OECD raporti järgi võib biokütuse kasvav osakaal põhjustada põllumajandustoodete hinna märgatavat tõusu. Kuna näiteks sealiha, veiseliha ja piimatööstuse müük kasvab järgneva kümne aasta jooksul 50 protsenti, suureneb oluliselt nõudlus teravilja järele.
Rakvere Lihakombinaadi tegevjuhi Olle Hormi sõnul on põllumajandustoorainete hinnatõusul mõju kindlasti ka Eesti lihatööstustele, sest see on suures sõltuvuses sööda hinnast.
Teravilja hinnatõus sunnib ka pagaritooteid pakkuvaid ettevõtteid hinnakirju üle vaatama. Eesti Pagari tegevjuhi Veikko Vaarja sõnul on jahu hinnad juba praegu märgatavalt tõusnud. Peamisteks põhjusteks nimetab ta maailma rahvastiku kasvu ja bioenergeetikat, millega teraviljatooted konkureerivad. Vaarja sõnul selgub õige hinnatõus sügisel, kui vili on korjatud, eeldatavalt on tõusu suurus umbes 20-30 protsenti.
A. Le Coq Group ASi tegevjuhi Tarmo Noobi sõnul on nende suurem mure odra üha kasvav defitsiit. Järgmiseks aastaks ennustas Noop 50protsendilist odra hinna tõusu, mis tähendab, et õlle hind võib kerkida ligi 20 protsenti. Lisaks sellele on tõusmas mahlatoorainete hinnad. "Samas langeb suhkru hind umbes 5-10%, kuid see on nii väike, et ei kompenseeri teiste ainete hinnatõusu," sõnas Noop.
Kuna lõssi- ja piimapulbri nõudlus kasvab, ei jää hinnatõusust puutumata ka piimatööstus. "Hinnatõus haarab kogu piimatööstust," sõnas Maag Piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel. Tema sõnul on 20protsendine tõus täiesti realistlik stsenaarium.
Juba 1. juulil tõsteti piimatoodete hindu 30-40 senti ja kindlasti ei jää see viimaseks, lisas Kehtna Mõisa OÜ juhatuse esimees Märt Riisenberg.
Põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsleri Andres Oopkauba sõnul pole Euroopa Liidul enam seda 5protsendilist tooraine ülejääki, mis varem oli. Ka ei ole võimalik enam üleliigseid koguseid kokku osta, sest lihtsalt pole, mida osta.
Seotud lood
Lindströmi müügitöö eripära seisneb iga tiimiliikme tugevuste ärakasutamises ja arendamises. Just müügiinimeste koolitamine ja vastutuse andmine nende eelistuste põhjal aitab püsivalt leida ja hoida motiveeritud töötajaid, selgub saatest “Minu karjäär”.