Toiduainetööstuse ettevõtete koostöö võiks olla veelgi tihedam, sest vaid sellisel viisil suudetakse välja töötada kaubamärke, mil lootus üleilmset tuntust koguda.
Ühise tegutsemise esimene variant on firmadele tellimustööna toodete valmistamine. Sel juhul märgitakse pakendile, kes on toote tellija, kes tootja. Näiteks Remedia toodab astelpajulikööri astelpajumarjade kasvataja BioBerryga.
Teiseks võimaluseks on koostöö nii tootearenduses kui tootmises. Kolmas variant on koostöö turustamisel.
Samuti on olemas teenustöö kaubamärgi omanikele - näiteks Lotte tootesari, kus erinevaid tooteid koostöös erinevate tootjatega välja töötatakse, toodetakse ja turustatakse.
Lisaks saab koostööd teha ka logistika vallas. Kuna erinevad toiduained vajavad ka erinevat transporti, siis on sageli raske koostööd teha, kuid teatud sektorites on see ettevõtetel kindlasti võimalik ja seda ka rakendatakse.
Variante on koostööks veelgi, näiteks erinevate teenuste üheskoos sisseostu puhul, olgu see IT-valdkond, sideteenused või transport.
Majandusministeerium on käivitanud klastrite meetme, mis mõeldud just koostööks erinevate ettevõtete, teadusasutuste, ülikoolide vahel. Kui kõik õnnestub, käivitatakse lähiajal ka toiduklaster.
Koostöös eesmärk on olla efektiivsem ja hoida kulusid kokku. Näiteks ei ole mõistlik omada teatud tootmisliini ühe ettevõtte väikese turuosaga toodete jaoks - selle teenuse sisseostmine mõnelt olemasolevalt ettevõttelt võib tulla mõttekam.
Olen Remedia ajal kokku puutunud tõsiasjaga, et konkurent ei taha koostööd teha. Kuid soetatud liin tuleb kinni maksta. Nii ostetakse toode sisse piiri tagant, kus tootmine odavam. Palju kasutatakse kontsernisiseseid võimalusi - kui Baltimaades juba kusagil on konkreetne liin sobiva toote jaoks, siis toodetakse seal kõik sarnast sorti tooted.
Puudus on Eesti mainekatest ja tuntutest brändidest - meil on kõigest üks Vana Tallinn, ühed Tallinna kilud ja üks Kalevi kommivabrik.
Koos eksporditurule minekuks puudub Eesti tootjatel paraku ühiselt aktsepteeritav ning laias maailmas tuntud kaubamärk. Ja kui ettevõtted ei püüa seda koos välja arendada, siis seda kunagi lihtsalt iseenesest ka ei teki.
Seotud lood
Kui 2015. aastal tuli Spotifys lauale idee Discover Weekly funktsiooni loomiseks, ei olnud ettevõtte asutaja sellest eriti vaimustuses. Sellele vaatamata oli töötajatel piisavalt autonoomsust funktsiooni edasi arendada, luues seeläbi ülipopulaarse toote. CVKeskus.ee uuris Eesti tippjuhtidelt Kai Realolt ja Toomas Tamsarelt, kuidas mõjutab juhtimiskultuur töötajate lojaalsust ja tööandja ihaldusväärsust.