• OMX Baltic0,29%276,39
  • OMX Riga−0,4%881,64
  • OMX Tallinn0,12%1 747,73
  • OMX Vilnius0,37%1 047,75
  • S&P 5000,4%5 864,67
  • DOW 300,09%43 275,91
  • Nasdaq 0,63%18 489,55
  • FTSE 100−0,32%8 358,25
  • Nikkei 2250,24%39 075,98
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,92
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%104,2
  • OMX Baltic0,29%276,39
  • OMX Riga−0,4%881,64
  • OMX Tallinn0,12%1 747,73
  • OMX Vilnius0,37%1 047,75
  • S&P 5000,4%5 864,67
  • DOW 300,09%43 275,91
  • Nasdaq 0,63%18 489,55
  • FTSE 100−0,32%8 358,25
  • Nikkei 2250,24%39 075,98
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,92
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%104,2
  • ST
  • 15.09.24, 10:58

Kuidas mõjutab 5G infrastruktuur Eesti majandust?

Eesti on maailmas tuntud oma erilise lähenemise ja edumeelsuse poolest digitaalses maailmas. Kas 5G kasutuselevõtuga võiks Eesti olla üheks riikidest, kes on digitaalsete muutuste laine eestvedajaks? Väidetavalt võib 5G võrkude kasutuselevõtt tuua kaasa muutusi ja mõjusid mitmetes valdkondades. Kuidas see võiks aga mõjutada Eesti majandust?
Kuidas mõjutab 5G infrastruktuur Eesti majandust?
  • Foto: Julia M Cameron from Pexels
5G ehk viienda põlvkonna mobiilsidevõrkude tehnoloogia eesmärk on pakkuda kasutajale suuremat kiirust, väiksemat latentsiaega ning üldiselt paremat ühenduvust. Sellised täiustused tehnoloogia arengus aga võivad suuresti mõjutada mitmeid valdkondi nagu näiteks transport, telekommunikatsioon ning juba kõnekeeles tuntud nutikate linnade arendused. Eeldatavasti toovad need kaasa majanduskasvu, kuid millised võivad olla riskid?
Digitaalse infrastruktuuri areng Eestis
Enne 5G infrastruktuuri mõju vaatamist majandusele, on oluline mõista, milline on olnud digitaalne areng ja ajalugu Eestis. Paljud teavad Eestit kui digitaalsete teenuste ja võimaluste teerajajana, mis ei ole ka tegelikult vale arusaam. Üheks suuremaks pidepunktiks on 2000ndate aastate alguses käivitatud e-riigi algatus.
Pärast seda on kodanikel olnud üha enam võimalusi ajada asju digitaalselt. Sealjuures maksude tasumine, lepingute allkirjastamine ning ka valimistel e-hääle andmine. See on suuresti lihtsustanud igasugust bürokraatiat ning seejuures suurendanud tehnoloogiakultuuri Eestis. Üha enam on ka vanemaealised inimesed hakanud kasutama e-teenuseid.
Veelgi enam, Eestis on juba mõnda aega olnud e-resistentsuse programm, mille raames on võimalik inimestel üle kogu maailma alustada ettevõtlust Eestis ning tegutseda veebipõhiselt. See aga on juba suurendanud võimalusi välisinvesteeringuteks. Kõik need võimalused aga on loonud hea pinnase ja vajaduse 5G tehnoloogia ning teiste digitaalsete uuenduste jaoks.
Telekommunikatsioon: Eesti digitaalmajanduse kiire kasv
5G kasutuselevõtt on suuresti aidanud kaasa mitmete toodete ja teenuste arendamisele. Kuna 5G võimaldab kiiremat ühendust, sujuvamat suhtlemist, kõrglahutusega videoedastust ja üldiselt kiiremat andmevahetust, siis on seda hakatud kasutama erinevate teenuste pakkumisel nii äriliselt kui isiklikuks kasutamiseks.
Mitmed ettevõtted on tehnoloogia arenguga kaasa läinud ning tänu 5G kasutuselevõtule saavad pakkuda inimestele erinevaid videoedastusplatvorme, paremat videomängude kvaliteeti ning isegi virtuaalreaalsust kasutavaid programme. Veelgi enam, isegi mitmed eesti kasiinod saavad tänu 5G tehnoloogiale pakkuda põnevamaid mänge, paremat teenuse edastamist ning tänu sellele efektiivsemat ja positiivsemat mängukogemust koduses keskkonnas.
Ärisektoris on tänu 5Gle tekkinud üha enam võimalusi ja ka teenuseid. Mitmed ettevõtted nii kasutavad kui ka pakuvad videokonverentse, erinevaid pilveandmetöötlust kui andmesalvestust. Mitmed väikeettevõtted ja idufirmad, eriti just tehnoloogiavaldkonnas, saavad arendada oma teenuseid ja tooteid paremini arendada just tänu 5G poolt võimaldatud kiirema ühenduse ja väiksema latentsiaja tõttu. See aga võimaldab neil ettevõtetel kiiremini laieneda ning tõhusamalt konkureerida maailmaturul.
Eesti telekommunikatsiooniteenuste pakkujad nagu Telia ja Elisa, on juba alustanud linnadele suunatud 5G struktuuri kasutuselevõtmist. Üheks selliseks linnaks on loomulikult pealinn, milles üha enam on saanud nii-öelda nutikas linn. Kui 5G laieneb maapiirkondadesse, siis sellega väheneb digitaalsete teenuste ja digitaalkultuuri lõhe maa- ja linnapiirkondade vahel. See aga võimaldab pakkuda väiksemates piirkondades asuvatele ettevõtetele samu tehnoloogilisi eeliseid nagu praegu on linnades asuvatel ettevõtetel.
Transport: nutikas liiklemine ja 5G
Üheks põnevamaks 5G rakenduseks Eestis on tooted transpordivaldkonnas, täpsemalt nutika liikuvuse valdkonnas. Eestis on juba mõnda aega katsetatud autonoomsete sõidukite ja ühendatud transpordisüsteemiga. Kuna need aga nõuavad häid ning kiireid ühendusi, siis 5G võrgud tulevad siinkohal abiks. 5G kasutuselevõtt on üheks põhjuseks, miks see valdkond üha kiiremini saab edasi areneda.
Eestis on mitmeid idufirmasid, kes töötavad just erinevatele 5G ühendustele tuginevate transportsüsteemide valdkonnas. Näiteks on juba tuntud Starship Technologies oma nutikate tarnerobotite osas, mida näeb liiklemas Tallinna linnatänavate vahel. Sellised tarnerobotid ja teised nutikad transporditeenused vajavad aga liiklemiseks kiiret võrgusideühendust ning loomulikult ühendust, mis on võimalikult väikese latentsiajaga.
Nutikad linnad: 5G kui arengu selgroog
Eestis kasutatakse nutikate linnade arendamiseks 5G tehnoloogiat. Need nutikad linnad ei ole lihtsalt selleks, et olla maailmas üks liidreid digitaalsuse valdkonnas. Kõige enam on nutikad linnad mõeldud inimeste elukvaliteedi parandamiseks, energia säästmiseks ning jäätmete tekkimise vähendamiseks.
Nutikates linnades on 5G võrkude abil võimalik ühendada ja kaugjuhtida erinevaid seadmeid, alustades tänavavalgustitest kuni jäätmekäitluseni. Näiteks Tallinnas saavad nutikad valgussüsteemid reguleerida lampide heleduse taset vastavalt kellaajale ning ilmastikutingimustele. See aga toob kaasa võimaluse säästa energiat ja vähendada kulusid. Lisaks on nutikas linnas anduritega prügikastid, mis teavitavad linnateenistusi, kui prügikast on täis ning vajab tühjendamist. See aga optimeerib prügivedajate liikumist ning vähendab igapäevaste ebavajalike ringi sõitmisega tekkivaid heitgaase.
Majandusest: hüved ja riskid
Eeldatavasti on 5G infrastruktuuri kasutuselevõtt toonud suuresti kasu majandusele, luues rohkem vajadust erinevate teenuste osas. See aga omakorda on loonud uusi ettevõtteid. Siit edasi - uued ettevõtted loovad töökohti. Lisaks võimaldab 5G suurendada tootlikkus mitmetes valdkondades, nii põllumajanduses kui tehnoloogia valdkonnas.
Veelgi enam, 5G meelitab üha enam kohale välisinvestoreid, kes soovivad uute tehnoloogiate arendamises kaasa lüüa ning katsetada põnevate võimalustega. Eesti on küllaltki tugev tehnoloogiakeskus ning arenev digitaalne valdkond. See aga teeb Eestist atraktiivse sihtkoha nii tehnoloogiaettevõtetele kui ka arendajatele. Seetõttu saab ka tööturg jõudu juurde, kuna pidevalt on vaja juurde inimesi, kes on spetsialiseerunud valdkondades nagu andmetöötlus, andmeside ning tarkvaraarendus.
Lisaks võimaldab 5G koos digitaalse revolutsiooniga luua erinevaid e-koole ja veebikoolitusi, kus inimesed saavad õppida. See aga loob juurde ettevõtteid, kes teevad veebikoolitusi mitmetes valdkondades. Üha enam tekib tunne, et Eesti on suurepärane koht, kus tegeleda just endale meeldivate tegevuste ja hobidega. 5G pakub võimalusi igaühel kodust teha koolitusi, käia õppimas, areneda ja pakkuda erinevaid teenuseid. Seetõttu on ka üha enam väikeettevõtteid, kes tegutsevad peamiselt veebivahendusel.
Loomulikult toob 5G endaga kaasa ka mõningaid riske. Peamiseks neist infrastruktuuri arendamisega seonduvad kulud, kuna see ei ole odav ettevõtmine. Lisaks on üha enam oht erinevate küberrünnakute jaoks, kuna 5G tehnoloogia võimaldab koguda ning jagada erinevaid andmeid reaalajas. Veelgi enam, telekommunikatsiooniettevõtted peavad pidevalt uuendama olemasolevaid võrke, mis aga võib tuua tarbijale kaasa kõrgemad teenuse hinnad.
Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 14.10.24, 08:00
Ehitusekspertiisi ja järelevalve teostamine säästab aega, närve ja rahakotti
Ehitusprojektid, mida hakatakse sageli teostama ilma põhjaliku ja projekti ekspertiisi läbinud tööprojektita, võivad kaasa tuua tüütuid sekeldusi ning probleeme. Ehkki seadus ei pruugi alati projektile ekspertiisi nõuda, on see ülitähtis samm, mis aitab ennetada võimalikke ebakõlasid ning vigu.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele