Toitu töötlevad ettevõtted planeerivad tänavu ekspordi kasvu ning samal ajal ka käibe kasvu, ütles Swedbanki toiduainetööstuse sektori juht Artur Leemet.
Leemeti sõnul näitab see, et siseriiklik turu jaotumine on üldjoontes paigas ja ettevõtted tajuvad kasvupotentsiaali peamiselt välisturgudel.
"Seni on toidutootjate ekspordi osakaal müügikäibest olnud töötlevas tööstuses madalaim, kõigest kolmandik kogukäibest," kommenteeris Leemet. Tema sõnul eksporditakse töötlevas tööstuses keskmiselt 74% kogukäibest - samas on selle sektori ettevõtetel kõige sagedamini olemas ekspordiplaan, mis kinnitab ekspordi arendamise tahte jätkusuutlikkust ja läbimõeldust.
"Viimaste aastate tulemused on kinnitanud trendi tugevust, nimelt on toidu ekspordi osakaal kogutoodangust olnud kasvus viimased kolm aastat ning eelmisel aastal oli toidu eksport mahult ajaloo suurim," ütles Leemet. "Seega tundub, et toidutootjad üritavad sel aastal välisturgudel rohkem kanda kinnitada."
See omakorda tähendab investeeringute vajadust ja tootmise efektiivistamist ning miks mitte huvitavaid välisettevõtete väljaoste, leidis Leemet ja lisas, et olukorda soosivad ülimadalad intressimäärad ja lähiümbruse stabiilne majanduskeskkond.
Autor: Ave Lepik, Laura Mallene
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!