Sügisel Kadrioru serval uksed avanud Musita toidukaardilt leiab euroopalike roogade kõrval päris mitu Peruu köögist pärit rooga. Järgmises menüüs on neid juba rohkem, kinnitas restorani perenaine.
![Maailma metropolides gurmaane võluv Peruu köök on servapidi Kadriorus paiknevasse Musitasse jõudnud.](https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=47d34deb-91b3-550e-a631-de6478cad0ed&width=3840&q=70)
- Maailma metropolides gurmaane võluv Peruu köök on servapidi Kadriorus paiknevasse Musitasse jõudnud. Foto: Raul Mee
Musita oli keeksi korralikult ära tuuninud ning tulemus oli originaalne ja uhke roog.
Peruu köök on gurmaanide huviorbiidis tiirelnud juba viimased kümme aastat. Peruud peetakse üheks põnevamaks toiduturismi sihtkohaks ja metropolides avatakse järjest uusi Peruu restorane. Musita tegijate idee pakkuda Peruu kööki pärineb Londonist Peruu restoranist Lima, kus nad on töötanud ja mille kuulsa peakoka Robert Ortizi käe all peakokk Eerik Kallas õppis.
Musita tegutseb Kadrioru alguses kaunis puumajas, mille ruumides varem mitugi söögikohta olnud. Esimesel korrusel on Musita, teisel Musu, banketisaal eraüritusteks. Nõmmekana nutan taga esimest Musu, praeguse Musita ja Musu eelkäijat – alles me jõudsime oma toreda Rahumäe jaama lähistel tegutsenud söögikoha üle rõõmustama hakata, kui juba ta oligi läinud.
Hinnang
Toit-jook: 7
Teenindus: 8
Interjöör: 7
Kokku: 22/30
Flirti Peruu köögiga alustas Musita eelkäija Musu väikest viisi juba Nõmmel. Flirdiks, mitte püsisuhteks annab põhjust seda nimetada asjaolu, et Peruu köögi poole küll vaadatakse, kuid esialgu on see muidu valdavalt euroopalikus menüüs veel väheste roogadega esindatud. Natuke rohkem on neid eelroogade hulgas, pea- ja magustoidud on aga veel avastamisootel.
Proovige suppi
Parimaks leiuks menüü peruupoolsest servast osutus vürtsikas mereannisupp hot ceviche, mis oli üllatav, maitsev ja efektne. Tulise supi maitset kujundab üks Peruu köögi alustalasid, tiigripiimaks nimetatud vürtsikas vedelik ja seda kaunistavad kaks uhkelt kaarduvat hiidkrevetti.
![Musitas olge valmis mitmekesisteks maitseteks.](https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=6681e5d1-cbc0-562c-b953-60962b62db30&width=3840&q=70)
- Musitas olge valmis mitmekesisteks maitseteks. Foto: Raul Mee
Musita
Peakokk: Eerik Kallas
Omanikud: Eerik Kallas,
Kristel Kibuvits-Kallas
Aadress: Köleri 2, Tallinn
Telefon: 600 6557
Avatud: T–N 12–22, R, L 12–23, P 12–19
Pearoogade hinnavahemik: 9–20,50 eurot
Kodulehekülg:
www.musita.eeTeine eelroog, samuti Peruu köögist inspiratsiooni saanud lõhe-causa vau-efektini ei küündinud. Pearoad olid maitsvad, kuid jäid samuti sissejuhatusele alla. Esiletõstmist väärib kõige enam ehk oskuslikult valmistatud ja kvaliteetsest lihast tallekarree ning selle lisandi, baklažaanihautise gruusiapärane adžikamaitsestus. Eestimaine seakarree oli kuivavõitu (nagu see ikka kipub olema), kuid roa päästsid lisandid, pastinaagipüree ja toorjuustukreem ning eriti seakarreed krooniv pihlakaželee.
Hästi unustatud vana
Magusroogade hulgas on restoranide menukid š?okolaadi-fondant, Pavlova ja brüleekreem, kuid ka paar põnevamat rooga. Meie valik langes keeksile. Keeks, see kunagine pidulaua kuldvara, on praeguseks millegipärast sootumaks hüljatud– asjatult. Musita oli keeksi korralikult ära tuuninud – immutanud võilille-rabarberisiirupiga ja varustanud mitmesuguste lisanditega ning tulemus oli originaalne ja uhke roog. Kõige enam meeldis mulle selles komplektis hea magushapu tasakaaluga vaarikavaht, mida oli vaat et rohkemgi kui keeksi.
Lõunasöök kujunes maitsetelt ja meeldivustelt mitmekesiseks. Mõni roog polnud ehk kõige paremini välja kukkunud, kuid ükskõikseks ei jätnud needki – oli tunda otsivat vaimu ja tahtmist leida oma tee. Kui juurde arvata keskmisest hoolivam teenindus ja tore veinileid Itaaliast, kujunes väikesest lõunast meeldejääv ja meeldiv sündmus.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Puhas töökeskkond tõstab inimeste motivatsiooni, mõjub hästi produktiivsusele ning jätab ka klientidele ning külalistele hea esmamulje. Tööruumides veedame väga suure osa oma ajast ning mitte keegi meist ei tunne end hästi ruumides, kus on üldine puhtuse tase madal.