Võileivarestoranikett Subway leidis Eestis edasimüüja alles teisel katsel ja plaanib enne aasta lõppu avada esimese restorani Tallinnas.
Äripäeva küsimustele vastab Subway siinse piirkonna arendusjuht Justin Goes.
Teil on sõlmitud leping esimese siinse frantsiisipartneriga. Millal see selgub, kellega on tegu?
Meil on oma edasimüüjaga konfidentsiaalsuskokkulepe, et me ei nimeta, kes ta on. Kui ta soovib seda ise teha, siis see on tema otsus. See on osa meie frantsiisilepingust, et me ei jaga sellist informatsiooni. Võin niipalju öelda, et ta on Eestist pärit ja tegutseb Tallinnas.
Kui palju huvilisi pakkus end frantsiisipartneriks?
Me teeme koostööd ainult inimestega, me ei tööta firmadega. Eestis rääkisime viimase 13 nädala jooksul 13 brändist huvitatud inimesega. Paljud neist liiguvad läbirääkimiste järgmisse staadiumi, kuigi me ei tea, kas müüme veel edasimüügiõigusi. Tahame enne avada esimese poe Eestis ja vaatame siis, mis saab.
Me ei eelda, et üks edasimüüja tegeleb kõigi poodidega. Nii ei ole peaaegu kuskil maailmas. Me oleme frantsiisikett, mis tähendab, et meil on vaja palju inimesi, kes restorane haldavad. Teistel kandidaatidel on millalgi võimalus, aga hetkel oleme parima välja valinud.
Mida oodatakse frantsiisipartnerilt?
Ilmselgelt peab ta olema ettevõtlik, peab olema ind sellise asja tegemiseks ja tuleb meie kontseptsioonist aru saada. Me otsime inimesi, kes on olnud meie kliendid, teavad, mida me teeme ja neile meeldib, mida me teeme. Peab olema kirg äri teha ja pühendada oma aega restorani juhtimisele. See ei saa tähendada seda, et istud kontorilaua taga ja lased restoranil omasoodu tegutseda. Pead olema restoranis kohal, valmis kliente vastu võtma ja oma alluvatega koostööd tegema, et teha kogemus klientide jaoks väga heaks – see on põhiline.
Me ei otsi investoreid. Me ei otsi inimesi, kes arvavad, et investeerivad oma raha restorani ja see siis voolab neile suure intressiga tagasi.
No guts, no glory. (Kes ei riski, see ei võida. - toim.) Pead olema suuteline riski võtma, samas teades, et meil on 47aastane kogemus. Me teame, kuidas valida asukohta ja ettevõtjaid. Siiski, asukoht ja operaator võivad olla küll head, aga mitte piisavalt head. Nii võib juhtuda.
Te rääkisite asukoha olulisusest. Kus on plaanis esimene pood avada?
Meil on silmapiiril üks asukoht. Meile tehti veel pakkumisi, aga neid kaalume 2013.-2014. aastal. Nende osas ei ole veel otsustanud.
Esimese kohvikupaiga üle käivad läbirääkimised, mistõttu ma ei avalda selle kohta mingeid detaile. Püüame seal restorani avada sel aastal.
Teil on plaanis Eestis avada 20 restorani. Millal tulevad järgmised?
Nagu ütlesin, avame loodetavasti selle aasta lõpuks esimese restorani. See tekitab rohkem huvi brändi vastu ning rohkem huvi saada häid asukohti üle riigi. Algul keskendume põhiliselt Tallinnale ja hiljem hakkame vaatama ringi ülejäänud riigis. Oluline on see, et me planeerime ja kaardistame restorane, kuid me ei seo neid veel mingi kindla ajaga. Eesmärk on jõuda 20 poeni seitsme aasta jooksul pärast esimese avamist.
Kuidas on Eestisse tulemine sujunud?
Me plaanisime alustada juba möödunud aastal, aga tekkis väike takistus inimesega, kes pidi siin edasimüügiga alustama. Vahetasime suunda ja otsisime teisi kandidaate, kellega olime juba rääkinud. Nagu ütlesin, on meil hulk inimesi, kellega rääkisime – osa kvalifitseerus, osa mitte. Oluline on õige valik. Esimene ei saanud hakkama – juhtub.
Praeguseks sujub kõik kenasti. Ma tegelikult lootsin esimese restorani avada sel aastal juba varem, aga nagu ütlesin, asjad võivad muutuda sõltuvalt tuule suunast. Me leidsime hea asukoha, aga see võeti meil nina eest ära. Selliseid asju juhtub. Meie peame edasi liikuma.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
USA võileivapoekett Subway avab homme Tallinnas Estonia puiesteel oma esimese söögikoha.
Juba mullu Eestis esimese toidukoha avama pidanud võileivakett Subway jõudis lõpuks kohale. Esimene toidukoht tuleb Estonia teatri ja Solarise keskuse lähedusse.
Maailma suurimaid restoranikette, USA päritolu Subway avab lähikuudel Eestis esimese kiirsöögikoha.
PRDS Bistro omanik Jaanus Veervald leidis, et Subway tulek võib tema äri mõjutada, XPRS Deli juhatuse liige Kadri Ugand nii ei arva.
Ettevõtte müügihinna kujunemine on keerukas protsess, kus müüja teeb elus sageli ainukordse tehingu ja emotsionaalne faktor võib olla üsna suur. Paraku seda komponenti hinnastamise juures kasutada ei saa, tõdesid PwC Estonia tehingute nõustamise juhtivkonsultandid Allar Karu ja Sass Karemäe.