Maksuspetsialist ja Glimstedti advokaat Marko Saag nendib, et Eesti on teinud kummalise valiku - soodustada hotellis raamatu lugemist, aga mitte esmavajaduste rahuldamist nagu toit.
„Tuleb tunnistada, et tänane Eesti valik on mõneti kummaline: soodustame hotellis raamatute ja ajalehtede lugemist, aga ei aita kaasa esmavajaduste rahuldamisele nagu toit, samuti kultuuriüritustel käimisele või sportimisele,“ sõnas Marko Saag. Ta rääkis, et kuna toiduainetele kohaldatakse paljudes ELi riikides alandatud käibemaksumäära, mis võimaldab langetada kaupade hinda, suurendada tarbimist ja kiirendada kriisijärgset taastumist, väärib ka Eestis toidukaupadele alandatud käibemaksumäära kehtestamine põhjalikumat kaalumist. „Toidukaupadele alandatud määra kehtestamisel tuleks luua selge kaupade loetelu, et vältida vaidlusi,“ ütles Saag.
Alternatiivina tõi ta välja, et kui Eesti otsustab jätkata võimalikult väheste eranditega, võiks lähitulevikus kaaluda üldise käibemaksumäära alandamist kriisieelsele tasemele (18% - toim), et hoogustada tarbimist.
Saag tõi välja alandatud käibemaksumäärade kasutamise mõju, mida 2007. aasta uuringus analüüsis Euroopa Komisjon:
- Reeglina on majanduslikust aspektist vaadatuna üks üldine käibemaksumäär parim tee;
- Samas võib hoolikalt planeeritud madaldatud käibemaksumäära kasutamine suurendada tootlust ja SKPd ning maksutulu, kui liikmesriik saab läbi selle motiveerida inimesi veetma vähem aega isetegemisega (do-it-yourself activity);
- Madaldatud maksumäära kasutamine vähendab ebavõrdsust juhul, kui seda kohaldada kaupadele ja teenustele, mida tarbivad suures osas vaid väiksema sissetulekuga inimesed;
- Madaldatud maksumäärade ulatuslikum kasutamine suurendab administratiivset- ja halduskoormust ning seda eelkõige nn piiripealsete juhtumite tõttu;
- Otsetoetuste kaudu saavutatakse sama eesmärk, kuid seda väiksemate kuludega.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!