Nii mõnigi poliitik on kahelnud meie liidu ettepaneku vajalikuses. Üks minister on otsesõnu öelnud, et väljas söömine on luksus. Kuid restoranide kadumine ei ole löök vaid paadunud gurmaanide suu pihta, vaid mõjutab ka valdkonnas töötavate inimeste toimetulekut. Eestis saab praegu toitlustussektorist igapäevast palka üle 16 000 inimese.
Tegelikult on Eestis edukaid restoraniärisid, mis arvestatavat kasumit suudavad teenida, vaid käputäis, needki pea kõik Tallinnas. Ülejäänud asulates rabavad aga restorani-pubiomanikud ellujäämise nimel ise mitme eest tööd teha, kuna nad ei saa endale piisavalt töötajaid lihtsalt lubada. Palgasurve on aga õhus – meedia on juba täis jutte, et palgad peavad kohe kerkima hakkama. Ühesõnaga, jutud, et restoraniärist saab mõnuga kasumit pumbata, on pehmelt öeldes asjatundmatud.
Praegu on kolmandik toitlustusettevõtetest negatiivse krediidireitinguga. Isegi heades asukohtades vahetuvad restoranipidajad sageli – pankrot ei küsi aadressi. Toitlustusettevõtted tegutsevad kahjumlikult, konkurents keskendub eelkõige hinnale ning kvaliteedi tõstmine on sellistes oludes väga raske.
Muidugi võib öelda, et meil siin Eestis on kapitalism, vaba turumajandusja nii edasi, et turg paneb ise asjad paika ning väetid ärgu toitlustusärisse üldse ronigugi. Kuid kas me tõesti tahame, et kümne aasta pärast saaks Eesti toidukunsti nautida vaid Tallinnas ja Tartus, suvel ka Pärnus? Ning valikuks on vaid pippuripihv ja Big Mac?
Soome annab eeskuju
Käibemaksumäära alandamine on oluline sektori ja ettevõtete käibe kasvuks ning jätkusuutlikkuse tagamiseks. Kuiv statistika näitab, et Soomes on eelmise aasta 1. juulist vähendatud toitlustusteenuse käibemaksumäär sektorit märkimisväärselt elavdanud – ettevõtete efektiivsus on kasvanud, sektori tööhõive paranenud ja tarbijale on toidu hind alanenud. Just, toitude hinnad on üle 6% alanenud, maksumuudatus pole hindu samaks jättes pubipidajate taskutesse voolanud, nagu skeptikud valjuhäälselt kuulutavad.
Heaks näiteks on Prantsusmaa, kus toitlustussektori käibemaksumäära alandati juba 2009. aastal, kuid kuhu ometi veel selsamal 2009. aastal jätsid turistid ligi 50 miljardit eurot maksutulu.
Toitlustussektori hea käekäik on oluline ka kogu Eesti turismi kui majandusharu arengu seisukohalt. Ma olen 100% kindel, et maksusoodustused elavdavad Eesti turismisektorit. Turistid, toitlustamine ja riiki jäetava raha hulk on omavahel otseses ja tugevas seoses. Samas on Eesti riik nimetanud turismi üheks oma prioriteetsemaks valdkonnaks, mis aitab riiki tuua tööd ja raha.