Uuenduslikud taimsete valguallikatega toidud, mida me hädasti vajame, ei pääse pahatihti jaekaupluste riiulitele. Eestis on tipptasemel toiduteadurid ja jagub ka visionääridest tootjaid, ent osa poekettide suhtumine on ajale jalgu jäänud, kirjutab toiduettevõtte Nordtempeh asutaja ja tegevjuht Kaire Roosi.
![Kui osas poekettides on kokkulepped sõlmitud ladusalt, siis teistes on müüki jõudmine osutunud mägede ületamiseks, ütleb toiduettevõtte Nordtempeh asutaja ja tegevjuht Kaire Roosi.](https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=dca3ea0e-7f5d-5a51-acd2-c52722da923a&width=3840&q=70)
- Kui osas poekettides on kokkulepped sõlmitud ladusalt, siis teistes on müüki jõudmine osutunud mägede ületamiseks, ütleb toiduettevõtte Nordtempeh asutaja ja tegevjuht Kaire Roosi. Foto: Erakogu
Taimetoitlus ja veganlus on ka praegu veel võrdlemisi stigmatiseeritud valdkond, mida peetakse pigem veidrike ja äärmuslaste pärusmaaks. Natuke ajavad nad ju närvi ka, sest esitavad oma valikute kaudu väljakutse peavoolule. Kohati tajutakse seda lausa rünnakuna.
Ka suheldes erinevate toitlustajate ning jaekaubamüüjatega jääb kõlama, et tegu on müügis väga väikese nišiga (täistaimetoitlased moodustavad ligi 4% elanikkonnast). Lisaks on kategooria müük olnud pärast eelnevat kiiret kasvu ja ekspansiivset sortimendi laiendamist viimased aastad languses, tekitades teatavat konservatiivsust sortimendivalikutes ning uute partnerite kaasamises.
See paneb küsima: miks ja kellele üldse innovatiivseid taimseid tootearendusi vaja on? Vastus on: meile kõigile!
Lihtsalt ei jagu
Kõige kergemini hoomatav põhjus on lihtne number – lähtudes tulevikuprognoosidest, ei jagu aastaks 2050 enam piisavalt ressursse, et kogu elanikkonna loomse valgu nõudlust rahuldada. Selleks ei jagu planeedil Maa lihtsalt võimekust.
Praegu oleme aastas 2025. Meil on 25 aastat kestlikemate lahendustega harjumiseks.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Ministri kinnitusel on laual ka käibemaksuerisus
Meil tuleb üle vaadata toidu omahinna komponendid, debati osa on ka maksupoliitika, kirjutab regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman (SDE).
Presidendilt sai teenetemärgi Otepääle lihatööstuse püsti pannud Maie Niit, kes ei tahtnud õnnitlust uskuma jääda.
Balsnack müüb kartulikrõpse juba mitmetesse kaugetesse riikidesse, kuid suuremate mahtude jaoks on kliendid neid oma turule koguni koos tehasega kutsunud, rääkis ettevõtte asutaja ja tänavune presidendi teenetemärgi kavaler Elmar Rusing.
Ajal, mil müüb vaid kollane silt, vaagivad toidutööstused baastoiduainete käibemaksu langetamist, kuid see hinnalangus ei pruugi jõuda tarbijateni, rääkis Valio Eesti juht Maido Solovjov saates “Tööstusuudised eetris”.
Alanud aasta tõotab tulla väikeinvestorite jaoks tegus, sest turge juhivad mitmed tehnoloogilised uuendused, regulatiivsed muudatused ja makromajanduslikud suundumused. Freedom24 analüütikud annavad näpunäiteid, millele tähelepanu pöörata.