Tänasel Äripäeva korraldatud 18. Gaselli Kongressil rääkis kokk ja restoraniärimees Joel Ostrat, kuidas temast sai tippettevõtja.
- Joel Ostrat esinemas Gaselli Kongressil. Foto: Kristi Kamenik
Esimene Joeli Ostrati restoran Cafe Truffe avas uksed 13 aastat tagasi ja sellest ajast on igat aastat jäänud tähistama üks restoran või kohvik. Ostrat pakub oma 13 ettevõttega tööd keskmiselt 350 inimesele. Suurima, 235 töötajaga Mattias Cafe OÜ müügitulu ulatus üle-eelmisel aastal pea 6,5 miljoni euroni. "Ma olen olnud kahel aastal ka gasell," tõdes Ostrat kongressi laval uhkelt.
Nüüdseks on ta on oma äriga läinud juba Soome ning on müünud esimese Gustavi kohviku frantsiisi. "Aga ma olen endiselt see sama väike kokapoiss, kes ma olen alati olnud," märkis Ostrat.
Esimene frantsiisi müüs Ostrat oma töötajale Liida Meostele, kes on Gustavi kohvikute pagariosakonna juhataja ning frantsiisi ostmise võimalust otsinud juba pikalt.
Soovitused
Ostrat tõi välja, millised sammud tuleb astuda, et jõuda mikroettevõttest tippettevõtjaks. “Esimene samm on see, et tuleb leida ala, milles oled hea ja mis sulle meeldib. Minu olin väike, kui ma juba unistasin väikese kohviku tegemisest,” lausus Ostrat.
Teine soovitus oli, et tuleb leida investeering ja teha äriplaan, millesse usud. "Mina sain oma esimene toetuse EASilt ja tollaselt äiapapalt. "Nagu vanasõna ütleb, kus on, sinna tuleb juurde, ja üks olulisemaid samme on see, et tuleks kaasata partnereid," lausus Ostrat.
Ostratil on 13 ettevõtet, millel on kuus äripartnerit. "Pundis peab alati olema keegi, kes näeb asja suuremalt, kes toob ideid lauale," lausus ta. "Minu kõige suurem õppetund oli äri valede partneritega." Ta soovitab leida partnereid, kes ka iseloomu poolest sobivad.
Kuigi 2016. aastal oli Ostrat lubanud, et ta ei tee enam ühtegi restorani, siis üsna varsti avab ta oma neljateistkümnenda kohviku Kolm Tilli, mis tuleb Tartusse. "Ma teen seda kahe endise töötajaga," lausus Ostrat.
Kolmas soovitus oli Ostratil luua oma ettevõtte, kasvatata oma tiim ja hoida rauda tules, et tuntus kasvaks. "Kui sa oled endale kasvatanud head tiimi ja hoiad rauda tules, siis jääd ellu isegi kõige raskemal ajal," rääkis ta oma kogemusest.
Ostrati sõnul ilma inimesteta ei saa midagi ära teha. Tema sõnul on aga väga raske leida kokkasid, kuna tööpäeva on pikad ja kurnavad.
“Loomulikult tuleb pidevalt ennast arendada. Inimesed küsivad, kuidas ma ennast arendan, ma reisin,” sõnas Ostrat. “Tuleb olla innovatiivne ja julge uute ideedega. Ära jää loorberitele puhkama, konkurent on valvel."
Ostrat tõdes, et kümme aastat tagasi käis ta iga päev tööl. „Ma olen selle poolt, et nädalas peaks olema neli tööpäeva ja kolm puhkepäeva,“ lausus Ostrat. „Tuleb hoida ennast terve ja värskena – massaaž, sport, toitumine, reisid, aeg sõpradega jpm.“
„Et head äri teha, tuleb vaim värske hoida. Inimene peab olema puhanud, et oma asja teha," lausus Ostrat.
Ta tõdes, et on olnud päevi, kus ta on kaotanud enesekindluse. Tema soovitus on, et ole rahul saavutustega, ole enesekindel.
Joel Ostrati osalus restoranides
Tallinnas
Gustav Cafe kohvikud Mustamäel ja Solarise keskusesGustav Gastro Cafe Viru Keskuses ja KalamajasTartusAjalooline restoran ja kohvik WernerGustav Gastro Cafe Tartu KaubamajasCafé Truffe Reakoja platsilRestoran Cookbook Tasku kaubanduskeskusesÕllebaar KellerSuvine pop-up-baar Väike Kuuba Emajõe kaldalLiharestoran ja kokteilibaar Meat MarketRestoran-vinoteek Umb RohtRahwa Resto Grill & BBQLisaks tegev jaekaubandusesValmistoitude sari “Joel Ostrat. Küpseta. Naudi. Ela.”Gustavi kaubamärgi koogid ja küpsetisedKokaraamat “Joel Ostrat & Superbandiidid”
Seotud lood
Kuigi töötame selleks, et suurendada heaolu, luua kindlustunnet endale ja lähedastele, võib tööpinge heaolu ja suhteid kahjustama hakata, kirjutab Tallinna Ülikooli õppejõuarenduse ekspert Katrin Aava.
Enimloetud
3
Testi, kas oled targem kui Luik ja Rõtov
Viimased uudised
“Mitte hiinlased, vaid Euroopa on ise endale jalga tulistanud“
Kahjum parandati suuremaks
Lisatud Pärnumaa ettevõtete TOP
Hetkel kuum
Lisatud Saaremaa ettevõtete TOP
“Pakuti huvitavat võimalust, haarasin kinni“
Tagasi Äripäeva esilehele