• OMX Baltic−0,45%271,67
  • OMX Riga−0,16%862,52
  • OMX Tallinn−0,44%1 726,94
  • OMX Vilnius0,28%1 066,75
  • S&P 5001,09%5 930,85
  • DOW 301,18%42 840,26
  • Nasdaq 1,03%19 572,6
  • FTSE 100−0,26%8 084,61
  • Nikkei 225−0,29%38 701,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%107,41
  • OMX Baltic−0,45%271,67
  • OMX Riga−0,16%862,52
  • OMX Tallinn−0,44%1 726,94
  • OMX Vilnius0,28%1 066,75
  • S&P 5001,09%5 930,85
  • DOW 301,18%42 840,26
  • Nasdaq 1,03%19 572,6
  • FTSE 100−0,26%8 084,61
  • Nikkei 225−0,29%38 701,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,96
  • GBP/EUR0,00%1,2
  • EUR/RUB0,00%107,41
  • 23.07.07, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Toidutööstus vajab süsihappegaasi kui õhku

Tööstusele on süsihappegaas oluline külmaine, keevitamiseks vajalik kaitsegaas ning seda kasutatakse toiduainete pakendamisel ning jookide karboniseerimiseks. Seega pole süsihappegaas - toosama, mida elusolendid välja hingavad ning mis tekib põlemisel - vaid kasvuhooneefekti põhjustav antikangelane.
Joogitööstus vajab süsihappegaasi karastusjookide, mineraalvee, siidri, mahla ja veini karboniseerimiseks ning õlle süsihappegaasisisalduse reguleerimiseks. Süsihappegaasi abil siirdatakse jooke ühest mahutist teise ning hoitakse mahutites ja torustikes rõhku, et joogid ei puutuks õhuga kokku ja bakterid ei paljuneks.
Õigesse gaasisegusse pakendamine takistab mikroobide teket ja pikendab toiduainete säilivusaega. Süsihappegaasi kasutatakse enim lihatoodete pakendamisel. Näiteks kanaliha säilib õhku pakendatuna kuni nädal aega, süsihappegaasi-lämmastiku segus aga ligi kolm korda kauem. Toores kala seisab gaasipakendis 3-5 päeva kauem värske kui tavalises atmosfääriõhuga täidetud kilepakendis. CO2 hoiab hallituse piimatoodetest eemal. Puhas süsinikdioksiid sobib hästi juustu pakendamiseks, pikendades selle säilivusaega mitu nädalat. Ka puu- ja juurviljad säilivad gaasisegus kauem: näiteks kooritud kartulid on õhu käes nägusad pool tundi, süsihappegaasi-lämmastiku segus aga kuni kümme ööpäeva. Kui leib-sai pakendada süsihappegaasi, säilivad need tavapärase viie päeva asemel 20 päeva.
Külma vedelat süsihappegaasi kasutatakse krüogeensel külmutamisel, kus on oluline tooteid jahutada või külmutada väga kiiresti. Toiduained säilitavad nii oma kvaliteedi ja vormi ning kaalukaotus on minimaalne. Krüogeenne külmutamine sobib hästi näiteks liha ja lihatoodete, valmistoidu, kala, pagari- ja piimatoodete jaoks. Kuivjäägraanuleid vajavad lihatööstused hakklihamassi valmistamisel, kus seda lisatakse jahvatusveskisse. Kasulik efekt avaldub sel moel kahekordselt, sest kuivjää jahutab hakklihamassi ja tekkinud gaasiline CO2 konserveerib toote.
Kuivjäägraanuleid kasutatakse ka liivapritsimeetodil puhastamisel liiva asemel: näiteks puhastatakse nii seinu grafititest, kujusid värvist, motoblokke, raudteetsisterne.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.12.24, 12:39
Riigi IT-majad ohustavad sektori ekspordivõimet
Riigi loodud IT-majad pakuvad erasektori IT-ettevõtetele järjest rohkem konkurentsi. Võisteldakse tööjõuturul, IT-firmadel on oht muutuda tööjõurendi pakkujateks, selgitavad saatekülalised Äripäeva raadios.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele