Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman. Foto: Liis Treimann
Kohaliku toidu kättesaadavus on osa meie riigi julgeolekust. See mõjutab inimeste hakkamasaamist ja tervist, kuid määrab ka majanduse, eeskätt põllumajanduse konkurentsivõime. Et inimesed saaksid tarbida eestimaist ning samal ajal oleks tagatud õiglane hind esmatootjatele ja kohalike talunikele, peame hoidma hinna mõistlikkuse piirides.
Ajal, mil müüb vaid kollane silt, vaagivad toidutööstused baastoiduainete käibemaksu langetamist, kuid see hinnalangus ei pruugi jõuda tarbijateni, rääkis Valio Eesti juht Maido Solovjov saates “Tööstusuudised eetris”.
Värskes koalitsioonilepingus lubatakse nii alampalga tõusu kui ka maksude kergitamist ja ka ühe uue maksu kehtestamist. Need kõik teevad otsesemalt või kaudsemalt ettevõtjate elu keerulisemaks.
Eesti võtab majutusasutuste käibemaksuga teise koha Euroopas
Ettevõtja Jüri Käo sõnul näitab käibemaksu kahe protsendipunktiline tõus, et riik on sügavalt üle kulutanud. “Minu meelest on see selline päästeoperatsioon pankrotist,“ lausus ta.
Ehkki entusiasm on suurte muutuste elluviimisel hädavajalik, siis hurraa-optimismi, hirmutamise ja maailmalõpu kuulutamisega majandust kestlikumale teele ei innusta, selgitab A. Le Coqi juht Jaanus Vihand.