Tähtvili on igihaljas pisikeste lillade õitega puu, mis võib kasvada 6?8 meetri kõrguseks. Tema võraoksad ulatuvad maani, mistõttu paljudes riikides hinnatakse tähtvilja hoopis väärtusliku pargipuuna.
Puud kutsutakse maailmas ka ?häbelikuks? puuks, sest tema noored lehed tõmbuvad puudutamise või silitamise peale naljakalt krussi.
Puu õhukese koorega viljad on toorelt rohelised ja valminuna sidrunkollased. Viljad on 6?13 cm pikkused viie, harvem nelja või kuue pika esileulatuva vaoga, mis vilja ristlõikes moodustavad tähe kuju. Sealt pärinebki tema rahvapärane nimetus tähtvili (inglise keeles Starfruit).
Tähtvilja söömine.- Tähtvilju võib süüa nagu õunu ning neid ei pea koorima. Sarnaselt õuntega on nende maitse magushapu, söömiseks on siiski paremad küpsenud viljad. Tooreid vilju kasutatakse peamiselt mahlaks. Küpseid vilju võib niisama süüa, kuid neid võib soovi korral marineerida, praadida ja isegi soolata. Samuti saab neist teha tarretist. Suhkrusiirupis keedetuna on tähtvili magustoit, mis sobib suurepäraselt koduste lõuna-või õhtusöökide ning pidulike vastuvõttude juurde. Oma koht on viljal ka piknikukorvis.
Viilutatult sobivad tähtviljad magusate ja soolaste roogade, mahlakokteilide ning boolide kaunistuseks ning tortide ja küpsetiste kaunistamiseks.
Tähtvilja säilitamine. Vili säilib kõige paremini harilikus külmikus, ülehoitud vilja pruunistunud kandid võiks enne tarvitamist ära lõigata.
Seotud lood
Riigi loodud IT-majad pakuvad erasektori IT-ettevõtetele järjest rohkem konkurentsi. Võisteldakse tööjõuturul, IT-firmadel on oht muutuda tööjõurendi pakkujateks, selgitavad saatekülalised Äripäeva raadios.