Nõo Lihatööstuse hobuselihaskandaali on segatud Ungari lihaärimees, Prantsusmaa suurtööstus ja Itaalia ning Iirimaa tapamajad.
Nimelt müüs Hollandi päritolu Ungari ettevõtjale Willy Daniel Cohenile ja Prantsusmaa suurimale sealihatööstusele Cooperl Arc Atlantique kuuluv Ungari ettevõte Co & Co Kft mullu novembris Nõo Lihatööstusele veiselihapartii, millest valmistatud vorstidest avastati hiljuti Lätis hobuseliha. Ungari ettevõte tarnis konkreetse liha omakorda kahe Itaalia ja Iirimaa ettevõtte tapamajadest, kus mõlemas toodeti mullu ka hobuseliha. Kusjuures ühes, Itaalia ettevõttes Naba Carni, toodetakse ettevõtte kodulehe andmetel ainult hobuseliha. Teine, Iirimaa perefirma Ballon Meats lõpetas kohaliku meedia andmetel hobuseliha tootmise tänavu aasta alguses, kuna kliendid muutusid Euroopat tabanud hobuselihaskandaali tõttu närviliseks. See ettevõte toodab kodulehe andmetel praegu veise-, sea- ja lambaliha.
Äripäev otsustas uurida Nõo Lihatööstuse avalikuks saanud äripartneri tausta. Co & Co jälgi asusime ajama koostöös Ungari ajakirja Heti Vilaggazdasag vabakutselise uuriva ajakirjaniku Gabriella Horniga. Ungari registritest ilmnes, et ettevõtte Co & Co suuromanik on keegi salapärane Willy Daniel Cohen, kes on Ungari resident. Tegemist on juba mitmendat põlve lihaäriga tegelenud Hollandi päritolu juudiperekonna järeltulijaga.
Võtsime Coheniga tema äridest rääkimise sooviga ühendust, kuid silmast silma ei õnnestunudki Ungari ajakirjanikul teda näha. Cohen vastas küsimustele oma äri kohta kirjalikult ja väga napilt. Cohen ütles, et ta pole teadlik asjaolust, et Eestis on tekkinud kahtlus seoses Co & Co tarnitud veiselihaga. Äripartnereid puudutavate küsimuste peale teatas Cohen, et nende ettevõtete poliitika on mitte jagada infot oma tarnijate ega klientide kohta. "Me ostame ja müüme hobuseliha, kuid see on alati märgistatud kui hobuseliha," teatas Cohen. Kust hobuseliha pärineb ja kuhu seda eksporditakse, ta ei kommenteerinud. Cohen jättis vastamata ka küsimustele konkreetsete eespool nimetatud Itaalia ja Iirimaa ettevõtete kohta, kust pärines Nõo Lihatööstusele vahendatud lihapartii. Coheni ja Prantsusmaa ettevõtte Cooperl Arq Atlantique Ungaris registreeritud kolme lihaäri käive oli 2011. aastal 66 miljonit, kasum 5 miljonit eurot.
Veterinaar- ja toiduameti juhi Ago Pärteli sõnul on Eestis hobuselihakahtlusega lihapartii teekonna uurimine äsja lõppenud ning veterinaaramet sisestab vastava info Euroopa kiirhoiatussüsteemi RASFF, misjärel teostavad omakorda kontrolle Ungari, Itaalia ja Iirimaa ametnikud.
Loe Eestiga seotud lihaskandaalist pikemalt neljapäevasest Äripäevast.
Seotud lood
Menetlus kevadel hobuselihaskandaali sattunud Nõo Lihatööstuse suhtes lõppes, kuid hobuseliha teadliku kasutamise kahtlus on endiselt õhus.
Põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi sõnul on väga raske välja selgitada, kui teadlik täpselt Nõo Lihatööstus sellest oli, et talle hobuseliha tarniti.
Hobuseliha imporditi Eestisse mullu 123 tonni ehk kümme korda rohkem, kui varem. Ehkki mõned ettevõtted toodavad hobuselihast vorsti või konserve, on nende avaldatud kogused väikesed, väike on ka hobuseliha ekspordimaht. Paratamatult tekib küsimus: kuhu kaob Eestisse toodud hobuseliha?
Kahetsusväärselt on segamini aetud erinevad ettevõtted nagu Maag Grupp, Maag Lihatööstus ja Maag Konservitööstus.
Turvalisse ja jätkusuutlikku ühiskonda panustav Forus on igapäevaselt abiks paljudele kaubanduskeskustele. Teiste hulgas Viru Keskusele, mis on Eesti külastatuim ostu- ja meelelahutuskeskus. Forus hoolitseb juba enam kui kümme aastat kõikide tehnosüsteemide eest, teeb elektritöid ning hooldust. Lisaks on aidanud LEED-sertifitseerimisel ja üüripindade ümberehitustöödel.