• OMX Baltic−0,03261,6
  • OMX Riga−0,42865,92
  • OMX Tallinn−0,031 696,8
  • OMX Vilnius0,03986,19
  • S&P 500−1,735 408,42
  • DOW 30−1,0140 345,41
  • Nasdaq −2,5516 690,83
  • FTSE 100−0,738 181,47
  • Nikkei 225−0,7236 391,47
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,9
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0099,85
  • OMX Baltic−0,03261,6
  • OMX Riga−0,42865,92
  • OMX Tallinn−0,031 696,8
  • OMX Vilnius0,03986,19
  • S&P 500−1,735 408,42
  • DOW 30−1,0140 345,41
  • Nasdaq −2,5516 690,83
  • FTSE 100−0,738 181,47
  • Nikkei 225−0,7236 391,47
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,9
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0099,85
  • 10.07.24, 06:00

Marko Oolo suur plaan portfelli enam kui kahekordistamiseks

Investeerimisfestivalil avaldas Marko Oolo suure uurimuse kohalike investorite portfellides, et mõista, kui palju on raha vaja heaks eluks, ning andis põhjaliku ülevaate oma plaanist sinna jõuda.
Miljonini jõudes muutus Oolo nägemus, kuidas ta rahatarkust ja jõukust näeb ning see on oluliselt laiem kui lihtsalt portfelli kasvatamine.
  • Miljonini jõudes muutus Oolo nägemus, kuidas ta rahatarkust ja jõukust näeb ning see on oluliselt laiem kui lihtsalt portfelli kasvatamine. Foto: Simo Sepp
Aasta investor 2024, investeerimisfestivali kaasasutaja ja Superangeli fondijuht Marko Oolo avaldas, et on kokku ajanud pea 11 aastaga 1,25 miljonit eurot, kuid sellest ei piisa mugavaks eluks ning tema arvutuste kohaselt oleks vaja suuremat portfelli, et pingevabalt praeguse elustiiliga ära elada. Samas on pärast miljoni euro kogunemist Oolol kogu mõttemaailm jõukusest muutunud ja edasised sammud on palju laiapõhjalisemad.
Oolo arvutas oma passiivse tulu ja eelmise aasta kulutused kokku ning leidis, et eelmisel aastal kulus 70 000 eurot, kuid portfelli pealt tuleb passiivselt rahavoogu keskmiselt umbes 54 000 eurot aastas. Seega on vaja portfelli veelgi suuremaks kasvatada, kuid järgmise eesmärgi leidmiseks tegi Marko Oolo läbi arvutused erinevate meetoditega ning lisaks viis läbi jõukate tuntud investorite hulgas küsitluse, kui palju oleks nende jaoks piisava suurusega portfell, et sellest hästi ära elada.
Lineaarse meetodi järgi oleks 70 308eurose väljamineku katmiseks vaja 1,8 miljoni euro suurust portfelli. Teise tuntud meetodi 4% reegli järgi oleks tal vaja samas suurusjärgus portfelli, kuid Daniel Kahnemani uurimuse järgi peaks portfell olema 2 miljoni euro juures.
Marko Oolo kasutatud meetodid
Lineaarne meetod: jagad aastase eelarve eeldatava tootlusprotsendiga ning saad vastuseks portfelli suuruse, mis kataks ära aastased kulud. Korruta kahega, et jääks raha alles ka portfelli kasvatamiseks.
4% reegel: turvaline väljavõtmise määr, millega saab oma pensionisääste kulutada selliselt, et need ei saa elu jooksul otsa. Ehk korruta enda aastane eelarve 25ga.
Daniel Kahneman uurimus: 2010. aastal jõudis Nobeli preemia saanud psühholoog Daniel Kahneman järeldusele, et raha mõjutab emotsionaalset heaolu ainult umbes 75 000 dollarini aastas (inflatsiooniga korrigeerituna 2022. aastaks 100 000 dollarini).
Roosaare kolm taset: 1. tase: saad kaetud minimaalsed elamiskulud; 2. tase: saad kaetud enda soovitud elustiili; 3. tase: saad oma kulud kahekordselt kaetud.
Siis selgitas ta Roosaare meetodit, milles on kolm taset, millest esimesel juhul katad minimaalsed elamiskulud, teise tasemega katad soovitud elustiili ja kolmandaga katad kulud kahekordselt. Esimene tase oleks Oolo jaoks 0,7 miljonit, teine tase 1,4 miljonit ning kolmas tase 2,8 miljonit.
Oolo sõnul on teooria küll üks asi, aga päriselu näidete jaoks viis ta läbi uurimuse tuntud investorite kogemuste pealt, kui suur võiks olla portfell, et oleks piisav. Investor ja ettevõtja Lev Dolgatsjov leidis, et piisavalt suur portfell oleks 50 miljonit eurot ja kindlapeale mineku puhul võiks see olla 100 miljonit.
Investor, õppejõud ja finantsökonoomika doktor Kristjan Liivamägi avaldas, et tema jaoks on mõistliku suurusega portfell 2 miljonit eurot ja igakuine netorahavoog üle 10 000 euro, et hästi ära elada. Mugavalt ja mõnusalt perega äraelamiseks võiks portfell olla aga 5 miljonit eurot. Tuntud investorid Jaak Roosaare ja Madis Pajo ütlesid Oolole, et neile piisaks 10 miljonist eurost portfelli suuruseks, millega oleks hea ära elada.
Oolo võttis oma uurimuse kokku ja tõdes, et praktikas peaks portfelli number oluliselt suurem olema ja tema sihiks saab kõikide pakutud summade keskmine ehk kuskil 3 miljonit eurot ja 10 000 eurot kuus passiivset tulu portfellist. Selle eesmärgi täitmiseks pani aasta investor kokku põhjaliku teekaardi, kuidas sinna kindlalt kohale jõuda.
Teekaart miljonist edasi
Miljonini jõudes muutus Oolo nägemus, kuidas ta rahatarkust ja jõukust näeb ning see on oluliselt laiem, kui lihtsalt portfelli kasvatamine. Selleks on Oolo loonud jõukuse püramiidi, mida täiustades ja arendades saab tasakaalukalt liikuda seatud eesmärgini, mis ületab miljonit eurot.
Selleks on Oolo jaganud püramiidi kolmeks – ehita, kaitse ja anna edasi.
Esimene alustala on „ehita“ ehk tuleb tegeleda portfelli süstemaatilise ehitamisega ning oluliseks osaks on saanud risk ja selle maandamine. „Olen oluliselt riskikartlikumaks muutunud pärast miljoni euro teenimist,“ rääkis Oolo festivalil. Ta lisas, et raske tööga teenitud raha ei taha kaotada ja näiteks 10 000 euro kaotamine on päris valus. Selleks on Oolo seadnud eesmärgiks võtta rahulikumalt ja liikuda aeglasemalt, et raha kaotamisest hoiduda.
Lisaks on oluliseks muutunud rahavoog ja suurema portfelli puhul hakkavad realiseeritud numbrid mõju avaldama ehk kui teenida 1% rohkem, tuleb kohe ka 1000 eurot rohkem raha kuus juurde.
Lisaks portfellile tuleks ehitada ka oma oskuseid ja kogemuste osa, mida saab väga hästi tööandja kaudu arendada või mõne koolitusega. Samuti otsida võimalust alustada mõne ettevõtmisega, mida ehitada ja et see ei oleks seotud enda ajaga. Kõige viimasena tõi Oolo esile, et tuleks tähelepanu pöörata ka enda persoonibrändile, mis muutub suuri asju tehes aina olulisemaks.
Teine tala on jõukuse kaitsmine, mille üks osa on kindlustamine ja seda ülisuurte ootamatuste eest. Samas Oolo tõi välja, et mida varakamaks saad, seda rohkem saad arvutada, kas saaksid ise selle ära katta oma varadest või on vaja kindlustada suurte paukude vastu. Oolo hinnangul on äärmiselt oluline ka keskkonda tagasi panustada maksude näol, kuna oleme siit keskkonnast midagi saanud ja seega maksudest ta kõrvale ei kaldu, kuid lisas, et seaduse piires optimeerida on okei, aga petta mitte. Äärmiselt oluline roll on ka juriidikal, mis tuleb korras hoida. Oolo leidis, et tuleb juristile veidi küll maksta, et alguses asjad korras oleks, aga sellega on kõik ka hiljem korras.
Jõukuse kasvatamise viimane alustala on anda edasi. Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui mõelda testamendi peale ja sellele, kuidas lähedased tehtud investeeringud üles leiavad, soovitas Oolo. Teadmiste edasi andmine on oluline.
Perekonna jõukuse edasiandmine on Oolo jaoks oluline ning seeläbi tulevad paremad tulemused ja on ka vähem stressi. Peres teevad nad otsuseid koos ja arutlevad rahateemadel. Seni veel koos ei investeerita, kuid Oolo kinnitas, et see on neil järgmine samm. Kõigele lisaks on äärmiselt oluline ka heategevus ja seda teeb Oolo läbi enda asutatud Igavese Heateo Fondi, mille kaudu noorte rahatarkuse teekonda toetada. Oolo tõi oma ettekandes esile, et tuleks panustada või tagasi anda nendesse teemadesse, mis sind teekonnal toetasid.
Investeerimisfestival 2024
Tänavu kümnendat korda toimunud investeerimisfestivali korraldas Investor Toomase Investeerimisklubi.
Toimus 5.–7.juulil Järvamaal Toosikannu puhkekeskuses.
Tõi kokku ligikaudu 2000 investeerimishuvilist ja oli sellega Eesti kõigi aegade suurim investeerimisüritus vabas õhus.
Esines enam kui 50 oma ala tippu: Alexander Elder, Madis Müller, Urmas Sõõrumaa, Kristi Saare, Katri Teller, Jaak Roosaare, Kristjan Liivamägi, Kärt Liivamägi, Marko Oolo, Kelly Sildaru, Peeter Koppel, Robert Rool, Rahakratt jpt.
Investeerimisfestivali aitasid korraldada: LHV, Ignitis, Lightyear, Enefit Green, TKM Grupp, DelfinGroup, Harju Elekter, Valge Klaar, Eleving, Õhtuleht, Tallinna Vesi, Nasdaq Tallinn, Veho, Redgate Capital, Alexela, Baltic Horizon, Iute, Tele2, Storent, Baltika Group, Matkasuvilad, Coolbet, Huum, Moneyzen jpt.
Allikas: Äripäev

Seotud lood

Juhtkiri
  • 09.07.24, 15:02
Piisamatuse jäävuse seadust murdes
Iseenda (tegeliku) finantsilise tasakaalupunkti otsimine on väga eluterve ja vajalik tegu, mis aitab rahatargaks olemisest rõõmu tunda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börsiuudised
  • 09.07.24, 15:10
Riskispetsialistid: riskid tasuvad ennast alati ära
Elus palju karjääri- ja finantsriske võtnud Martin Sokk ja Rainer Sternfeld rääkisid investeerimisfestivalil oma kogemuse põhjal targast riskide võtmisest.
Saated
  • 09.07.24, 14:53
Kui palju on jõukuseks piisav: börsitiim avalikustab festivalil antud lubadused
Jõukuse valem sünnib igal investoril omasoodu ning investeerimisfestivali emotsioonide lainel andsid börsitiimi ajakirjanikud otse-eetris investeerimislubadusi.
Börsiuudised
  • 07.07.24, 09:00
Perekond Liivamägi ostis Kanaaridele sissemakset tegemata kinnisvara: seal peitub tootlus
Kanaari saartel saab üürikinnisvara pealt kaks korda kõrgemat tootlust kui Eestis ning objekte on võimalik soetada sissemakset tasutamata, jagasid Kärt ja Kristjan Liivamägi InvesteerimisFestivali laval oma kogemust.
  • ST
Sisuturundus
  • 02.09.24, 09:00
Kolme ettevõtte kogemus Foruse kõnekeskuse teenusega: kuidas koostööpartneri abiga kulusid kokku hoida?
Kõnekeskuse ja klienditoe teenus läbi välise partneri kogub viimastel aastatel populaarsust – see on hea võimalus kokku hoida tööjõukuludelt. Kui teised sarnase teenuse pakkujad vastavad vaid klientide kõnedele, teeb Foruse eriliseks operatiivsus reageerida kiirelt kohapeale patrullekipaaži ja tehnikutega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele