• OMX Baltic0,69%282,9
  • OMX Riga0,5%876,1
  • OMX Tallinn0,99%1 784,39
  • OMX Vilnius0,53%1 110,02
  • S&P 5001,65%5 939,33
  • DOW 301,51%43 159,96
  • Nasdaq 2,24%19 470,37
  • FTSE 1001,24%8 303,26
  • Nikkei 225−0,08%38 444,58
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,97
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%106,08
  • OMX Baltic0,69%282,9
  • OMX Riga0,5%876,1
  • OMX Tallinn0,99%1 784,39
  • OMX Vilnius0,53%1 110,02
  • S&P 5001,65%5 939,33
  • DOW 301,51%43 159,96
  • Nasdaq 2,24%19 470,37
  • FTSE 1001,24%8 303,26
  • Nikkei 225−0,08%38 444,58
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,97
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%106,08
  • 11.12.14, 15:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: Gloria keldri uus tulemine

Gloria kelder on hiljaaegu teinud läbi uuenduskuuri. Seni vaid veinikeldrina tuntud maa-alune labürint on saanud omaenda köögi ja ahvatleb külastajaid lisaks veinile nüüd ka söögiga.
Gloria kelder on saanud uue peremehe, kuid miljöö on sama õdus kui alati.
  • Gloria kelder on saanud uue peremehe, kuid miljöö on sama õdus kui alati. Foto: Julia-Maria Linna
Maitseelamus
Gloria kelder
27 pToit: 7 pTeenindus: 10 pInterjöör: 10 p 
Aadress: Müürivahe 2, TallinnTelefon: 640 6804Avatud: E-L kl 12-23Põhiroogade hinnavahemik: 13-19 eurot
Kui Gloria kelder alles avati, oli see aastaid minu lemmikkohaks. Eriti meeldis mulle selle saladuslikkus: ainult asjatundjad oskasid või söandasid veinipoe tagasopi kitsukesest praost läbi pugeda, ja neistki vähesed taipasid kamina kõrval seisva laua varakult kinni panna. Justkui veini­paradiis, eriti kui väljas on pime ja külm.
Kuigi kelder on saanud uue peremehe, on miljöö sama õdus kui alati. Ja mis kõige olulisem –saladuslikkus pole kuhugi kadunud, ikkagi jääb mulje, justkui oleks tegemist vaid asjassepühendatute klubiga.
Ajaloohõnguline söögikoht
Kamin seekord ei põlenud, aga vaibad, kõverjalgsed tugitoolid ja lauad – kõik on alles. Endiselt katavad seinu veiniriiulid ja fotod meenutavad koha kuulsusrikast minevikku. Meie kiirelt muutuval restoranimaastikul on selline aastakümnete taha ulatuv ajalugu üpriski ebaharilik ja seetõttu eriti väärtuslik.
Väikese restorani kohta on neli eelrooga, kaks suppi, neli praadi, viis desserti ja kolm veinisuupistet rohkem kui küll. Filet mignon (veise sisefileest lõigatud tükk – toim) oli väga maitsev ja külma talve sobivate toekate lisanditega. Kitsejuustusalat ei jäänud suuruselt pearoale alla, maitsev ja kenasti komponeeritud oli seegi. Hea, et me ei otsustanud kolmekäigulise õhtusöögi kasuks, see oleks olnud liiast. Aga salat koos magusaga või pearoog koos magusaga olid just parajad ning andsid põhjust ühe veini järel teistki proovida.
Ainult et veiniga olid lood viletsad
Pudelikaupa müüdavate veinidega on muidugi kõik korras, Gloria riiulitelt leiab ka kõige nõudlikum veinisõber midagi ahvatlevat. Aga lahti teha neid ei raatsita ja klaasikaupa müüdava veini valikus oli vaid kaks punast ja üks dessertvein. Valgete arv jäi küsimata. Esiteks sellepärast, et oli külm õhtu, aga vist ka sellepärast, et võimalus vaid kahe punase veini vahel valida, kui seda üldse valikuks saab nimetada, mind sõnatuks ehmatas ja rohkem ei suutnudki enam midagi pärida.
Selline kitsuke valik kõlbaks jaamapuhvetisse või raamatukogu kohvikusse, aga mitte restorani ja ammugi mitte veinikeldrisse. Veinide sobivuse üle pole põhjust kurta, ikkagi spetsialistide valik: malbec (punase viinamarja sort – toim) sobis filet mignon'i allaloputamiseks ja ka muskaatveinil oleks tarte Tatin'iga (tagurpidi õunakook – toim) sobilik klapp olnud, kui jõuline pohlakeedis poleks kõike üle mänginud.
Ettekandja oli Glorias küll superklassist
Vaatamata sellele, et tingimused professionaalsuse avaldumiseks olid viletsad – kaua seda kahte veini ja nelja praadi ikka kirjeldad –, oskas ta olla eriliselt rõõmus ja vahetu. Viimistletud veinipühamus on kerge libiseda teenindaja-teenindatav stamprolli, see tütarlaps aga oli meile veini valades ja toitu tuues eelkõige vahva inimene ja alles seejärel teenindaja, kes ka oma tööd tunneb.

Seotud lood

Uudised
  • 15.01.15, 15:49
Restoranitest: Pööbel, aga mitte matslik
Ühe Tallinna õue peal on kõik, mida näljane hing võiks igatseda: lihtne kiirsöögikoht Hotokas, rahvalik kõrts Pööbel ja nooblimat sorti restoran Kuldmokk.
Vabalt
  • 05.05.15, 16:45
Avalikustati Eesti 50 parimat restorani
Täna kuulutati välja Eesti 50 parimat söögikohta aastal 2015, 14 nendest on parimate hulgas uustulnukatena.
Uudised
  • 29.07.15, 15:07
Restoranitest: Eesti kõige demokraatlikum söögikoht
Kalamajaka kohvik Pärnu turul on tõenäoselt Eesti kõige demokraatlikum söögikoht, kus nooblid pealinnadaamid istuvad sõbralikult kõrvuti kohalike topsisõpradega ja kõik paistavad rahul olevat.
Uudised
  • 09.07.15, 12:00
Restoranitest: “Jah” naudingutele! Naudime seda, mida saab
Samal ajal kui Kreeka hääletas kasinusele “ei”, nautisin mina restoranis hõrgutisi, seega kaudses mõttes ja omal moel, kahvli ja noaga, hääletasin minagi: “ei” kokkuhoiule, “jah” naudingutele.
  • ST
Sisuturundus
  • 13.01.25, 13:00
Firmade müügihinda mõjutavad nii kriisid kui x-faktor
Ettevõtte müügihinna kujunemine on keerukas protsess, kus müüja teeb elus sageli ainukordse tehingu ja emotsionaalne faktor võib olla üsna suur. Paraku seda komponenti hinnastamise juures kasutada ei saa, tõdesid PwC Estonia tehingute nõustamise juhtivkonsultandid Allar Karu ja Sass Karemäe.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Äripäeva TOPid

Tagasi Äripäeva esilehele