tortellini
Itaalia ümmarguse kujuga täidisega pasta. Täidiseks võib olla hakkliha, spinat, sink, juust vm. On erinevaid nimekujusid: tortelli, tortelletti, tortellini, tortelloni, tortiglioni - need kõik on tuletatud torta'st (kook) ja seega lihtsalt koogikesed. Vene köök nimetab neidsamu asju pelmeenideks, kuigi klassikaline pelmeenikuju see just ei ole. Võimalik kodus teha, aga suhteliselt vaevane töö, eriti algajale. Kodutehtud pasta allub tegija soovidele alles pikema harjutamise järel. Tasub nautida heades restoranides.
ravioli
Sama, mis eelmine, täidetud pasta. Ainult kujult kandiline padjake. Suitsulõhega, jäneselihaga, spinati-juustuseguga - täidisevariante on palju. Jälle pelmeenide sugulased, meie menüüdes tõlgitakse pelmeenid tihtipeale Russian ravioli'deks.
tortilla
Maisijahust õhuke pannkook Ladina-Ameerika köögist. Selle nime panid põlisrahva traditsioonilisele roale Hispaania meresõitjad, kellele see meenutas nende omletti (Hispaanias on tortilla kartuli- või soolatursa täidisega omlett). Sõnatüvi on sama mis tortellinil - torta, kook.
Autor: ÄP
Seotud lood
Kaubanduse mahud näitasid oktoobris juba kerget tõusu ja mõõnaaeg on ületatud, leiab LHV panga kaupmeeste makselahenduste juht Indrek Kaljumäe. Seda enam tuleb tema sõnul tähelepanu pöörata e-makselahenduste võimekusele.