Euroopa Liidu toiduainete kvaliteedi voliniku Emma Bonino koostatud raportis Euroopa parlamendi erikomisjonile, mis jälgib lehmahulluse kõrvaldamiseks rakendatavaid meetmeid, kritiseeritakse neid nelja riiki, sest seal ei peeta kinni nõudest töödelda kondijahu senisest kõrgemal temperatuuril ning kauem, et hävitada haiguse tekitajaid.
Nakatatud kondijahu segamist kariloomade ja lammaste toidusse peetakse peamiseks lehmahulluse epideemia leviku põhjuseks. Haigusesse on viimase kümne aasta jooksul on surnud üle 165 000 karilooma, peamiselt Suurbritannias.
Prantsusmaa on keeldunud 1. aprillil kehtima hakanud uute liha ja konditöötlemise nõuete rakendamisest, väites, et need pole piisavalt tõhusad ega seaduslikud.
Saksamaa, Rootsi ja Hispaania väidavad, et uued töötlemiseeskirjad ei kehti subproduktide kohta.
Aprillis loodud europarlamendi 20liikmelise komisjoni ülesanne on kontrollida, kas Euroopa komisjon rakendab kehtestatud meetmeid.
Vastasel korral on parlament ähvardanud komisjoni aasta lõpuks laiali saata. REUTER-ETA
Seotud lood
Keeltekool Kirjatäht tähistab veeburarikuus kümnendat tegutsemisaastat. Seda, et aeg on tegusalt ja lennates läinud, kinnitab tõsiasi, et ümmarguse tähtpäeva saabumist tuli kooli juhile ning asutajale Ülle Koppelile meelde tuletada. “Numbrid on minu jaoks kõige nõrgem külg. Need ei seisa meeles, kipuvad ununema ja sassi minema,” naerab ta.