Igavikuline probleem restoranis, taksos või
hotellis, kus nõutu ilmega vaatavad teineteisele otsa klient ja jootraha lootja.
Peopesad märjad, poetad paberi ning loodad, et sellest piisab.
Eestis on asi suhteliselt lihtne: jootraha ei anta. Punkt. Mõnikord jäetakse mõni kümnene restorani, mujal enamasti mitte, kirjutab Äripäev.
Eksperdid leiavad siiski, et parem on ikkagi anda. Isegi kui ei tea, kui palju tippida, on žest ise oluline.
Samas, olgugi et sinu soov jootraha jätta võib olla kantud kõige parematest kavatsustest, on see mõnes maailma paigas siiski trikiga teema.
Jaapanis on näiteks jootraha jätmine tabu ning seda peetakse jõhkraks oma jõukuse eksponeerimiseks ja eputamiseks.
Üldjuhul on nii Hiinas kui ka mõlemas Koreas jootraha andmine kuritegu. Jootraha ei anta ka Argentina restoranides.
USA ja Austraalia restoranides on tavaline taks umbes kümnendik arve summast. Seevastu Euroopas lisatakse lisaraha juba arvele. Hongkongis on aga jootraha protsent madal nagu maksud Šeisellidel ehk 3 protsenti, mis on menüü kõrgete hindade juures ka loogiline.
Ühed naljakamad jootraha andmise reeglid on Dominikaani Vabariigis Kariibidel, kus on selgelt välja joonistunud skeem, kui palju tuleb kellelegi raha jätta.
Kõrtsis on 10 krooni esimene jook ning iga paari järgmise eest sama, kohvikeetjale kümnekas, giidi teenus 100 krooni tund. Kuna inimesed on Dominikaanis vaesed, võib hotellis toateenindajale maksta värvipliiatsites, juhul kui teenindajal on lapsed.
Seotud lood
MTV Eesti juht Karoli Hindriks hindab head
teenindust ja jätab jootraha kõhutunde järgi.
Hispaania majandusminister Pedro Solbes
kinnitab, et kaasmaalased pole ikka veel mõistnud euro väärtust ja loobivad
seepärast kergel käel jootraha.
Föderaalreservi kolmapäevane pressikonverents valmistas investoritele üllatuse ning kulla hind sööstis järsult alla. Kas kujunemas on hea ostukoht?