Euroopa Parlamendi liikmed on avaldanud
toetust kompromissettepanekule, millega lõppeks vaidlus viina definitsiooni üle
liidu viinatootjate riikide vahel.
Parlamendi keskkonna, tervise ja toiduohutuskomisjoni liikmed hääletasid sakslasest Horst Schnellhardti alkohoolsete jookide defineerimise määruse poolt.
2005. aasta detsembris tegi Euroopa Komisjon ettepaneku reformida ELi alkoholipoliitikat, jagades viina tooraine ja maitse põhjal kategooriatesse ning andes pudelitele vastavad märgised.
Ettepaneku tagajärjel tekkisid lahkhelid traditsiooniliselt kartulist ja teraviljast viina tootvate liikmesriikide ja alternatiivset toorainet, nt suhkrupeeti või viinamarju, kasutavate riikide vahel.
Poola, Baltimaad ja Rootsi nõudsid, et õige viin peab olema tehtud vaid kartulitest või odrast. Saksamaa ja Soome väitsid, et traditsiooniliste koostisosade hulka kuulub ka suhkur. Samas Iirimaa, Ühendkuningriik ja mitu Vahemeremaad ei tahtnud üldse mingeid piiranguid, öeldes, et viina kategoriseerimine oleks segadusttekitav ja diskrimineeriv.
Schnellhardt leidis liidu vaidlustele lihtsa kesktee. "Viinaraportis" on ettepanek lisada viinasildile märge, kui toode on valmistatud mittetraditsioonilisel viisil. Vaid kartulist, teraviljast või suhkrust toodetud viinale lisamärget ei trükita.
"Oleme rahul, et komisjon on säilitanud avatud definitsiooni, mille kohaselt võib kasutada mistahes põllumajanduslikku toorainet," ütles Euroopa viinatootjate liidu esindaja Chris Scott-Wilson.
Ettepanek pannakse Euroopa Parlamendi täiskogul hääletusele märtsis.
Seotud lood
Eile, 17. detsembril, kiideti Euroopa
Liidus heaks määrus, millega võib viinaks nimetada vaid kartulist ja teraviljast
valmistatud jooke.
Kuigi põllumajandusministeerium teatas 25.
oktoobril Eesti avalikkusele, et vaidlus viina definitsiooni ümber päädis
Brüsselis põllumajandusministrite nõukogus Eestile sobiliku lahendusega, on see
tegelikult Eesti jaoks kaotus, kirjutab ühendpartei.
Europarlamendi otsus lubab vodkaks nimetada
praktiliselt millest iganes valmistatud kanget jooki. Vene tootjad kardavad, et
kartulist, suhkrupeedist või puuviljast valmistatud piiritus hakkab tõrjuma
turult Vene traditsioonilist teraviljast tehtud vodkat.
Kõik teadsid Helenet (42) kui sooja ja elava iseloomuga edukat naist. Tööl olles oli ta asjalik ning kodus tegeles laste ja majapidamisega. Õhtuti premeeris ta end tihti pokaali veiniga, et igapäevaseid muresid vaigistada ja stressi leevendada. Viimasel ajal vaevles ta aga unetuse käes ja ka lähedaste sõnul hakkas ta oma sära kaotama. Enese teadmata viis pidev veinitamine naise sügavamale alkoholi lõksu ja õhtusest lõõgastusrituaalist sai hoopis uneprobleemide põhjustaja. Helene jagab oma lugu, kuidas ta sõltuvusest vabanes ja enda elus uue lehekülje keeras.