Analüütik Tõnis Oja hinnangul eksitavad toidutöösturid tarbijaid jutuga sellest, et teraviljahindade pöörase tõusu pärast peab toodete hindu tõstma.
"Nisu hind kerkis eelmisel nädalal kahe aasta kõrgeimale tasemele ning kohe olid ka kohalikud toiduainetetöösturid varmad teatama, et peagi hakkavad kerkima leiva ja muude pagaritoodete hinnad. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp põrutas koguni, et leiva hind võib kerkida kümme krooni. Ka Pere Leiva omanik Rein Kilk rääkis laupäeval Kuku raadios kirglikult, kuidas leiva hinna tõus on paratamatu," kirjutas Oja ajaveebis tonisoja.blogspot.com.
Samas juhib ta tähelepanu asjaolule, et nisu hind oli veel mõnda aega tagasi märksa kallim. "Võtke ikka veidi hoogu maha, kulla töösturid! Nisu hind on viimase kuuga tõesti pöörase kiiruga tõusnud. Dollarites arvestatuna kuuga peaaegu kaks korda. Kiirele hinnatõusule vaatamata on nisu hind täna peaaegu kaks korda madalam kui kaks aastat tagasi," märkis ta.
"Kui kaks aastat tagasi kerkis nisu hind Chicago kaubabörsil 12 dollarini buššel, siis selle aasta esimesel poolel liikus see vahemikus 4,2-5 dollarit buššel. (buššel on USA kaubabörsidel kasutatav mahuühik, umbes 35 liitrit). Eelmisel neljapäeval kerkis nisu hind 8,25 dollarini buššel ning reedel langes see 7,25 dollarini," meenutas Oja.
Analüütik lisas, et ta ei mäleta, et leiva ja muude pagaritoodete hinnad oleksid eelmise kahe aasta jooksul märkimisväärselt langenud. "Ehkki näiliselt on toiduainetööstuses kõva konkurents, tundub mulle, et nagu kütuste jaeturul, on ka siin konkurents pigem näiline, tänu millele ongi võimalik kodumaise toidukauba kiire hinnatõus ajal, kui majanduskasv on heal juhul null ning tööpuudus üle kümne protsendi," märkis Oja.
Inflatsiooni ohjamiseks tuleks tema meelest seega tõsta au sisse loosung "Eelista välismaist!", sest sel juhul ehk kasvab konkurents ka toiduaineturul ning hinnasurve hakkab kahanema.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!