMINE: Šokolaadimaailmas on suur kvaliteedivahe masstoodangu ja käsitööšokolaadide vahel. Tööstuslikult toodetava šokolaadi valmistamiseks kasutatakse madala kvaliteediga kakaoube, mida kasvatakse istandustes, kus kasutatakse pestitsiide.Käsitööšokolaadi tootjad toodavad alla 5% tervest maailma šokolaaditoodangust. Kingina ma soovitaksingi osta šokolaadi väikestelt tootjatelt, kelle äri aluseks on jätkusuutlikkus ja ökoloogilisus. Sellised on näiteks Original Beans, Akesson, Saveurs et Nature.
REGIOONID: Olemas on kolme sorti kakaoube, millest peaaegu kõik šokolaadid tehakse: forastero, trinitario ja criollo. Ometi nende maitseerinevused on väga erinevad ja pakuvad elu lõpuni avastamisrõõmu, sest neil on olemas mitmeid alamliike.Aafrika kakaooad on tavaliselt tugevama maitsega kui Ladina-Ameerika omad. Näiteks firma Francois Pralus toodab iga šokolaaditahvli ubadest, mis on pärit erinevast riigist.
INFO PAKIL: Šokolaadi ostes tasub pakil kirjas olevat lugeda väga hoolikalt. Kui palju infot annab tootja kakaoubade kohta? Kas ja kui palju on lisatud lisaaineid peale kakao ja kakaovõi? Kas on välja toodud, kust oad pärit on? Kas valmistaja teab oma tooraine päritolu? Hind on samuti oluline faktor. Kui šokolaad on väga odav, siis on see valmistatud rafineeritud, töödeldud ja odavast masstoodanguna kasvatatud kakaooast ja võimalik et turgudel, mis soosivad lapstööjõu kasutamist istandustes. Kvaliteetne šokolaad võib olla kindlasti kallim, samas keha vajab seda vähem kui madalama kvaliteediga ubadest valmistatud šokolaadi, et tunda rahuldust.
KVALITEET: Hind määrab sageli kvaliteedi. Kindlasti mõned odavamad ja madalama kvaliteediga šokolaadid võivad maitseda väga head, aga neid tuleks rohkem võtta maiusena kui kvaliteetšokolaadina. Samuti tasub jälgida, kas šokolaad on kaotanud oma maitseomadusi täna temperatuurikõikumistele või lihtsalt hooletusele või mitte. Sellest annab märku õhuke hele kate. Tegu ei ole hallitusega, aga see on märk, et šokolaad ei ole enam värske.
KINGIIDEE: Kinkida võiks näiteks erinevatest piirkondadest pärit 4 või 5 erinevat tüüpi kakaoubadest valmistatud šokolaadi.
Seotud lood
Kakao hinnad on viletsa nõudluse tõttu langenud juba 11 päeva järjest. Tegemist on ajaloo pikima langusega, vahendab Wall Street Journal.
Kui teil on plaan rõõmustada pühade ajal kohvigurmaanist sõpra, siis parima valiku tegemiseks annab soovitusi Coffee People OÜ juhatuse liige Heili Politanov.
Mida tuleb arvestada tee ostmisel, et teenauding oleks täiuslik, räägib Chado teepoe omanik Steve Kokker.
Kaupluses veiniriiuli ees seisjale jagab soovitusi 2014. aasta Eesti parim sommeljee Karel Veski, lisaks näpunäiteid Kalev Kesküla raamatust “Veinijuht”.
Aleksandr Kostin ja Sergei Astafjev, Placet Group OÜ (
laen.ee,
smsraha.ee) asutajad, on võtnud endale sihiks arendada ja edendada Eesti jalgpalli ja futsali ehk saalijalgpalli nii Tallinnas kui ka Ida-Virumaal. Nende juhitav MTÜ PG Sport on tuntud oma pühendumuse ja panuse poolest Eesti spordi edendamises, pakkudes uusi võimalusi noortele talentidele ja aidates kaasa spordi kultuuri arengule.