Nõo Lihatööstus, kelle toodetud vorstist leiti hobuseliha, ostis vorsti tooraine Ungarist. Sama toorainet kasutati ka teistes vorstides ning ettevõttel on kohustus need Läti turult tagasi kutsuda.
Nõo Lihatööstus esitas veterinaar-ja toiduametile dokumendid, kust on näha, et Parmesani vorsti tootmiseks, millest laboris leiti hobuseliha, tellis lihatööstus üle 10 000 kg veiseliha Ungari ettevõttelt CO&CO KFT. Veiseliha oli pärit Iirimaalt ja Itaaliast.
Nõo Lihatööstuse andmetel on kogu tarnitud kogus tänaseks ära kasutatud, viimane kogus Ungarist toodud veiseliha kasutati ära selle aasta veebruaris. Kõnealune veiseliha partii saabus Eestisse mullu novembris.
Täna teatas veterinaar-ja toiduamet ka teised tooted, kus Nõo Lihatööstus kasutas kõnealust veiselihapartiid. Need tooted turustati samuti Läti klientidele.
Need on:
-Parmezana Pildumu desa 105g (1020,4 kg),
-Parmezana Pildumu desa 285g (20327 kg),
-Pildumu desa Miledija 250g (364,5 kg),
-Pildumu desa Svetku 285g (1102,9 kg).
Nõo Lihatööstusel on kohustus kõik need tooted turult tagasi kutsuda. Täpsem teave turult tagasikutsutud toodete ja koguste kohta selgub järgmise nädala jooksul, teatas amet.
Nõo Lihatööstus on esitanud veterinaar-ja toiduametile ka nimekirja Läti kauplusekettidest, kuhu hobuseliha sisaldanud täissuitsuvorsti Parmesan viidi. Kõnealune partii oli müügil paljudes kauplustekettides, sh Läti Prismas, Rimis, Maximas, Stockmannis. Suurimad kogused tarniti Läti Maximasse ja hulgimüügifirmasse Voldemars.
Nõo Lihatööstuse poolt veterinaar- ja toiduametile esitatud andmete põhjal toodeti täissuitsuvorsti „Parmezana“ (0,285 kg, partii säilivusajaga 13.04.2013) 1407,9 kg ja turustati üksnes Lätis asuvatele klientidele.
Eile teavitati Eesti veterinaar-ja toiduametit kiirhoiatussüsteemi RASFF kaudu, et Nõo Lihatööstuse poolt valmistatud täissuitsuvorstis „Parmezana" tuvastati märgistamata hobuseliha.
Läti Veterinaaramet saatis üle 40 proovi Ühendkuningriikide laborisse. Neljas tootes, sh Nõo Lihatööstuse vorstist Parmesan avastati kuni 10% hobuseliha. Hobuseliha sisaldas vorst, mille säilivusaeg on 13.04.2013.
Veterinaar- ja toiduamet algatas Nõo Lihatööstuse suhtes menetlustoimingud. Ettevõte kasutas kõnealuse tootepartii valmistamiseks Itaalia ja Iirimaa päritoluga veiseliha, mis osteti Ungari ettevõttest eelmise aasta novembris. Antud veiseliha kasutati ka teiste toodete valmistamiseks.
Veterinaar-ja toiduamet esitas Nõo Lihatööstusele nõude välja selgitada, milliseid tooteid vastavast tooraine partiist oli valmistatud, peatada sellest valmistatud toidu käitlemine ja kohustada vastavast tooraine partiist valmistatud tooted turult tagasi kutsuma.
„ Antud juhtumi puhul ei ole kindlasti tegemist toidu ohutuse küsimusega, vaid tarbija teatud viisil eksitamisega (toote pakendi märgistusel esitatud teave ei ole kooskõlas selle sisuga). AS Nõo Lihatööstuse poolt viidatud toorainest valmistatud ja turule viidud tooted on inimese tervisele ohutud,“ teatas amet.
Ettevõtte juht Toomas Kruustük on öelnud, et Nõo Lihatööstus on kannataja rollis, sest tõenäoliselt müüdi neile hobuseliha veiseliha pähe.
Aleksandr Naliuhhin, kelle müügiletis eile Tallinna Keskturul Läti turule toodetud Parmesani vorsti müüdi, polnud rahul, et Äripäev tema nime avalikustas ning ähvardas ajalehte kohtuga.
Seotud lood
Nõo Lihatööstuse hobuselihaskandaali on segatud Ungari lihaärimees, Prantsusmaa suurtööstus ja Itaalia ning Iirimaa tapamajad.
AS Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük nentis, et ettevõte on ohver ja kujunenud olukorras ei saa nemad enam kedagi usaldada.