• OMX Baltic−0,33%268,99
  • OMX Riga−0,14%873,04
  • OMX Tallinn−0,57%1 716,51
  • OMX Vilnius−0,07%1 040,91
  • S&P 5000,58%6 003,9
  • DOW 301,02%44 747,15
  • Nasdaq 0,51%19 100,65
  • FTSE 1000,48%8 301,91
  • Nikkei 2251,3%38 780,14
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,95
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%109,24
  • OMX Baltic−0,33%268,99
  • OMX Riga−0,14%873,04
  • OMX Tallinn−0,57%1 716,51
  • OMX Vilnius−0,07%1 040,91
  • S&P 5000,58%6 003,9
  • DOW 301,02%44 747,15
  • Nasdaq 0,51%19 100,65
  • FTSE 1000,48%8 301,91
  • Nikkei 2251,3%38 780,14
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,95
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%109,24
  • 08.10.15, 17:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: MEKK - uue Eesti köögi esindus

Restoran MEKK on minu jaoks moodsa Eesti köögi autoriteet. Käin aeg-ajalt vaatamas, kuidas neil läheb ja mida uut on menüüsse ilmunud.
Muidu heade söökide ja teenindusega hiilgav MEKK annab põhjust ka nina kirtsutamiseks – sügishooajal, kui kodumaiseid vilju ohtralt, tehakse restoranis karamellistatud õunu ikka rahvusvahelisest maitetust laiatarbekaubast – sordist Granny Smith.
  • Muidu heade söökide ja teenindusega hiilgav MEKK annab põhjust ka nina kirtsutamiseks – sügishooajal, kui kodumaiseid vilju ohtralt, tehakse restoranis karamellistatud õunu ikka rahvusvahelisest maitetust laiatarbekaubast – sordist Granny Smith. Foto: Eiko Kink
Maitseelamus
MEKK 
25 punkti (30 võimalikust)Toit ja jook: 8 punktiTeenindus: 9 punktiInterjöör: 8 punkti
Aadress: Suur-Karja 17/19, TallinnTelefon: 680 6688Avatud: E–R 12–23, L 17–23Põhiroogade hinnavahemik: 18–29 eurot
Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest 
MEKK ehk Moodne Eesti Köögikunst oli esimene, kes julges välja tulla kaasaegse Eesti köögiga. Ajal, mil suurem osa söögikohtadest pingutasid veel Itaalia, Prantsuse ja Vene imitatsioonidega, pani MEKK taldrikule kohaliku kraami, tehes seda alati leidlikul ja looval moel.
Põnevad lõunapakkumised
Seekordseks sürpriisiks oli isevärki koorene kalasupp, mille komponendid eelnevalt, igaüks ise moel, ette valmistatud: lõhe külmsuitsutatud, kartulid soolakoorikus küpsetatud, sibulad külmsuitsutatud ja kõik mahedalt mädarõikaga maitsestatud.
Pearoogadest valisin lamba, täpsemalt kahel moel küpsetatud lambaliha värske rohelise sibula, tomatikompoti ja röstitud köögiviljadega. See oli hästi tasakaalustatud, kenasti kombineeritud roog, mille eripära – lisaks maitsetele – oli erakordselt suur lihakogus. Minu jaoks oli seda liigagi palju, viimased tükid jäid taldrikule.
Omaette väärtus on Lõunamekk, soodsa hinnaga lõunapakkumised, millel tavapäraste päevapraadidega vähe ühist. Palun väga – seitsme euro eest on valida kas madalal temperatuuril küpsetatud tomat ja salatisigur küpsetatud kukeseente, läätsede ja lehtkapsaga või ahvenasupp vutimuna, tursamaksa, koriandri-tillileeme ja röstitud musta leivaga või õrnsoolatud lõhefilee tilli-sinepikastme, kurgi-aedviljasalati ja krõbeda kartuliga või tuline rohumaa lihaveise salat õrnsoolakurgi, röstitud peedi, aedrohelise, sinepimajoneesi ja kartulikrõpsudega.
Veel naudin ma MEKKi veinivalikut – mitte et see teab mis haruldasi imesid pakuks, vaid seda, et joogikaardil on hulganisti väikestes pudelites veine. Väikesed pudelid on kogu maailmas tõusev trend juba mitu aastat, kuid siinmail kodunevad nad millegipärast erakordselt aeglaselt. Tähelepanuväärne on MEKKis ka lai alkoholita kokteilide ja õuna-marjaveinide valik. Lisaks Põltsamaa Kuldsele, mida leiab ka mujal, on neil ka paar veini Soomest.
Tõrvatilk meepotis
Kõige hea kõrval olid aga seekord MEKKis esimest korda märgid, et moodsa Eesti köögi lipulaeva purjed hakkavad lonti vajuma. Puravikud, õunad, pähklid, soolapekk ja suitsuliha kuuluvad kõik meie sügisgurmee hulka, aga roosaküpse (kui hea kodumaine sõna!) pardifilee lisandiks olevad varakevadised röstitud juurviljad pärinevad üle-eelmisest hooajast, nagu ka ühe lõunaroa krõbedad noored kartulid.
Kui tundsin huvi (üpriski maitsetu) karamellistatud õuna sordi vastu, selgus, et tegemist on rahvusvahelise aastaringse laiatarbekauba Granny Smithiga, mitte kodumaise Kuldreneti või Sügisjoonikuga – seda septembrikuus! Ajal, mil isegi jäätise suurtootjad teevad Kuldrenetil ja Valgel Klaaril vahet, esinevad enamiku restoranide menüüdes õunad incognito, ilma (sordi)nimeta?!
Kui need paar hooajalist möödapanekut ja kohatine kodumaise ignoreerimine välja arvata (ja isegi neile vaatamata), on MEKK väga maitsev ja hooliv. Teenindus on väga tähelepanelik ja tunnen end seal alati turvaliselt ja hoitult.

Seotud lood

Uudised
  • 03.03.16, 16:00
Restoranitest: Umb Roht võrsub jõudsalt
Umbrohi polegi veel restoranidesse jõudnud, kuigi toidukultuuri piire kombatakse jõudsalt. Kas Tartu uue restorani Umb Roht nimi on vaid trendikas sõnamäng või jõuab umbrohi ka taldrikule-klaasi, seda saab näha alles kevadel, kui rohi taas tärkab.
Uudised
  • 28.01.16, 15:45
Restoranitest: Ilus ja maitsev Markofka
Markofka, lihtsa toidutoa trumbiks on peakokk Inga Paenurm, kes on töötanud ka presidendi kokana. Mis sobib presidendile, sobib ju ka meile, eksju?
  • ST
Sisuturundus
  • 25.11.24, 10:21
Kinnisvara Dubais 2024-2025: kuidas osta kinnisvara ilma lisakulude ja riskideta?
Dubaisse kinnisvara ostmist, kas passiivse sissetuleku või elamisloa saamiseks, saab teha mugavalt oma kodust. Milliseid võimalusi Araabia Ühendemiraatide kinnisvaraturg investoritele pakub? Miks on üürikinnisvara ostmine kasumlik otsus? Nendele ja muudele küsimustele teab vastuseid just sealses piirkonnas kinnisvaraga tegeleva ettevõtte EstKing juht Igor King.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele