Lihatööstur pakkis äri kokku ja müüb tehast: poeriiulitel ei jätkunud väiketootjale ruumi
Harjumaal 30 aastat tegutsenud väike lihatööstus A-Vorst lõpetas tootmise, sest väiketootjal oli keeruline saada oma kaupa suurtesse poodidesse müügile. Sama muret jagavad teisedki väiketootjad.
“Selline otsus tuli vastu võtta, see ei olnud kerge,” ütles novembris uksed sulgenud lihatoodete valmistaja A-Vorsti üks omanikest ja juht Mart Eluri. A-Vorst on tuntud kui Alavere Lihameister.
Uuenduslikud taimsete valguallikatega toidud, mida me hädasti vajame, ei pääse pahatihti jaekaupluste riiulitele. Eestis on tipptasemel toiduteadurid ja jagub ka visionääridest tootjaid, ent osa poekettide suhtumine on ajale jalgu jäänud, kirjutab toiduettevõtte Nordtempeh asutaja ja tegevjuht Kaire Roosi.
Olukorras, kus tarbijate ebakindlus on laes ja poes ostetakse aina enam soodushinnaga tooteid, tuleb toidutööstusel tegeleda ka aina kasvavate sisendkuludega ja silmitsi seista uute maksutõusudega. See omakorda on survestamas kasumeid, millest omakorda sõltuvad investeeringud.
Maitseainete poolest tuntud Santa Maria emaettevõtte Paulig avas Sauel uue 10 miljonit maksma läinud tootmisliini, kus nädal aega on ettevõte tootnud kogu Euroopale oma salsakastmeid. Muidu osteti kastmete tootmist allhankena sisse.
“Inimesed omavad põhjalikku ülevaadet sellest, mitu sammu nad päeva jooksul on teinud ja kui palju kaloreid kulutanud – aga kui küsida pealtnäha lihtsaid küsimusi ettevõtte andmete, süsteemide ja logide kohta, siis ollakse omadega ummikus,” möönab kodumaise ettevõtte ByteLife juht Janek Gridin murelikult.