Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
Lisaained maiustustes võivad lapsed muuta pööraseks
Kommides ja limonaadides kasutatavad värv-
ja säilitusained võivad lapsed muuta hüperaktiivseks, selgub Suurbritannias
värskelt lõppenud uuringust, mille tulemused avalikustatakse täna
meditsiiniajakirjas Lancet.
Juba varasemast on teada, et sünteetilised lisaained halvendavad nende laste seisukorda, kes kannatavad tähelepanupuudusest tingitud hüperaktiivsushäire all (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD). Uus uuring näitab aga, et lisaained võivad hüperaktiivseks muuta ka täiesti terved lapsed.
Kumb rohkem süüdi on - värvained või naatriumbensoaat, mis on laialt levinud säilitusaine, seda ei osanud teadlased täpselt öelda.
Selliste lisaainete tööstus on maailmas aastas enam kui 25 miljardi dollarilise käibega äri. Uuringu tulemuste mõju on aga tõenäoliselt laiem, mõjutades kogu toiduainete- ja karastusjookide tööstust.
ASi A. Le Coq juhataja Tarmo Noop kahtleb
sügavalt uuringutes toiduainete toimimise kohta. Tema sõnul on limonaadi joovate
laste aktiivsuse põhjus suhkur.
Suurettevõtja ja Kalevi kommivabriku omanik
Oliver Kruuda ütles aripaev.ee-le, et uudis toidulisanditest maiustustes, mis
võivad lapsed muuta pööraseks, on sama naeruväärsed kui väide, et Coca-Cola
pärast hambad välja kukuvad.
Eri põlvkondade ühtseks ja tõhusaks tiimiks sidumine võib olla keerukas, kuid õigesti juhitud meeskondades toovad vanemate kogemused koos nooremate avatud mõtlemisega kokkuvõttes paremaid tulemusi, leitakse saates “Minu karjäär”.