Restoranide Egoist ja Gloria omaniku
Dimitri Demjanovi sõnul peab toidukaupade kallinemise tõttu kulusid kärpima
hakkama, kuid kvaliteet selle tõttu kannatada ei tohi.
Tänasest statistikaameti pressiteatest selgus, et augustis tõusid hinnad 5,7%, sealhulgas toidukaubad 5,7% ning tööstuskaubad 0,6%. See on sundinud restorane ka oma hindu kergitama, mistõttu näiteks Glorias ja Egoistis on hinnad tõusnud viimase poole aastaga 10%.
"Palgad on tõusnud kohati kuni 30%, keskmine tõus palkades on meil 20%. Ning hinnad on restoranides viimase poole aastaga tõusnud 10%," kommenteeris restoranide omanik Dimitri Demjanov aripaev.ee-le.
Enne seda olid Egoistis hinnad muutumatud 5 aastat ning Glorias oli viimane hinnatõus 2 aastat tagasi.
"Raske ennustada, mis saab edasi. Kõik oleneb majanduse seisust. Prognoosid on hetkel tagasihoidlikud, kuid me ei kaota optimismi. Sest ka rasketel aegadel pöörduvad inimesed ju söögirõõmude poole. Meil läheb hetkel hästi," märkis Demjanov.
Üleüldine tendents peaks tema sõnul olema odavam tooraine ning pigem hindade langetamine. "Kõik oleneb muidugi restorani tasemest. Hindu sellepärast üles kruvida, et katta palgakasvu, see on vale. Pigem peaks kokku hoidma, valida odavamaid kaubahankijaid, teha kompromisse ja selle arvel siis palku tõstma. Võib-olla peaks ka töötajate arvu piirama," kommenteeris ta, kuid lisas, et oma restoranides ta selliste kategooriatega mõelnud pole.
"Kindlasti võib kvaliteet selle tõttu langeda mõnedes restoranides. Ka teenindus kannatab. Head teenindust on Eestis üldse raske leida. Kui vaatame Prantsusmaad, kus teenindaja on amet, siis meil on see vaid periood karjääris," märkis Demjanov ning lisas, et Gloria on olnud kaadri sepikoda. "Mul on kaadrivoolavus olnud kuskil 40-50%. Inimesed tulevad siia tööle selleks, et saada CV-sse märge - töötasin Glorias," lisas ta. "Egoistis on jällegi avamisest saadik olnud tööl samad inimesed," märkis ta.
Demjanovi sõnul läheb Soomes igal aastal 400 restorani pankrotti, samal ajal kui avatakse neid jällegi üle 300. Moskvas avatakse iga päev neli uut restorani ja kaheksa pannakse kinni. "Toitlustus on maailma kõige tihedama konkurentsiga ala," lisas Demjanov.
"Comfort maksab! Kvaliteedi osas kompromissi teha ei saa! Tuleb edaspidi ökonoomsemalt majandada ja kärpida kulusid, kuid kindlasti mitte kvaliteedi arvelt," võttis Demjanov teema kokku.
Seotud lood
Statistikaameti teatel tõusis hindade
liikumist kajastav tarbijahinnaindeks augustis võrreldes eelmise aasta augustiga
5,7%,
Vertigo juhi Peeter Tava sõnul on
Vertigos viimase aastaga hinnad tõusnud 5%. Kuid liiga suur tõus võiks kliente
hirmutada.
Maailma 50 parimat restorani reastav
ajakiri Restaurant valis selle aasta parimad restoranid ning märkis Tallinnas
Vene tänav 33 asuva restorani Egoist ära kui regiooni ühe parima.
Föderaalreservi kolmapäevane pressikonverents valmistas investoritele üllatuse ning kulla hind sööstis järsult alla. Kas kujunemas on hea ostukoht?